Αυξάνονται τα περιστατικά μελανώματος στα Χανιά: Πώς το αναγνωρίζουμε – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

αυξάνονται-τα-περιστατικά-μελανώματ-1451060

Αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά μελανώματος στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για τον πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος (κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων) ο οποίος εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα, ο ασθενής οδηγείται στο θάνατο.

Για το λόγο αυτό, οι δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν τους ασθενείς να μην αμελούν να προγραμματίζουν την ετήσια εξέταση στον δερματολόγο τους για προληπτικό έλεγχο, προκειμένου εάν έχει προκύψει το οτιδήποτε, να διαγνωστεί έγκαιρα και να ακολουθηθεί η απαιτούμενη θεραπεία.

Για το μελάνωμα, τον καρκίνο του δέρματος αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε κατά τη διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, o Χανιώτης δερματολόγος Ηλίας Παπαμιχελάκης:

«Από την κλινική εμπειρία του ιατρείου φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση αλλά και από τα δεδομένα, έχουμε 4 – 5 νέα περιστατικά αύξησης μελανωμάτων ανά έτος. Εμείς έχουμε λιγότερα περιστατικά σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η οποία επηρεάζεται από την Τρύπα του Όζοντος και στην οποία προκύπτουν 50-60 περιστατικά ετησίως. Εδώ είναι μικρότερη η αύξηση αλλά πάντα υπάρχει. Στατιστικές ανά νομό δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ωστόσο καταγράφονται στοιχεία ανά έτος».

Σπάνιο το μελάνωμα στα παιδιά

Όπως είπε ο κ. Παπαμιχελάκης, «το μελάνωμα το συναντάμε σε ανθρώπους ηλικίας 55 ετών. Στα παιδιά είναι σπάνιο το μελάνωμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Μετά την εφηβεία, μετά τα 18 – 20, ξεκινούν τα περιστατικά».

Πώς αναγνωρίζουμε το μελάνωμα

Στο μεταξύ, ο Χανιώτης δερματολόγος αναφέρθηκε στα συμπτώματα του μελανώματος:

«Θα το καταλάβουμε γιατί θα δούμε μια βλάβη που προϋπήρχε,  είτε σαν ελιά, είτε σαν σπίλος, είτε είναι μελάνωμα που τα πρώτα χρόνια δεν φαίνεται ότι είναι μελάνωμα και σιγά σιγά αυτό αλλάζει μορφή. Εδώ υπάρχει ο κανόνας ABCDΕ για αυτοεξέταση σπίλων στο δέρμα και την εκτίμηση ύποπτης βλάβης.

-Ασυμμετρία (Asymmetry): ένας σπίλος είναι συνήθως συμμετρικός και μπορεί να έχει στρογγυλό σχήμα

-Ασαφή όρια (Borders): ο σπίλος συνήθως έχει ομοιόμορφο περίγραμμα

-Αλλαγή χρώματος (Colour) ενός σπίλου: συνήθως το μελάνωμα εμφανίζει ποικιλοχρωμία ενώ ο σπίλος ομοιόμορφη κατανομή χρώματος

-Διάμετροs μεγαλύτερη από 5 mm (Diameter): μεγάλες βλάβες είναι ύποπτες για μελάνωμα

Αλλαγές στο μέγεθος, στο σχήμα, στο πάχος (Elevation, Evolution) ενός σπίλου θεωρούνται ύποπτες.

Καλό είναι οι ασθενείς να κοιτάζονται αρκετά συχνά στον καθρέπτη για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές και όπως είπε ο κ. Παπαμιχελάκης, εάν είναι εφικτό, αυτό να γίνεται κάθε ένα με δύο μήνες».

«Φοβόμαστε να πάμε στον γιατρό» – Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαμιχελάκης τόνισε πως πολύς κόσμος φοβάται να πάει στον γιατρό, με αποτέλεσμα να χάνει πολύτιμο χρόνο και να βάζει σε κίνδυνο ζωή του. «Παρόλο που ο πληθυσμός είναι ευαισθητοποιημένος δυστυχώς πολλές φορές διαπιστώνουμε άρνηση. Κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Φοβόμαστε, είναι τέτοια η ψυχολογία μας και δεν πάμε στο γιατρό και όταν πάμε είναι πλέον αργά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάμε στον γιατρό στα αρχικά στάδια, διότι έχουμε σε αυτή την περίπτωση άριστη πρόγνωση».

Πως θεραπεύεται – Φαρμακευτικά σκευάσματα και εμβόλιο αυξάνουν το προσδώκιμο ζωής 

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαμιχελάκης, η θεραπεία γίνεται με πολλούς τρόπους:

«Ο πρώτος τρόπος είναι χειρουργικά, πρέπει να αφαιρέσουμε τη βλάβη, εάν είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει προχωρήσει στην επιδερμίδα, έχει τελειώσει, δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο, ίσως χρειάζεται να κάνουμε μια μεγαλύτερη εκτομή. Εάν είναι προχωρημένο στάδιο χρειάζονται διάφορα πράγματα. Υπάρχουν εξαιρετικά φάρμακα που αναλόγως, εάν έχουμε κάποιες μεταλλάξεις για τις οποίες ευθύνεται το μελάνωμα. Είναι οι βιολογικοί παράγοντες, είναι κάποια εμβόλια που είναι πολύ αποτελεσματικά. Ενώ παλιότερα είχαμε λίγους μήνες προσδόκιμο ζωής, τώρα ίσως ξεπερνάμε την δεκαετία.

Θνητότητα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα από μελάνωμα πεθαίνει το 3% των καρκινοπαθών και το 90% των ανθρώπων που πάσχουν από δερματικούς όγκους.

Επικίνδυνοι καρκίνοι του δέρματος

Από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου του δέρματος αποτελούν το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα: «το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα δεν δίνει μεταστάσεις αλλά απλώνεται κατά συνέχεια ιστού και καταστρέφει τον ιστό σε βάθος και σε πλάτος εκεί που βγαίνει και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφαιρεθεί νωρίς. Υπάρχει επίσης, το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι επίσης ένας επικίνδυνος καρκίνος, διότι εάν το αφήσουμε και κάνει μετάσταση, μπορεί να πεθάνει κάποιος.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος

Οι γενετικοί παράγοντες (οικογενειακό ιστορικό) αλλά και εάν κάποιος είναι ανοιχτόχρωμος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τέτοιου είδους καρκίνου.

Επίσης, κίνδυνο εμφάνισης έχουν όσοι εκτίθενται στον ήλιο και δεν μαυρίζουν, μόνο καίγονται, εκείνοι που καίγονται από τον ήλιο και μετά παίρνουν ένα ήπιο χρώμα.

Όπως τόνισε ο γιατρός Ηλίας Παπαμιχελάκης, «αυτοί οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους. Παίζει ρόλο η προδιάθεση αλλά και σύνδρομα που υπάρχουν, όπως το ξηρόδερμα».

Ανεξαρτήτως εάν κάποιος πάσχει από παθήσεις του δέρματος, θα πρέπει να προστατεύεται τόσο από την έκθεση στον ήλιο με την χρήση του αντηλιακού όσο και με την βασικότερη μέθοδο πρόληψης που δεν είναι άλλη από την εξέταση στο δερματολογικό ιατρείο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook