Bίντεο-ντοκουμέντο από τη δοκιμή της ισχυρότερης πυρηνικής βόμβας στην ιστορία – 3.333 φορές σαν εκείνη της Χιροσίμα

bίντεο-ντοκουμέντο-από-τη-δοκιμή-της-ισ-1095968

Tη μεγαλύτερη έκρηξη πυρηνικής βόμβας που έχει δει ποτέ ο πλανήτης –3.333 φορές ισχυρότερη από εκείνη στη Χιροσίμα– καταγράφει ένα απόρρητο βίντεο που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα στη Ρωσία.

Η δοκιμή της βόμβας ονόματι «Tsar Bomba» έγινε ανοικτά της νήσου Σεβέρνι, κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό, το 1961 και προκάλεσε μια έκρηξη ίση με 50 μεγατόνους ΤNT.

Μέχρι σήμερα παραμένει η ισχυρότερη έκρηξη που προκάλεσε ποτέ άνθρωπος στην ιστορία. Το βίντεο της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό τον μήνα από τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Rosatom με αφορμή την 75η επέτειο της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

To τεράστιο μανιτάρι απλώθηκε 42 μίλια στον αέρα, ενώ η έκρηξη ήταν ορατή από απόσταση 620 μιλίων

Το 40λεπτο βίντεο ξεκινά με τη λεζάντα «άκρως απόρρητο» και καταγράφει τη δοκιμή που προκάλεσε ένα τεράστιο μανιτάρι σκόνης, ύψους 42 μιλίων, δηλαδή οκταπλάσιο του όρους Έβερεστ! Η έκρηξη ήταν 3.333 φορές ισχυρότερη από εκείνη που προκάλεσε η αμερικανική ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και για να αντιληφθούμε την ισχύ της, αρκεί να αναφέρουμε ότι η πρόσφατη έκρηξη στη Βηρυτό υπολογίστηκε ότι ήταν το ένα δέκατο εκείνης στη Χιροσίμα.

Η ακτίνα της έκρηξης της Tsar Bomba ήταν –όσο κι αν φαίνεται απίστευτο– 34 χλμ., αν και από το ωστικό της κύμα καταστράφηκαν κτίρια των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων στο Σεβέρνι σε απόσταση 55 χλμ., ενώ έσπασαν τζάμια σε απόσταση 900 χλμ.!

Το ωστικό κύμα της έκρηξης κατέστρεψε κτίρια σε απόσταση 55 χλμ.
Αντίγραφο της Tsar Bomba σε έκθεση στη Μόσχα

Η συγκεκριμένη βόμβα ζύγιζε 27 τόνους και είχε μήκος οκτώ μέτρων, ενώ πυροδοτήθηκε σε ύψος 3,3 χλμ. από το έδαφος. Σύμφωνα με το σοβιετικό ντοκιμαντέρ, το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τη ρίψη της είχε προσαρμοσμένο και ένα αλεξίπτωτο που του επέτρεψε να απομακρυνθεί, ενώ το έπληξε το τεράστιο ωστικό κύμα και ήταν καλυμμένο με ειδική μπογιά για να προστατευτεί από τις τεράστιες ποσότητες της εκλυθείσας ραδιενέργειας.

Μετά τη δοκιμή της Tsar Bomba η ΕΣΣΔ υπέγραψε μια συνθήκη με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που απαγόρευε όλες τις μελλοντικές υπέργειες πυρηνικές δοκιμές, επιτρέποντας μόνον τις υπόγειες.
 iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook