«Αυτός με κακοποίησε σεξουαλικά» – Η Σοφία Μπεκατώρου ονομάτισε στον εισαγγελέα τον βιαστή της

αυτός-με-κακοποίησε-σεξουαλικά-η-1165191

Η Σοφία Μπεκατώρου φέρεται να ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998, μετά τις αποκαλύψεις της την Πέμπτη (14/01), σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στον αθλητικό και όχι μόνο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, του οποίου ανεστάλη, μάλιστα, η κομματική του ιδιότητα μετά την κατάθεση της «χρυσής» Ολυμπιονίκη…

«Κύμα» συμπαράστασης στη «χρυσή Ολυμπιονίκη», νέες αποκαλύψεις αθλητριών για κακοποίηση. Έκθετη η ελληνική Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας (ΕΟΙ) μετά και την ανακοίνωσή της την Παρασκευή (15/01), που άφηνε πολλά ερωτηματικά…

Πιο αναλυτικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, που εκτελεί, επίσης, χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, φέρεται να είναι ο άνθρωπος που κακοποίησε σεξουαλικά τη Σοφία Μπεκατώρου το 1998, όπως κατέθεσε η ίδια η «χρυσή» Ολυμπιονίκης στον Εισαγγελέα.

Ο γνωστός παράγοντας βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας κι από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου, με 7 διαδοχικές θητείες.

Παράλληλα, ο φερόμενος ως δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της τοπικής Ανατολικής Αττικής. Όπως αναφέρθηκε, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κομματική του ιδιότητα ανεστάλη μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος.

Η «αλυσίδα» της σιωπής άρχισε να σπάει όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο με καταγγελίες κατά της Ομοσπονδίας. Η ίδια κλήθηκε σε καταγγελία και δήλωσε πως ο άνθρωπος που την είχε κακοποιήσει σεξουαλιά ήταν αυτός.

Η Μπεκατώρου «άνοιξε» τα στόματα: «Κύμα» συμπαράστασης – Νέες αποκαλύψεις αθλητριών για κακοποίηση

Όπως αναφέρθηκε, η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που κατήγγειλε ότι υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, έχει δημιουργήσει σάλο σε αθλητικό και όχι μόνο επίπεδο. «Κύμα» συμπαράστασης στη «χρυσή Ολυμπιονίκη», νέες αποκαλύψεις αθλητριών για κακοποίηση. Έκθετη η ελληνική Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας (ΕΟΙ) μετά και την ανακοίνωσή της την Παρασκευή (15/01), που άφηνε πολλά ερωτηματικά…

Υφυπουργείο Αθλητισμού για Μπεκατώρου: Απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών και μηδενική ανοχή

Την ανάγκη ενεργοποίησης των αντανακλαστικών της αθλητικής οικογένειας, επισημαίνει, μάλιστα, με ανακοίνωσή του το υφυπουργείο Αθλητισμού το Σάββατο (16/01).

Ταυτόχρονα, καλεί όποιους αθλητές ή αθλήτριες έχουν υπάρξει θύματα ανάλογων συμπεριφορών στο παρελθόν, να παραμερίσουν ενδοιασμούς και φόβους και να «σπάσουν τη σιωπή», συμβάλλοντας στην καλλιέργεια καλύτερων συνθήκων για τη νέα γενιά.

«Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με σωρεία δράσεων και ενεργειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εστιάσει στον προγραμματισμό του σοβαρότατου θέματος της ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό στη χώρα μας. Ζήτημα αιχμής, άλλωστε, για τον αθλητισμό παγκοσμίως», αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωση.

«Οι συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν άμεσα τα αντανακλαστικά όλης της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας, με απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών και μηδενική ανοχή. Η στήριξη στην κάθε “Σοφία” είναι αυτονόητη. Παράλληλα, βέβαια, με την αναγκαιότητα ταχύτατης διερεύνησης από τα αρμόδια αθλητικά πειθαρχικά όργανα και φυσικά από τη δικαιοσύνη», συνεχίζει…

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Είναι ώρα, λοιπόν, να παραμεριστούν οι ενδοιασμοί και οι φόβοι. Να ανοίξουν κι άλλα στόματα παίρνοντας θάρρος από το θάρρος της Σοφία Μπεκατώρου. Αν τυχόν υπάρχουν κι άλλες κι άλλοι, ας μην σιωπούν. Έχουν την πλήρη στήριξή μας.

Σπάζοντας τη σιωπή θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλύτερων συνθήκων που έχει ανάγκη η νέα γενιά αθλητών μα. Όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα».

Στο πλευρό της Μπεκατώρου και ο πρόεδρος της ΕΟΕ – «Οι αθλητές να μιλάνε ανοιχτά»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, τάχθηκε αλληλέγγυος στην Σοφία Μπεκατώρου κι εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίησή της.

Ο κ. Καπράλος παρότρυνε όλους τους αθλητές και αθλήτριες που βίωσαν ή βιώνουν ανάλογα περιστατικά σεξουαλικής βίας, κακοποίησης και παρενόχλησης να τα καταγγέλλουν ελεύθερα και ανοικτά.

Η δήλωση Καπράλου:

«Με τη Σοφία και την κάθε Σοφία

Ως, μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και σαν αθλητής-Ολυμπιονίκης, αισθάνομαι οργισμένος με όσα κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας.

Η Σοφία μίλησε για τη βία που υπέστη και για τις ολέθριες ψυχικές συνέπειες που είχε από την κακοποίησή της όλα αυτά τα χρόνια. Πήρε μια γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος.

Και εμείς, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό οφείλουμε να σταθούμε πλάι της, να απαιτήσουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να την αμφισβητήσουμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην χρειάζεται στο μέλλον να περάσουν τόσα πολλά χρόνια για να βρουν το θάρρος οι νέοι αθλητές να καταγγείλουν παρόμοια τραυματικά γεγονότα.

‘Όπως δήλωσα και κατά τη διάρκεια της ημερίδας Start to Talk οφείλουμε να δημιουργήσουμε στον αθλητισμό, ένα περιβάλλον ασφαλές, ηθικό, αξιοπρεπές και καθαρό. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι γονείς να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά κοντά στον αθλητισμό. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα αποτρέπουν κάθε παραβατική συμπεριφορά, κάθε πράξη ανήθικη και κακόβουλη.

Η Σοφία, βρήκε το σθένος να μιλήσει ανοικτά για την κακοποίησή της και η αναγνώριση του σθένους της δεν είναι μόνο αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη. Είμαι στο πλευρό της και θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Παροτρύνω δε και άλλους αθλητές να αρχίσουν να μιλούν ελεύθερα και ανοικτά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθούν όλα τα κακώς κρυμμένα θέματα γενικότερης βίας, σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής και οικονομικής στον αθλητισμό».

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς – «Νιώθω ντροπή, θλίψη και οργή»

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου, στον απόηχο των αντιδράσεων μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, μιλώντας την Πέμπτη (14/10) σε διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, αποκάλυψε πως και η ίδια έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, σε ηλικία 22 ετών από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Στον απόηχο των επικρίσεων για την ΕΙΟ, το πρωί του Σαββάτου (16/1/2021), ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας πως θέλει να «υπερασπιστεί το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος» και ζητώντας από την Δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες «ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησής του

Προς Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.

Κύριε Πρόεδρε,

ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό».

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.

Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook