Αυξήθηκαν οι… διαθήκες εν μέσω κορονοϊού

αυξήθηκαν-οι-διαθήκες-εν-μέσω-κορονο-1028698

Αύξηση του αριθμού των διαθηκών έχουν παρατηρήσει οι συμβολαιογράφοι από την ημέρα που μπήκε στη ζωή μας ο κορονοϊός, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Παρότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, συμβολαιογράφοι διαπιστώνουν ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι πολίτες καλούν τους συμβολαιογράφους για να επιληφθούν της διαθήκης τους. Πρόκειται για μια «παρενέργεια» της πανδημίας, η οποία συναντάται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει έξαρση της νόσου.

Λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν λάβει απόφαση να εκτελούνται μόνο οι κατεπείγουσες πράξεις, είναι σαφές ωστόσο πως οι διαθήκες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο πρόεδρος των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, Γεώργιος Ρούσκας, εκτιμά πως η αύξηση κυμαίνεται στο 5-6%, από τα όσα αναφέρονται στα συμβολαιογραφεία της επικράτειας. Εξάλλου, υπάρχει η δυνατότητα ιδιόγραφης διαθήκης, που δημοσιεύεται αφού αποβιώσει ο συντάκτης της και έως τότε οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να έχουν γνώση γι’ αυτήν, άρα ενδέχεται οι πραγματικοί αριθμοί να είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.

Σε άλλες χώρες που πλήττονται πολύ περισσότερο από τον κορονοϊό, η αύξηση των διαθηκών είναι ακόμη πιο σημαντική. Στην Ιταλία μοιάζει να πλησιάζει το 15% – στη γειτονική μας χώρα, μάλιστα, ο Συμβολαιογραφικός Κώδικας προβλέπει πως όποιος συμβολαιογράφος αναστείλει την εργασία του «εν μέσω μεταδοτικής ασθένειας», τότε του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί κατά την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 και είναι ακόμη σε ισχύ.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook