Αυξημένη κίνηση στα βιβλιοπωλεία – Τι βιβλία προτιμούν οι Χανιώτες

αυξημένη-κίνηση-στα-βιβλιοπωλεία-τι-1150269

Στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη μίλησε η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου, Ελένη Τενεκετζή. Η κα Τενεκετζή ρωτήθηκε για το αγοραστικό ενδιαφέρον των Χανιωτών για τα βιβλία και, ίσως απροσδόκητα, δήλωσε ότι η κίνηση έχει αυξηθεί ως και 30%:

«Από την προηγούμενη καραντίνα το βιβλίο έχει ανέβει πολύ, είναι η συντροφιά του κόσμου στο σπίτι, είναι η έξοδος των παιδιών που δεν μπορούν να βγουν. Το καλό είναι ότι ο κόσμος στραφηκε στα μικρά βιβλιοπωλεία και όχι στις αλυσίδες. Οργανωθήκαμε κι εμείς στο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τηλεφωνικές παραγγελίες, καθώς δεν έχουμε e-shop  και αυτό βοήθησε να στραφεί το ενδιαφέρον προς εμάς. Η αύξηση πωλήσεων στα μικρά βιβλιοπωλεία είναι μεγάλη, μπορεί να φτάνει και το 30%.»

Πολλά μικρά βιβλιοπωλεία μάλιστα συνασπίστηκαν στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια πανελλήνιας συνεργασίας:

«Έχουμε κάνει μια ομάδα με περίπου 100 βιβλιοπωλεία στο Facebook από όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και μαζί τον αναγνώστη. Η σελίδα λέγεται «Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου» και από την προηγούμενη καραντίνα βοήθησε πολύ.»

Η κα Τενεκετζή επισήμανε ότι το μεγάλο προτέρημα των τοπικών βιβλιοπωλείων είναι η σχέση που μπορούν να αναπτύξουν με τον πελάτη, όπως και το ότι καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες του:

«Εκπτώσεις 10% κάνουν όλοι πια, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν κάνει. Αν πάμε σε παλιά βιβλία που είναι εκτός ενιαίας τιμής, εκεί οι αλυσίδες, επειδή κάνουν μεγάλες παραγγελίες, πετυχαίνουν καλύτερες εκπτώσεις και δεν μπορούμε να τους φτάσουμε. Ο τοπικός επαγγελματίες όμως δεν είναι ένα ψυχρό e-shop. Θα στηρίξει τον πελάτη του, θα προσπαθήσει να βρει το καλύτερο για εκείνον, θα μιλήσει για τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του παιδιού – αν θέλει κανείς να αγοράσει βιβλίο για το παιδί του. Πολλοί πελάτες μας λένε οι ίδιοι ότι θέλουν να πάρουν από μας, από καταστήματα της πόλης μας, να μας στηρίξουν ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα. Και όχι μόνο το βιβλίο, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις γενικότερα», δήλωσε η κα Τενεκετζή.

Όσο για το τί αναζητούν εκείνοι που θέλουν να αγοράσουν ένα βιβλίο στις γιορτές, φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν έναν τρόπο να απορρίψουν το άγχος και να διαβάσουν κάτι ευχάριστο στις γιορτές:

«Το παιδικό βιβλίο πήγε πολύ καλά και ειδικά το χριστουγεννιάτικο, που άλλες χρονιές δεν ήταν έτσι. Οι ενήλικες πάλι, ψάχνουν μυθιστορήματα ευχάριστα, να φύγει το ψυχοπλάκωμα. Θέλουν να κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα, πράγμα κατανοητό στις μέρες που ζούμε. Και πολλοί εκπαιδευτικοί, μετά την τηλεκπαίδευση έχουν έρθει λέγοντας ότι θέλουν να ξαναρχίσουν το βιβλίο, από το να κάθονται συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη.»

Ιδιαίτερα όσον αφορά το παιδικό βιβλίο, φαίνεται ότι τα πιο… διαβασμένα παιδιά, είναι εκείνα του δημοτικού, τα πράγματα όμως αλλάζουν – αναμενόμενα ίσως – με την έλευση της εφηβείας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook