Αυτό είναι το μοτίβο διατροφής που δυναμώνει την μνήμη

αυτό-είναι-το-μοτίβο-διατροφής-που-δυν-1202841

Οι έρευνες πάνω στα διάφορα διατροφικά μοτίβα συνεχίζονται ακάθεκτα, με τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης να υποδηλώνουν μια σημαντική ανακάλυψη για τη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα, η νέα βρετανική μελέτη ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ της διαλειμματικής νηστείας και στη διατήρηση της μακροχρόνιας μνήμης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του King’s College στο Λονδίνο και δίνει ελπίδες ότι με αυτό το τρόπο θα αντιστραφεί η γνωστική εξασθένιση των ηλικιωμένων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Molecular Biology και διαπίστωσε ότι μια διατροφή με περιορισμό στις θερμίδες κάθε δεύτερη μέρα έδρασε αποτελεσματικά στην ενίσχυση της εμφάνισης του γονιδίου «Κλωθώ» σε ποντίκια, γνωστό και ως το «γονίδιο της ευφυίας και της μακροζωίας». Μέσω της συγκεκριμένης μελέτης, αποδεικνύεται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παραγωγή νέων νευρώνων του ενήλικου εγκεφάλου από την περιοχή του ιπποκάμπου, συμβάλλωντας στη διαδικασία της νευρογένεσης.

Οι νευρώνες αυτοί είναι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το σχηματισμό της μνήμης, ενώ η παραγωγή τους μειώνεται με την ηλικία, δικαιολογώντας εν μέρει τη γνωστική εξασθένιση των ηλικιωμένων ατόμων.

Η διαδικασία της έρευνας

Οι ερευνητές χώρισαν τα θηλυκά ποντίκια σε τρεις ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που ακολούθησε μια κανονική καθημερινή διατροφή, μια δεύτερη ομάδα με δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες και στην τρίτη ομάδα εφάρμοσαν τη διαλειμματική νηστεία, κατά την οποία τα ποντίκια κατανάλωναν τροφή κάθε δεύτερη μέρα. Τα τρωκτικά των δύο τελευταίων ομάδων λάμβαναν εως και 10% λιγότερη τροφή σε σύγκριση με εκείνα της πρώτης ομάδας.

Σε διάρκεια τριών μηνών, τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη διαλειμματική νηστεία έδειξαν βελτιώσεις στη διατήρηση της μακρόχρονης μνήμης τους σε σύγκριση με τα ποντίκια των άλλων δύο γκρουπ. Κατά την ανάλυση του εγκεφάλου τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο «Κλωθώ» είχε αυξητικές τάσεις και η δημιουργία νέων νευρώνων ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.

Οι ερευνητές τώρα επιθυμούν και την περαιτέρω ανάλυση και έρευνα σε ανθρώπους για να διευρυνθούν τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook