Αυτοί είναι οι λόγοι που μιλάμε στον ύπνο μας

αυτοί-είναι-οι-λόγοι-που-μιλάμε-στον-ύπ-882807

Είναι τελικά τόσο συχνό αν μιλάμε στον ύπνο μας;

Αν σας έχει τύχει να κοιμηθείτε με έναν πολύ ομιλητικό (στον ύπνο) σύντροφο ή αν είστε εσείς αυτή που το κάνει όταν κοιμάται, ήρθε η ώρα να μάθετε ότι είναι πολύ συνηθισμένο και υπάρχει λόγος που συμβαίνει.

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal, μπορούμε να παραμιλάμε στον ύπνο σε κάθε στάδιό του, εντός και εκτός REM. Επίσης είναι φυσιολογικό να πετάμε λέξεις αλλά και να κάνουμε ολοκληρωμένους διαλόγους. Απλώς αυτά που λέμε είναι πιο κατανοητά στα πρώτα στάδια του ύπνου.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν μιλάμε ενώ κοιμόμαστε;

Αν και παλιότερα κατατασσόταν στις διαταραχές ύπνου, πλέον θεωρείται σύνηθες και αβλαβές. Το πρόβλημα είναι ότι τρομάζουν όσοι κοιμούνται κοντά σε έναν άνθρωπο που παραμιλά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιο κοινό στα παιδιά, ενώ 2 στους 3 ανθρώπους θα παραμιλήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους, έστω και μία φορά. Μόνο το 5% των ενηλίκων μιλά συχνά ενώ κοιμάται.

Ποια είναι τα κλασικά αίτια;

Το παραμιλητό συνοδεύεται συνήθως από τρίξιμο δοντιών, υπνοβασία και εφιάλτες. Μπορεί να είναι κληρονομικό αν και ξέρουμε ότι συμβαίνει κυρίως στα παιδιά, επειδή περνούν περισσότερο χρόνο στα στάδια του βαθύ ύπνου. Η θερμοκρασία του δωματίου και ο φωτισμός είναι ικανά να επηρεάσουν τον ύπνο και το άγχος παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο. Το πρώτο βήμα για να μειώσουμε το φαινόμενο είναι να δημιουργήσουμε μία σωστή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Χαλάρωση με διάβασμα, απόσταση από τις οθόνες και τα social media, αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook