Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Σε αναμονή για το χιλιάρικο πολλές επιχειρήσεις

αυξημένη-αποζημίωση-ειδικού-σκοπού-σ-1132703

Το μέτρο «Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικούς σκοπού» εντάσσεται στη νέα «γενιά» μέτρων που θα είναι πιο «στοχευμένα» και θα εφαρμοστούν τον Μάιο και θα διαδεχτούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Το ύψος τους εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ

Μέσα στον Μάιο όπως έχει ανακοινωθεί θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το μέτρο της “αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” που αφορά επιδοτήσεις που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν τα 4.000 ανάλογα την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει ήδη από τις 5 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, υπολογίζει ότι οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα με εξαίρεση την εστίαση όπου εκεί υα τρέξει άλλο πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται, δε, ότι το μέτρο που εξαγγέλθηκε πριν ένα μήνα, θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιχορηγήσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμίες για τροποποιήσεις, διορθώσεις στοιχείων κτλ λήγουν στις 19 Μάιου.

Όπως έχει ανακοινωθεί το ενδιαφέρον στην “Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” είναι ότι:

είναι μη επιστρεπτέα,

είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Σταϊκούρας το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών.

Να σημειωθεί ότι αυτό το νέο καθεστώς ενίσχυσης εντάσσεται στο πλαίσιο των οριζομένων σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19») και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά με βάση τον Υπ. Οικονομικών η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, όπως είχε αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Δηλαδή θα ξεκινούν από 500 και θα φτάνουν τα 2.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό «Αποζημίωσης Ειδικούς σκοπού» εντάσσεται στη νέα «γενιά» μέτρων που θα εφαρμοστούν το Μάιο και θα διαδεχτούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Το ύψος τους εκτιμάται στα 2 δισεκ. ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πέρα από την προαναφερθείσα έκτακτη αποζημίωση για 100.000 επιχειρηματίες τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών, της εστίασης, και της «Γέφυρας 2», που είναι πιο στοχευμένα και έρχονται να αντικαταστήσουν τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook