Αυξημένα τα περιστατικά ανευρύσματος καρδιάς στους Κρητικούς – Τι λέει ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος

αυξημένα-τα-περιστατικά-ανευρύσματο-1771538

Αυξημένα περιστατικά ανευρύσματος ανιούσας αορτής καταγράφονται σε όλη την Κρήτη. Το γεγονός γνωστοποίησε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο καρδιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Κυριάκος Γραμματικόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που είναι η σημερινή:

«Αυτό που έχω παρατηρήσει και νομίζω ότι είναι αυξημένη εδώ στην Κρήτη είναι η ανιούσα αορτή, δηλαδή εδώ στην Κρήτη έχω δει πάρα πολλούς διαχωρισμούς που δεν είχα δει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει κάποιο γονιδιακό υπόβαθρο, είναι πάρα πολύ συχνό. Εάν η αορτή μεγαλώσει πάρα πολύ, ραγεί και γίνει ανεύρυσμα που λέμε, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα νόσος. Αυτό το έχω δει από 35 -40 ετών και μετά. Καλό είναι να κάνει κανείς υπέρηχο, ειδικά εάν έχει κάποιον στο περιβάλλον του».

Η συγκεκριμένη ημέρα θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτουργεί ως υπενθύμιση για να φροντίζουμε τις καρδιές μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ άλλοι, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, μπορούν να τροποποιηθούν μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και θεραπείας:

«Η καρδιά είναι ο βασικός τροφοδότης του σώματός μας με αίμα. Το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει κανείς στην καρδιά του και στον εαυτό του αλλά και στα οικονομικά του, θα ήταν να κόψει το κάπνισμα. Όσο και αν ακούγεται δύσκολο για τους καπνιστές, αν κανείς ξεκινήσει να το βάζει στο μυαλό του, να τριβελίζει τη σκέψη ότι πρέπει να το κόψω, θα κάνω καλό, θα βελτιωθεί η αναπνοή μου, θα ζήσω αν όχι περισσότερο, θα ζήσω καλύτερα. Όλοι θα μεγαλώσουμε, όλοι θα γεράσουμε, όλοι θα πεθάνουμε. Το θέμα όμως είναι πώς θα περάσουμε αυτά τα χρόνια».

Αιφνίδιοι θάνατοι: Οι περισσότεροι έχουν πρόβλημα και δεν το γνωρίζουν 

Σχετικά με τους αιφνίδιους θανάτους στους νέους, ο κ. Γραμματικόπουλος είπε πως «το κάπνισμα είναι νούμερο 1 παράγοντας. Πάντα υπάρχει υπόστρωμα στους αιφνίδιους θανάτους. Είναι απειροελάχιστα τα περιστατικά, στα οποία δεν βρίσκεται η αιτία και εκεί συνήθως ενοχοποιούνται οι αρρυθμίες που για κάποιο λόγο δεν μπορούν για κάποιο λόγο να ανιχνευθούν μετά. Αιφνίδιος θάνατος ονομάζεται ο θάνατος που γίνεται μέσα σε ένα 24ωρο, χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Αυτά που διαβάζουμε στις ειδήσεις αιφνίδιους θανάτους, κάποιους από αυτούς τους ξέρουμε ήδη εμείς, ξέρουμε δηλαδή τα προβλήματα που είχαν και κάποιοι άλλοι δεν πρόλαβαν να έρθουν».

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Την ίδια ώρα, ο γιατρός είπε πως ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχό τους, πρέπει να δίνουν όσοι έχουν κληρονομικότητα ή πάσχουν από άλλα νοσήματα:

«Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιους δεν θα δώσει συμπτώματα, κυρίως σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς, όπως οι σακχαροδιαβητικοί που έχουν μειωμένο αίσθημα πόνου, λόγω βλάβης των νεύρων που δίνουν την αίσθηση του πόνου. Παρόλα αυτά, κάποιος που έχει ένα βαρύ οικογενειακό ιστορικό πρέπει να κοιταχτεί, να κάνει ένα τεστ κοπώσεως και να ακούσει τι θα του πει ο γιατρός του. Τελευταία κυκλοφορεί πολύ η αξονική στεφανιογραφία. Έχουμε καταντήσει να έχουν όλοι στην τσέπη τους και μια αξονική στεφανιογραφία. Όταν η αξονική στεφανιογραφία είναι αρνητική, είναι για πάντα. Δεν ξανασχολούμαστε. Η θετική έχει πολλά θετικά και πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Οπότε πριν ξεκινήσουμε να ακτινοβολούμαστε, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε έναν γιατρό».

Όπως είπε ο κ. Γραμματικόπουλος πλέον υπάρχει η δυνατότητα του «Pre test» και όταν αυτή η εξέταση βγει πολύ χαμηλή, δεν χρειάζεται κανείς να κάνει την διαγνωστική εξέταση.

Σχετικά με όσους έχουν προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα, ο γιατρός τόνισε πως «αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αθλούνται, να τρώνε σωστά, να περπατάνε, να μην καπνίζουν, να διατηρήσουν ένα καλό σωματικό βάρος και να ξαναθυμηθούμε την μεσογειακή διατροφή, που την εξάγαμε σε όλο τον κόσμο και ξαφνικά εμείς δεν την τηρούμε. Η στεφανιαία νόσος είναι πολυπαραγοντική, που δεν μπορείς να πεις ότι ένας και μοναδικός παράγοντας ευθύνεται».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook