Αυτοί οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά μας

αυτοί-οι-ξηροί-καρποί-προστατεύουν-τη-816608

Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation Research.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των διατροφικών συνηθειών 16.217 ανδρών και γυναικών πριν και μετά την διάγνωσή τους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καρπών για μια περίοδο πολλών ετών. Κατά την περίοδο της παρακολούθησής τους σημειώθηκαν 3,336 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (2,567 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και 789 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου) και 5,682 θάνατοι (περιλαμβανομένων 1,663 θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και 1,297 από καρκίνο).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση όλων των ειδών ξηρών καρπών παρείχε προστασία για την υγεία της καρδιάς με τους καρπούς των δέντρων να έχουν τον μεγαλύτερο συσχετισμό με την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ακόμη και μια μικρή κατανάλωση ξηρών καρπών παρείχε οφέλη. Συγκριτικά με τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν λιγότερο από 28 γρ ξηρών καρπών τον μήνα, εκείνοι που κατανάλωναν πέντε μερίδες (των 28 γρ έκαστη) καρπών την εβδομάδα είχαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων συνολικά, 20% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, 34% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο κατά 31%.

Επίσης συγκριτικά με εκείνους που μετά την διάγνωσή τους με σακχαρώδη διαβήτη δεν άλλαξαν τις συνήθειές όσον αφορά την πρόσληψη καρπών, εκείνοι που αύξησαν την κατανάλωσή τους είχαν κατά 11% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, 15% μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, 25% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου και 27% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο.

Η ευεργετική δράση των ξηρών καρπών παρέμεινε ανεξάρτητα από το φύλο, το βάρος και τις καπνιστικές συνήθειες των ατόμων.

Στους ξηρούς καρπούς ανήκουν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια κ.λπ. Μάλιστα ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά φάνηκε ότι ήταν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα κάσιους και τα φουντούκια.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι καρποί των δέντρων προστατεύουν την καρδιά παραμένει αδιευκρίνιστος, οι ερευνητές εικάζουν ότι οφείλεται στη βελτίωση που προσφέρουν στο μεταβολικό προφίλ, μειώνοντας την γλυκόζη του αίματος, την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων και μειώνοντας την φλεγμονή. Η έρευνα επίσης καταδεικνύει ότι οι καρποί των ψηλών δέντρων ήταν πιο ευεργετικοί σε σύγκριση με τα αράπικα φιστίκια (τους καρπούς της αραχίδας της υπογείου, μιας πόας με έρποντα βλαστό).

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook