Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Τα έγγραφα και οι χάρτες

αυτή-είναι-η-συμφωνία-τουρκίας-λιβύ-963489

Το φως της δημοσιότητας είδε το Μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας, το οποίο έφτασε στα χέρια των ελληνικών αρχών αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως τονίζει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελείται -σύμφωνα με παρουσίαση του CNN Turk- από πέντε άρθρα.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό κανάλι μετέδωσε πως η συμφωνία στάλθηκε στην τουρκική Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος και αναμένεται να εγκριθεί απόψε από την εθνοσυνέλευση αφού προηγουμένως περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών.

Αποκάλυψε επίσης ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται «Μνημόνιο Συμφωνίας» επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες. Οι πηγές που επικαλείται το τουρκικό κανάλι αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το άρθρο 4 προβλέπει πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά πριν την τελική συμφωνία.

Σημειώνεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook