Αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όσοι πέφτουν για ύπνο μετά τις 2 τα ξημερώματα

αυτός-είναι-ο-κίνδυνος-που-αντιμετωπί-1313269

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους και δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο πολύ αργά τη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης παχυσαρκίας και πλεονάζοντος κοιλιακού λίπους.

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 137.000 ανθρώπους διαφόρων κατηγοριών εισοδήματος από 26 χώρες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ύπνου, με περίπου το 14% αυτών να αναφέρει ότι πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα.

Συγκριτικά με όσους κοιμούνταν μεταξύ 8-10 το βράδυ, εκείνοι που έπεφταν για πιο αργά τη νύχτα διέτρεχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκοι (με Δείκτη Μάζας Σώματος – ΔΜΣ άνω του 30) ή να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης (πάνω από 89 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 101 εκατοστά για τους άνδρες).

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος (35-38%) για τους ανθρώπους που έπεφταν για ύπνο μεταξύ 2-6 τα ξημερώματα. Ο μεγάλος σε διάρκεια ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κοιλιακού λίπους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τέλος, η ώρα του ύπνου πριν τις 8 το απόγευμα δεν σχετίστηκε με παχυσαρκία.

Σημειώνεται ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύει ότι ο πιο αργοπορημένος ύπνος θα προκαλέσει αύξηση του βάρους. Οι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν λογική μια τέτοια εξέλιξη, με τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης να υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση του ύπνου μπορεί να απορρυθμίσει τον κιρκαδιανό ρυθμό (τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης), πράγμα το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην κοιλιακή παχυσαρκία.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook