Bernard Tapie: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Γάλλος επιχειρηματίας

bernard-tapie-πέθανε-ο-δισεκατομμυριούχος-γάλλο-1292477

Ο επιχειρηματίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο άλλοτε εμβληματικός παράγοντας της Μαρσέιγ και επιχειρηματίας, Μπερνάρντ Ταπί, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός και πρόεδρος της Μαρσέιγ τη δεκαετία του ’90, που το όνομα του ενεπλάκη σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Μπερνάρντ Ταπί απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, όπως μετέδωσε το δίκτυο BFM TV επικαλούμενο πηγές της οικογένειάς του.

Ο πρώην πρόεδρος των Μασσαλών έδωσε για πολλά χρόνια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ωστόσο δεν τα κατάφερε και την Κυριακή (3/10) άφησε την τελευταία του πνοή.

Στο παρελθόν οι γαλλικές αρχές είχαν απαγγείλει την κατηγορία της απάτης στον Γάλλο επιχειρηματία για ένα τεράστιο ποσό που έλαβε από το κράτος το 2008, όταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Η κατηγορία απαγγέλθηκε στον 70χρονο Ταπί μετά την ανάκρισή του για τα 403 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για την ρύθμιση μιας μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το κράτος σχετικά με την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε. Ο Ταπί είχε απορρίψει τις κατηγορίες.

Η υπόθεση αυτή προέκυψε μετά την πώληση το 1993 της εταιρείας Adidas του Ταπί σε μια ομάδα επενδυτών.

Ο Ταπί, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες εκείνη την εποχή, κατηγόρησε την κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ (Crédit Lyonnais), η οποία κανόνισε την πώληση, ότι τον εξαπάτησε.

Έπειτα από πολλές δικαστικές υποθέσεις η κυβέρνηση και ο Ταπί συμφώνησαν το 2007 στην ρύθμιση του ζητήματος μέσω διαιτησίας.

Ο Ταπί, είχε διατελέσει υπουργός υπό την κυβέρνηση του εκλιπόντος σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, αλλά άλλαξε στρατόπεδο για να υποστηρίξει τον Σαρκοζί το 2007.

Ποιος ήταν ο Ταπί

Ο Μπερνάρντ Ταπί γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1943, σε γαλλικό προάστιο των Παρισίων, στο 20ό διαμέρισμα. Ο πατέρας του, ο Ζαν Μπατίστ Ταπί ήταν εργάτης και η μητέρα του, Ρειμόντ Νοντό, νοσοκόμα.

Παρόλο που δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή, κατάφερε να εμπλακεί με τις επιχειρήσεις και να γίνει διάσημος επιχειρηματίας που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1980.

Με τον Ταπί στην προεδρία της, η Μαρσέιγ κατέκτησε το Champions League το 1993, το οποίο μέχρι σήμερα είναι και το μοναδικό που η γαλλική ομάδα έχει πανηγυρίσει.

Το 2015 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, με έναν χρόνο χωρίς αναστολή, με 3 έτη απαγόρευσης του εκλέγεσθαι και χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 φράγκων (περίπου 3.000 ευρώ), για εμπλοκή του σε υπόθεση στημένων αγώνων. Έπειτα από προσφυγή κατά της απόφασης, τιμωρήθηκε με ποινή διετούς φυλάκισης, οι 8 μήνες χωρίς αναστολή.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook