Brexit: Καταρρέει η Μέι! Παραιτήθηκε και τέταρτος υπουργός

brexit-καταρρέει-η-μέι-παραιτήθηκε-και-τέτα-768859

Σε τροχία κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βρετανία καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη «καταιγίδα» παραιτήσεων από υπουργούς μετά τη συμφωνία για το Brexit.

Μετά τον υπουργό Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Στην επιστολή της επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέροντας ότι «δεν είναι Brexit». «Δεν είναι αυτό που που ψήφισαν οι Βρετανοί το 2016» προσθέτει τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συμβιβάστηκα αλλά έχω φτάσει σε ένα σημείο που νιώθω ότι αυτοί οι συμβιβασμοί δεν σέβονται τη θέληση των πολιτών».

Η παραίτηση της Μπρέιβερμαν, που ακολουθεί την παραίτηση το υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σηματοδοτεί ότι παραιτήθηκαν οι δύο υπουργοί που είχαν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το κείμενο της τελικής συμφωνίας. Ειδικά για την περίπτωση του Ράαμπ το πλήγμα είναι πολύ σοβαρό – αναλυτές την περιέγραφαν ως «μεγάλο πλήγμα» για τη Μέι – καθώς πρόκειται για τον υπουργό που έφερε τη συμφωνία μετά την οποία ακολούθησε, με απόσταση ωρών, «ντόμινο» παραιτήσεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον λογαριασμό του Ράαμπ στο Twitter οι ερωτήσεις για το αν ήταν αυτός που συνέταξε τη συμφωνία χωρίς ο ιδιος μέχρι στιγμής να απαντά.

Η τρίτη στη σειρά υπουργός που είχε παραιτηθεί ήταν η υπουργός αρμόδια για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι.

Η παραίτηση της Μακβέι ακολούθησε χρονικά αυτές του υπουργού για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Nτομινίκ Ράαμπ, και του υπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα.

Στην επιστολή της η Μακβέι γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτοντας ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πρώτες δύο παραιτήσεις έγιναν με διαφορά λίγων λεπτών βάζοντας την συντηρητική πρωθυπουργό σε δεινή θέση.

O Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Σάιλες Βάρα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παραιτείται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βάρα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα του 2016.

Λίγες ώρες μετά την μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τον αέρα της νικήτριας, όμως ήξερε ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών της Μέι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οι δέκα «αντάρτες» της Μέι, υπουργοί και υφυπουργοί, που μπορούν να της σκάψουν το λάκκο είναι:  Penny Murdaunt, Sajid Javid Jeremy Hunt, Gavin Williamson, Andrea Leadson, Liam Fox, Chris Grayling, Esther McVey, David Mundell.

Κυρίως οι Brexiteers των Τόρηδων ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί στη συμφωνία, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί ειδική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι, μέχρι την διεξαγωγή της συνόδου κορυφή, η συμφωνία δεν θα αντέξει…

«Βουτιά» καταγράφει η στερλίνα – Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

«Βουτιά» σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

Η αναταραχή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η υποχώρηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% – το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

«Η συμφωνία για το Brexit είναι καταδικασμένη να αποτύχει με την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, και αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της διαδρομής για τη Μέι», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής ανάλυσης στη Think Markets UK.

Εργατικοί: Η Μέι δεν έχει καμία εξουσία μετά την παραίτηση του υπουργού για το Brexit

Άμεση ήταν η αντίδραση των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης, μετά τις παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μέι.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν έσπευσε να δηλώσει ότι, ειδικά μετά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, η Τερέζα Μέι δεν έχει καμία εξουσία.

«Η κυβέρνηση πέφτει στα μάτια μας, καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού» δήλωσε ο Τζον Τρίκετ.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook