Χαμός από κόσμο στην πρώτη επίσημη ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη | Photos

χαμός-από-κόσμο-στην-πρώτη-επίσημη-ομι-823674

Πλήθος Χανιωτών έδωσε το «παρών» στην ανοικτή ομιλία του Παναγιώτη Σημανδηράκη, το απόγευμα της Πέμπτης στο MegaPlace στο Βλητέ.

Παρότι επελέγη το μεγάλο αμφιθέατρο για την εκδήλωση, ακόμα και αυτό γέμισε ασφυκτικά, γεγονός που αποτυπώνει το ενδιαφέρον των Χανιωτών για το πρόγραμμα του συνδυασμού «Για τα Χανιά», με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, το οποίο παρουσιάστηκε συνοπτικά, αλλά και για τα νέα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν σήμερα, οι 45 υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις ψήφους της χανιώτικης κοινωνίας.Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης χαρακτήρισε την ημέρα «μία σημαντική στιγμή, αφού παρουσιάζεται μία νέα αυτοδιοικητική κίνηση για τα Χανιά, συστήνεται στην κοινωνία του Δήμου και παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του προγράμματός της. Σήμερα κλείνουμε έναν κρίσιμο κύκλο, στον οποίο συνθέσαμε την ομάδα, θέσαμε τα κριτήρια, τους άξονες και την κατεύθυνση με τα οποία θα πορευθούμε.

Έτσι λοιπόν, με αυτοπεποίθηση και ιδιαίτερη χαρά καλέσαμε τον κόσμο για να ξεκινήσουμε την προεκλογική περίοδο για εμάς, για τις εκλογές στις οποίες η κίνησή μας θα δώσει το στίγμα της και μία νέα εικόνα στον αυτοδιοικητικό χάρτη του Δήμου Χανίων.»Όπως σχολίασε, κριτήριο για την επιλογή των προσώπων είναι «να έχουν διακριθεί με συγκεκριμένο και απτό τρόπο σε όποιο χώρο δράσης και να έχουν ασχοληθεί. Άτομα που έχουν το εσωτερικό κίνητρο προσφοράς, ασχολούνται με τα κοινά αλλά δεν έχουν μπει στον στίβο της αυτοδιοίκησης. Είμαστε κατηγορηματικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια ποδοσφαιροποίησης των εκλογικών διαδικασιών και σε όσους θεωρούν οτι δικαιωματικά έχουν κλεισμένη μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο.»

Απόσπασμα από την ομιλία του, κατά την οποία παρουσίασε βασικούς άξονες του φιλόδοξου προγράμματός του για τα Χανιά:

«Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε με τρεις βασικές διαπιστώσεις:

-τα χαρακτηριστικά του Δήμου Χανίων

Ένας δήμος μητροπολιτικός, ένας τόπος προικισμένος, με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που κατά γενική ομολογία έχει αναπτύξει μια εξαιρετική δυναμική τα τελευταία χρόνια σε ποσοτικούς όρους, ιδιαίτερα στον τουρισμό και συνολικά στο επιχειρείν. Το στοίχημα είναι να περάσουμε, με μια σύγχρονη αντίληψη, από αυτή την ποσοτική μεγέθυνση σε ένα άλλο επίπεδο, σε μια ουσιαστική ανάπτυξη με ποιοτικούς όρους. Κατ’ εξοχήν αρμόδιος για αυτό είναι ο Δήμος Χανίων. Διαθέτει τα εργαλεία, έχει τη δυνατότητα να χαράξει μια μακρόπνοη στρατηγική με ορίζοντα 20ετίας. Να ορίσει το πλαίσιο για την επόμενη μέρα. Να καθορίσει, τελικά, μια νέα προσέγγιση στη σχέση με τους πολίτες.-ανθρώπινο δυναμικό αιρετών στον Δήμο Χανίων και ρυθμός ανανέωσης

Ένας «καθιερωμένος» τρόπος επιλογής προσώπων οδηγεί στον εξαιρετικά αργό ρυθμό ανανέωσης του αυτοδιοικητικού προσωπικού, με μια σοβαρή παθογένεια: την ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων υποψηφίων που μετακινούνται από τον ένα συνδυασμό στον άλλο με όρους παραγοντισμού, προσωπικής εκλογικής επιβίωσης και ανέλιξης και μόνο. Σε αντιδιαστολή με αυτή την πραγματικότητα, στα Χανιά δραστηριοποιούνται πολλές  συλλογικότητες (πολιτιστικές, κοινωνικές, προσφοράς στον συνάνθρωπο, επιστημονικές, αθλητικές) με σημαντική δράση, εξωστρεφείς και αποτελεσματικές.

Η πρόκληση για εμάς ήταν πώς θα πετύχουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που  ραστηριοποιούνται σε αυτές τις συλλογικότητες, οι οποίοι με αυτή την έννοια ασχολούνται ήδη και επιτυχώς με τα κοινά, να ασχοληθούν και με την αυτοδιοίκηση.

(3) Η πεποίθησή μας ότι η κοινωνία των Χανίων είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, ανοικτή σε μια νέα προσέγγιση. Η πίστη ότι κάτι έχει αλλάξει.Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε πριν από έξι μήνες μια καινούργια αυτοδιοικητική κίνηση. Αποφασίσαμε να συνθέσουμε δυνάμεις όχι απλώς να αθροίσουμε μονάδες. Η πρόκληση είναι να δώσουμε το κίνητρο να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση σε ανθρώπους με διακριτό αποτύπωμα, με διαδρομή σε διαφορετικούς χώρους δράσης, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Σε ανθρώπους που αισθάνονταν μέχρι σήμερα ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που δεν τους αφορά. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπό κανονικές συνθήκες η συμμετοχή τους θα ήταν αυτονόητη. Αυτό ήρθε η ώρα να γίνει. Ήρθε η ώρα να αρθεί μία σοβαρή στρέβλωση, είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Προχωράμε με βάση την αξιακή συνοχή της ομάδας. Χωρίς κομματικά και πολιτικά κριτήρια και αποκλεισμούς – εξαιρούνται αυτονόητα οι ακραία αντιδημοκρατικές φωνές. Είμαστε μια ομάδα με νεωτερικά χαρακτηριστικά, όχι μια ομάδα νέων. Με ξεκάθαρο κίνητρο συμμετοχής την αγάπη προς τον τόπο μας, την πίστη στις δυνατότητές του και διάθεση για προσφορά. Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα!Πιστεύουμε ότι πλέον ετερόκλητες ομάδες, που απλώς αποτελούν άθροισμα προσωπικών φιλοδοξιών είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα: η παρούσα δημοτική αρχή. Δυστυχώς και σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο να επαναλαμβάνεται. Κάποιοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν διδαχθεί από τα παραδείγματα του παρελθόντος. Με μεταγραφές, με ποδοσφαιρικούς όρους, απαξιώνουν κατά τη γνώμη μας την εκλογική διαδικασία. Όμως για όλα αυτά υπάρχει τριπλή ευθύνη:

-Οι ίδιοι οι περιφερόμενοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι

-Οι επικεφαλής των συνδυασμών που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Με μια λογική ψηφοθηρίας, στρατολογούν ανθρώπους αποδεδειγμένα αναξιόπιστους και αναποτελεσματικούς, επιβραβεύουν παντός είδους καιροσκόπους. Δημιουργείται έτσι ένα τοξικό περιβάλλον και απωθούνται όσοι βλέπουν τα κοινά ως πεδίο προσφοράς και όχι βολέματος.

-Και ο πολίτης έχει ασφαλώς ευθύνη. Όταν για κάποιους, κριτήριο ψήφου αποτελούν αποκλειστικά οι πάσης φύσεως διαπροσωπικές σχέσεις.

Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτές τις λογικές. Δεν κάναμε καμία έκπτωση στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα, στους υποψηφίους, στις προγραμματικές μας αρχές.

Η ομάδα μας και το όραμά μας για τον Δήμο Χανίων σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη διεργασία. Μια ελπιδοφόρα διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού. Ορίσαμε πέντε προγραμματικούς άξονες. Συγκροτήσαμε αντίστοιχες επιτροπές εργασίας. Κάθε μέλος της ομάδας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, μετέχει στην αντίστοιχη επιτροπή.

Τα μέλη της ομάδας μας με κέφι, με θετική διάθεση, με ορμή, με αγάπη για τον τόπο μας, με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο, σε ένα αύριο που είναι εφικτό:

-Καταγράφουν και ιεραρχούν τα προβλήματα

-Καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται τον δήμο

-Εξειδικεύουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν

Ευχαριστώ από καρδιάς τους δεκάδες εθελοντές μας, τα μέλη της ομάδας, τους υποψηφίους μας, για τις ατελείωτες ώρες εργασίας που έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή.

Δεν θα προχωρήσω απόψε σε λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματός μας. Ήδη οι προτάσεις των επιτροπών εξειδικεύονται, συνθέτουν ένα πρωτοποριακό πλαίσιο προγραμματικών αρχών, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία το επόμενο διάστημα να το παρουσιάσουμε αναλυτικά στο πλαίσιο θεματικών εκδηλώσεων το επόμενο διάστημα.Επιγραμματικά μόνο θα μιλήσω για τους άξονες που έχουμε ορίσει

Πρώτος άξονας: Δημόσιος χώρος-κυκλοφοριακό

Ο δημόσιος χώρος είναι ο πυρήνας της ζωής στον Δήμο. Ο χώρος που ζούμε και αναπνέουμε, ο χώρος της επικοινωνίας μας, της συναναστροφής μας, της επιχειρηματικότητάς μας. Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση του πολίτη με δημόσιο χώρο. Η φιλοσοφία μας: αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο ως ένα ενιαίο σύνολο με διάθεση ολιστικής προσέγγισης όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Δημιουργούμε μια δομή, ένα γραφείο Περιβαλλοντικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού που

-διαχειρίζεται τις επεμβάσεις στον δημόσιο χώρο με μια συνολική και ενιαία αντιμετώπιση

-διαχειρίζεται τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό και δίνει λύσεις

-εποπτεύει τις υποδομές της πόλης και των περιαστικών περιοχών και παρεμβαίνει αποτελεσματικάΕνθαρρύνουμε στην πράξη τη συμμετοχικότητα, δίνουμε χώρο στις συλλογικότητες, στοχεύουμε στην ανάδειξη της γειτονιάς και του χωριού σε κύτταρο ζωής και πολιτισμού μέσα από πρωτοποριακές δράσεις

Δεύτερος άξονας – Διοίκηση, έξυπνος δήμος

Αξιοποιούμε τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Με στόχο τον ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Χανίων.

Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση του πολίτη με τις δημοτικές υπηρεσίες. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, αξιοποιούμε καλές πρακτικές – δεκάδες τα παραδείγματα από άλλους δήμους της Ελλάδας και διεθνώς. Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας. Για την απελευθέρωση ανθρώπινων πόρων και την αξιοποίησή τους σε παραγωγικές δραστηριότητες. Ήδη έχουμε διαθέσιμη μια ψηφιακή πλατφόρμα, ο πολίτης μέσα από δοκιμασμένες και λειτουργικές τεχνολογίες, μέσω διαδικτύου, από το κινητό του ενημερώνει τον δήμο για προβλήματα, παραλείψεις, κάνει επισημάνσεις, παρακολουθεί την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος, αξιολογεί την αντιμετώπισή του από τον Δήμο.Τρίτος άξονας: Παιδεία-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Κοινωνική Αλληλεγγύη-Συλλογικότητες

Αξιοποιούμε ένα από τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη μας συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου: έντονη δραστηριοποίηση ομάδων και συλλογικοτήτων. Με στόχο τη διασύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση αξιοποιούμε την εμπειρία από το Πρόγραμμα Μελίνα και προσαρμόζουμε το Πρόγραμμα Αμάλθεια, που είχα τη χαρά να εισηγηθώ ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, στις ανάγκες του δήμου Χανίων. Στόχος οι σημερινοί μαθητές να διαμορφώσουν μια νεωτερική αντίληψη για τον τόπο τους. Κορμός της πρότασής μας για τα Χανιά του αύριο, για τα Χανιά των επόμενων γενιών. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τη δράση των συλλογικοτήτων, ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης.Τέταρτος άξονας: Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τουρισμός, επιχειρηματικότητα, παραγωγική δραστηριότητα εν γένει. Θέλουμε ζωντανή πόλη όλο τον χρόνο. Θέλουμε ζωντανή ενδοχώρα. Δουλεύουμε προτάσεις για την εξασφάλιση όρων αρμονικής συνύπαρξης κατοίκων και επισκεπτών. Στόχος μας οι επισκέπτες του τόπου μας να γνωρίσουν βιωματικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα των Χανίων και των περιαστικών περιοχών. Ενθαρρύνουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού με συστηματικό τρόπο. Προτεραιότητά μας η διασύνδεση πρωτογενούς–τριτογενούς τομέα, ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Δίνουμε χώρο στις νεοφυείς επιχειρήσεις.Πέμπτος αλλά όχι έσχατος άξονας: Περιαστικές περιοχές

Ο δήμος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας ενιαίος οργανισμός. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε το γεγονός ότι άλλα είναι τα χαρακτηριστικά της αστικής περιοχής και άλλα των περιαστικών περιοχών. Άλλα των Κεραμιών, άλλα της Παλιάς Πόλης ή της Νέας Κυδωνίας. Στοχευμένες παρεμβάσεις φέρνουν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις περιαστικές περιοχές του δήμου.

Με αυτούς τους άξονες θεωρούμε ότι καλύπτουμε το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες και άπτονται της λειτουργίας του Δήμου. Συγκριτικό πλεονέκτημα της ομάδας μας, που μας δίνει αισιοδοξία ότι κάτι νέο και ελπιδοφόρο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: Με τη δουλειά που έγινε από τους εθελοντές μας, δεν έχουμε μόνο μία απλή καταγραφή, αλλά μια πρωτοφανή διαδικασία πρωτογενούς παραγωγής προτάσεων, μια διαδικασία συμμετοχική, με σύγχρονη λογική, για τα Χανιά της επόμενης μέρα, και μια πορεία από κάτω προς τα πάνω.

Είναι μια ανοιχτή διαδικασία, θα έχετε την ευκαιρία όλοι σας να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε σε αυτήν τη διαρκή διαβούλευση που για πρώτη φορά ξεκίνησε στον Δήμο είτε μέσω της πλατφόρμας της αυτοδιοικητικής μας κίνησης είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δούλεψαν στις επιτροπές, αποτελούν τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου μας, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Είναι η δύναμή μας.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook