Αυτή η βενζίνη καταστρέφει τον κινητήρα σου – Γιατί πρέπει να την αποφύγεις

αυτή-η-βενζίνη-καταστρέφει-τον-κινητή-1700920

Η συζήτηση για το ποια βενζίνη θα πρέπει να επιλέγουμε ώστε να εξασφαλίσουμε τη μακροζωία του κινητήρα ανοίγει και πάλι καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει την επικινδυνότητα ενός εξαιρετικά δημοφιλούς τύπου.

Ως γνωστόν στα πρατήρια της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών μπορεί να βρει κανείς διαφορετικούς τύπους αμόλυβδης βενζίνης, οι οποίοι διαφοροποιούνται όχι μόνον ως προς τον αριθμό οκτανίων αλλά και των προσθέτων τα οποία περιέχουν.

Μπορεί λοιπόν τον τελευταίο χρόνο οι περισσότεροι να προσανατολίζονται, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της τιμής των υγρών καυσίμων, στον φθηνότερο τύπο βενζίνης, καθιστώντας… εξωτική οποιαδήποτε άλλη επιλογή.

Η φθηνότερη επιλογή, βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις… καταστροφική, καθώς η παρατεταμένη χρήση της 95άρας βενζίνης κρύβει λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς κινδύνους.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι κινητήρες -κυρίως υπερτροφοδοτούμενοι άμεσου ψεκασμού- λειτουργούν αποδοτικότερα με premium αμόλυβδη βενζίνη 98 ή περισσότερων οκτανίων, την οποία και συστήνουν οι ίδιοι κατασκευαστές.

Μολονότι, λοιπόν, ο φθηνότερος τύπος βενζίνης -κοινώς οι 95άρα για τη χώρα μας- βρίσκεται εντός των προδιαγραφών, η παρατεταμένη χρήση του είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στον ίδιο τον κινητήρα, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής του.

Ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει τόσο από το γεγονός ότι ο κινητήρας είναι αναγκασμένος να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με «φτωχότερο» σε οκτάνια καύσιμο όσο και από αυτήν καθ’ αυτήν την ποιότητα της 95άρας βενζίνης, η οποία μπορεί να μην διαθέτει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα ή ακόμα και την απαιτούμενη… καθαρότητα.

Είναι γνωστό ότι η ευρέως διαδεδομένη 95άρα αμόλυβδη είναι η πλέον… επιρρεπής στις προσμίξεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες.

Με λίγα λόγια η «φθηνή» αμόλυβδη είναι πολύ πιθανόν στο τέλος της ημέρας να αποδειχθεί εξαιρετικά ακριβή, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε κινητήρες που «απαιτούν» για την αποδοτικότερη λειτουργία τους κάποιον από τους premium τύπους βενζίνης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η premium βενζίνη εμπεριέχει πρόσθετα που αναλαμβάνουν να συντηρήσουν τον κινητήρα σε φόρμα, περιορίζοντας τις επικαθήσεις σε κρίσιμα τμήματα όπως οι βαλβίδες.

Επιπλέον, τα περισσότερα οκτάνια αυτομάτως σημαίνει και καλύτερο έλεγχο της καύσης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την «υγεία» του κινητήρα.

Σημειώστε ότι ένας premium τύπος βενζίνης μπορεί να οδηγήσει, χάρη στην τελειότερη καύση που εξασφαλίζει σε οικονομία καυσίμου, επιστρέφοντας τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων που έχεις καταβάλεις ώστε να την προμηθευτείς.

carandmotor.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook