Αυξημένα τα περιστατικά καρκίνου του μαστού στα Χανιά και την Κρήτη – Θεραπεύονται όλο και περισσότερα | Video+Photos

αυξημένα-τα-περιστατικά-καρκίνου-του-1548838

Έγκαιρα εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται τα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια, μια είδηση που δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας για την ίαση της συγκεκριμένης ασθένειας.

Αυτό τόνισε η ογκολόγος και Διευθύντρια της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Ηλιάδα Μπομπολάκη, κατά την έναρξη της επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιείται στα Χανιά από σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου για τα νεοπλασματικά νοσήματα και η οποία διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας.

«Πιστεύω ότι τα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι περισσότερα αλλά το παρήγορο είναι ότι διαγιγνώσκονται πολύ νωρίς, γιατί οι γυναίκες πλέον έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία και υπέρηχο και συνήθως οι καρκίνοι του μαστού πλέον ανιχνεύονται και διαγιγνώσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο κι έτσι πολλοί ασθενείς εκτός ότι έχουν εξαιρετική πρόγνωση, γλιτώνουν την χημειοθεραπεία που είναι το πιο δύσκολο και το πιο βασανιστικό».

«Στον καρκίνο του μαστού, το ποσοστό των ανθρώπων που το ξεπερνάει είναι πολύ υψηλό. Η βάση της δεκαετίας επιβίωσης είναι πάνω από 90%. Όταν η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα, τα πράγματα είναι διαφορετικά αλλά και πάλι, με τα νεότερα φάρμακα τα οποία υπάρχουν, η πρόγνωση έχει αλλάξει προς το καλύτερο».

Όπως δήλωσε η κ. Μπομπολάλη, ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πρώτους σε συχνότητα καρκίνους που αντιμετωπίζει το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων, λέγοντας παράλληλα πως «οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζονται στην πόλη, μπορούν να χειρουργηθούν, αν και στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει πλέον και στα Χανιά η ακτινοθεραπεία».

Σωτήρια η πρόληψη 

Η κ. Μπομπολάκη τόνισε την σημασία της πρόληψης μέσω των εξετάσεων και πως οι γυναίκες θα πρέπει να είναι συνεπείς: «Οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεχνούν την μαστογραφία τους μια φορά τον χρόνο και οι νεότερες τον υπέρηχο μαστών. Κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται μαγνητική μαστογραφία αλλά δεν είναι πάρα πολλές. Σε όλα τα νοσοκομεία, ένας ασθενής, ο οποίος φέρει ΑΜΚΑ ανεξάρτητα εάν έχει ασφάλεια ή όχι, μπορεί να κάνει δωρεάν τις εξετάσεις του και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού, λέγοντας πως ένα μεγάλο ποσοστό αναζήτησε καθυστερημένα θεραπεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού:

«Ένα μεγάλο ποσοστό παρέλειψε να κάνει προληπτικές εξετάσεις. Τώρα όμως σιγά σιγά αυτό αποκαθίσταται και μια συνολική εικόνα που υπάρχει για την βελτίωση της επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού, νομίζω ότι ισχύει και για την Ελλάδα. Μπορεί να έχουμε αυξημένα περιστατικά αλλά όλο και περισσότεροι ασθενείς τον ξεπερνούν και επιβιώνουν, έχοντας μια ανάμνηση ότι πέρασαν και από αυτό το στάδιο, διατηρώντας όμως πάντα τον φόβο ότι μπορεί να τους ξαναεπισκεφθεί».

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επίπεδο σχετικά με την θεραπεία των ασθενών:

«Έντονες είναι οι εξελίξεις στην θεραπεία του μαστού τα τελευταία χρόνια, και ευτυχώς έχουμε πολύ περισσότερα όπλα στην φαρέτρα μας σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει συνεχώς αναζήτηση για σχετικό εμβόλιο αλλά είναι πολύ πρόωρο ακόμα αλλά από πλευράς στοχευμένων θεραπειών και ανοσοθεραπειών είναι πολύ παράγοντες που είναι διαθέσιμοι στην ογκολογικοί κοινότητα τα τελευταία χρόνια και βελτιώνουν την επιβίωση των αρρώστων», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο συζητήθηκε και το πως η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο αλλά και ποια είναι η βέλτιστη αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και covid ταυτόχρονα.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις ελλείψεις και την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας:

«Πολλές ελλείψεις σε όλους τους τομείς του προσωπικού και ιατρικό και νοσηλευτικό και διοικητικό. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση  υπηρεσιών από τον κόσμο κι εκεί δυσκολευόμαστε να βρούμε την χρυσή τομή και να καλύψουμε όλες τις ανάγκες» ανέφερε ο γιατρός Νίκος Ανδρουλάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook