Αυξάνονται οι πιέσεις για άνοιγμα της εστίασης μετά τα ξέφρενα κορονοπάρτι

αυξάνονται-οι-πιέσεις-για-άνοιγμα-της-1208905

Η πίεση για άνοιγμα της εστίασης αυξάνεται μετά τα πάρτι των τελευταίων ημερών σε πολλές πλατείες της Ελλάδας, που είδαν ή δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι κοινό μυστικό τι συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας με τα ποτά τη νύχτα και τις μουσικές με νέους κυρίως ανθρώπους.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει πάει περίπατο, ενώ διοργανώνονται πάρτι στους δρόμους και τις πλατείες, ειδικά τώρα που ο καιρός έφτιαξε.

Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει στη γραμμή του lockdown και δεν αναμένεται άνοιγμα για καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, όπως δεν αναμένεται και άνοιγμα των μετακινήσεων, ωστόσο η πίεση είναι αυξημένη.

Άλλωστε τι νόημα έχουν αυτά τα μέτρα, από τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες απλά δεν τα εφαρμόζουν;

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έδωσε απαντήσεις στο γιατί η Αστυνομία δεν επενέβη στα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη, το Περιστέρι και σε άλλες πλατείες σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να να υποκασταστήσει την κοινωνική συνείδηση, ενώ τόνισε ότι μια παρέμβαση της Αστυνομίας σε κάποια από τις πλατείες που παρατηρήθηκε συγχρωτισμός, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και ακόμη μεγαλύτερη διασπορά.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, ενώ τόνισε πως θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες όπως στην πλατεία Βαρνάβα, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας, και σε άλλες πλατείες, προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις των πολιτών. Ωστόσο υπογράμμισε πως η παρουσία της Αστυνομίας είναι διακριτική.

Σημειώνεται πως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξει αποκλεισμός κι άλλων σημείων, όπου πραγματοποιούνται συναθροίσεις.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα της εστίασης

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να ανοίξει άμεσα η εστίαση.

«Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας», αναφέρει.

Όπως σημειώνει: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης. Έχει οδηγήσει την κοινωνία στα όριά της και την χώρα σε ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου, με:

– την κόπωση από την αποτυχημένη στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και έξι μήνες ενώ το ΕΣΥ παραμένει υπό κατάρρευση και τα κρούσματα εκτός ελέγχου,

– τις καθημερινές αντιφάσεις της κυβέρνησης,

– τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή

– και την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες,

Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και οι πολίτες την υπομονή τους. Από τη μία συνεχίζει προσχηματικά ένα αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown την ώρα που οι πολίτες συνεχίζουν να στοιβάζονται κάθε μέρα στα ΜΜΜ, στους μαζικούς χώρους εργασίας και από την άλλη προσπαθεί να πείσει πως ο μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους.

Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Να σταματήσει να στοχοποιεί τους πολίτες. Να σταματήσει τον παραλογισμό που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση».

«Δεν μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο επ’ άπειρον στο σπίτι του»

Την άποψη ότι δεν μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο επ’ άπειρον μέσα στο σπίτι, εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδωσίου, μιλώντας στον Alpha 98,9, ενώ τάχθηκε υπέρ τους ανοίγματος της εστίασης, κρούοντας το καμπανάκι για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Δεν μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο επ’ άπειρον στο σπίτι του. Βεβαίως και αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα προστασίας. Όμως υπήρξαμε κι εμείς 20άρηδες. Δεν είναι εύκολο έναν νέο άνθρωπο να τον κρατήσεις μέσα. Δεν τον δικαιολογώ, καταλαβαίνω όμως τη στάση του απέναντι σε αυτό. Φάνηκε ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες που άνοιξαν τα καταστήματα η κίνηση ήταν τρομερά υποτονική. Ο κόσμος φοβάται, δεν έχει λεφτά, μην κοροϊδευόμαστε και το κομμάτι που διαθέτει χρήματα, έχει μια ανασφάλεια για το μέλλον. Φοβάται τι θα συμβεί αύριο. Δίνουμε μάχη να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα ειδικά την περίοδο του Πάσχα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, τάχθηκε υπέρ, λέγοντας: «Όταν βλέπεις ότι τον κόσμο δεν μπορείς να τον σταματήσεις και είναι συγκεντρωμένος στις πλατείες, τα πάρκα κλπ., θα πρέπει να ξαναδούμε το άνοιγμα της εστίασης με αποστάσεις και τα τραπεζάκια έξω. Ίσως να ωφελούσε στη μη μετάδοση του ιού».

Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πληγεί, καθώς όταν κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους «τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

«Όταν θα σταματήσουν οι επιτρεπτέες, θα δούμε το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει», εκτίμησε.

Λευτέρης Λαζάρου: «Άνοιγμα εστίασης με ατομική ευθύνη»

Τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν μέχρι σήμερα οι έλεγχοι στους χώρους εστίασης κατήγγειλε ο σεφ και επιχειρηματίας Λευτέρης Λαζάρου. Ο καταξιωμένος σεφ πρότεινε ο έλεγχος των καταστημάτων να μη γίνεται από πολλά άτομα καθώς έτσι ενημερώνονται και τα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «SocialNet» του Φώτη Καρύδα, υπογράμμισε ότι η παράβαση μπορεί να πιστοποιηθεί με μία φωτογραφία και έναν μάρτυρα, και υπογράμμισε το θέμα της «ατομικής ευθύνης» στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Η επανεκκίνηση θα είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει να βάλουμε πολύ… νερό στο κρασί μας, τόσο εμείς όσο και οι επισκέπτες μας. Υπάρχει θυμός στον κόσμο και δεν ξέρω πόσο εύκολα θα περάσουμε από το ένα στάδιο στο άλλο. Επίσης, ακόμα δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της εστίασης. Οι εργαζόμενοι έχουν οικογένειες και πρέπει να νιώσουν ασφάλεια από τον επισκέπτη, όπως και ο επισκέπτης από τους εργαζόμενους. Η ατομική ευθύνη είναι σημαντική για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα της εστίασης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καταξιωμένος σεφ, και αναφερόμενος στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ο κ. Λαζάρου πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει επιδότηση για μηχανήματα καθαρισμού του αέρα. Επίσης, πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις από όλους. Και αυτό θα πρέπει να το σεβαστούν όλοι οι συνάδελφοι.

Θα πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και οι παραβάτες θα πρέπει να τιμωρούνται. Την προηγούμενη φορά έμπαιναν μέσα στα μαγαζιά μία ολόκληρη ομάδα για να κάνει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να ενημερώνονται και τα υπόλοιπα μαγαζιά. Αυτό δεν χρειάζεται. Μία φωτογραφία με ένα σύγχρονο κινητό και ένα μάρτυρα αρκούν για να επιβεβαιωθεί η παράβαση».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook