Αυτό είναι το νέο Ε1 – Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο και σε τρεις δόσεις η καταβολή του φόρου

αυτό-είναι-το-νέο-ε1-ξεχωριστό-εκκαθα-791356

Οι σύζυγοι από φέτος θα λάβουν από την εφορία διαφορετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις

Οι σύζυγοι θα λάβουν φέτος από την εφορία διαφορετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ παραμένουν σε ισχύ οι τρεις διμηνιαίες δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Το τοπίο σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης καθώς και την καταβολή των δόσεων ξεκαθαρίζει η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΕΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή με την οποία ορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο του βασικού εντύπου Ε1.

Με την απόφαση διευκρινίζεται ότι ακόμη και για τις περιπτώσεις κοινής δήλωσης των συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Σε ότι αφορά την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Από εκεί και πέρα στο νέο έντυπο Ε2 θα υπάρχει ένα νέος κωδικός όπου θα εγγράφονται τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb.

Στον νέο κωδικό 63: «Εκμίσθωση κατοικίας που μισθώνεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας», δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας η οποία υπεκμισθώνεται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από τον μισθωτή. Το εν λόγω εισόδημα μεταφέρεται από την υπηρεσία στους κωδικούς 105-106 του εντύπου Ε1.

Επίσης στο νέο Ε1 προστίθενται νέοι κωδικοί 435-436, στους οποίους συμπληρώνονται μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν εισάγονται στην Ελλάδα, τα οποία καλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων αποκτηθέντων στην αλλοδαπή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook