Αυξήθηκε η χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων την περίοδο της πανδημίας – Ο σπουδαίος ρόλος των φαρμακοποιών σε σεμινάριο στα Χανιά | Video + Photos

αυξήθηκε-η-χρήση-των-εισπνεόμενων-φαρ-1565213

Αύξηση των εισπνεόμενων φαρμάκων παρατηρήθηκε την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ενώ η σωστή χρήση των συσκευών χορήγησής τους αποτελεί και το «κλειδί» στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, η κατάρτιση του φαρμακοποιού παίζει σπουδαίο ρόλο, καθώς ο ίδιος καλείται ουσιαστικά να εκπαιδεύσει τους ασθενείς πάνω σε αυτό. Αυτό επισημάνθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου δια ζώσης εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Κυριακής στα Χανιά για τους φαρμακοποιούς, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) για την σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων.

Στο σεμινάριο μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο πρόεδρος της Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Μανώλης Παρασκάκης αλλά και ο Χανιώτης πνευμονολόγος Στέλιος Βιττωράκης.

«Είδαμε και το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας ότι υπήρχε εκτεταμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών, η οποία αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα και είναι ένας πάρα πολύ εύστοχος τρόπος οι φαρμακοποιοί να εκπαιδευτούν στις λεπτομέρειες της χρήσης αυτών των φαρμάκων, ώστε να μπορούν να εκπαιδεύσουν και τους ασθενείς για να είναι αποτελεσματικά τα εισπνεόμενα φάρμακα» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Κατσαράκης.

Παράλληλα, ο Χανιώτης πνευμονολόγος και υπεύθυνος ομάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Βιττωράκης αναφέρθηκε στην αύξηση περιστατικών άσθματος και παροτρύνει γονείς να κάνουν εξετάσεις στα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κατσαράκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ελλείψεις σε εισπνεόμενα φάρμακα, απάντησε θετικά, λέγοντας πως τέτοιου είδους φάρμακα θα πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα: «Υπάρχουν ελλείψεις σε εισπνεόμενα φάρμακα. Είναι φάρμακα πρωτότυπα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό και είναι και σε μεγάλο βαθμό είναι στόχος εξαγωγών και σε πολλές περιπτώσεις οι φαρμακοποιοί δυσκολεύονται να τα εξασφαλίσουν. Πρόκειται για σκευάσματα που όπως καταλαβαίνει κανείς πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα».

Στην συνέχεια ο κ. Κατσαράκης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχουν οι φαρμακοποιοί απέναντι στους ασθενείς:

«Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι διερευνούν τον ρόλο τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στο δημόσιο σύστημα υγείας, μέσω δράσεων από τις οποίες θα μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω στην ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενούς».

Βαλτάς για ελλείψεις φαρμάκων: «Περιμένω την καλή διάθεση του Υπουργείου Υγείας»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών αλλά και στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 250.

Ο κ. Βαλτάς ανέφερε πως έχει προτείνει στο Υπουργείο Υγείας την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα:

«Πρέπει ο υπουργός χτες όχι αύριο, την λίστα που του έχουμε δώσει με 250 ελλειπτικά σκευάσματα να απαγορεύσει τις εξαγωγές για ένα χρόνο. Το σύστημα της απαγόρευσης λειτουργεί. Ο κ. Πλεύρης μου έχει δεσμευτεί ότι θα λύσει το θέμα. Περιμένω την καλή διάθεση του Υπουργείου Υγείας».

Βάμβουκας για ελλείψεις: Σε καλό επίπεδο τα Χανιά

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε πως «Υπάρχει ένα πανελλαδικό πρόβλημα ελλείψεων. Οι ελλείψεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στις εξαγωγές που κάνουν κάποιοι χονδρέμποροι. Ένα μέρος οφείλεται στην παγκόσμια παραγωγή. Η διαχείριση που κάνουμε από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων είναι τέτοια που οι ελλείψεις μας κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στα Χανιά τα περισσότερα φάρμακα τα βρίσκουμε. Υπάρχει αυστηρό καθεστώς ελέγχου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Παρασκάκης επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επίπεδο στην διαχείριση πνευμονολογικών παθήσεων και παράλληλα δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας:

«Η Ελλάδα είναι σε ένα καλό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στην διαχείριση πνευμονολογικών νοσημάτων. Έχουν μια καλή θέση τόσο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία όσο και η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία στην Ευρώπη. Τα νοσοκομεία μας είναι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Είμαστε πάρα πολύ καλά όσον αφορά το επιστημονικό επίπεδο αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

  

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook