Αυτή είναι η “απόλυτη” συνταγή για ρακόμελο… Στην υγειά μας

Τι κι αν το κρύο είναι τσουχτερό; Τι κι αν βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα; Κανένα πρόβλημα. Ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο θα σας μεταφέρει με τον πιο γλυκό και μεθυστικό τρόπο τη ζεστασιά του.

Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, και το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!

Tο ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά κ το μέλι προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Η τσικουδιά, προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Είναι επίσης καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων. Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).

Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.

Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη κ γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.

Ποια είναι όμως η συνταγή για το εξαιρετικό αυτό ποτό;

  • 100ml τσικουδιά
  • 35 γραμ.μέλι (κατά προτίμηση πευκόμελο δεν θολώνει και δίνει κεχριμπαρένιο χρώμα)
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 3-4 γαρύφαλλα (καρφάκια).

Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι την τσικουδιά με την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε το ρακόμελο σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρέστε την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

Και μην ξεχνάτε, το ρακόμελο πίνεται ζεστό! Στην υγεία σας!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤσίπρας: “Ο Μητσοτάκης δεν είναι Μωυσής αλλά ποντίφικας”
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Έρχεται η τρίτη δόση νωρίτερα – Πότε θα δοθεί το “πράσινο φως”

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Παρ’ όλο που το επιστημονικό υπόβαθρο των διάφορων «αυτοθεραπειών» που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι σχετικά ισχνό, αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε ένα ζεστό ρόφημα όταν πονάει ο λαιμός μας. Το σίγουρο είναι ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ένα «ιδανικό» ρόφημα για τον πονόλαιμο θα πρέπει να είναι ζεστό, να έχει μέλι και φυσικά δεν είναι κακό να περιλαμβάνει και λίγο οινόπνευμα ή κανέλα για να δώσει και το κάτι παραπάνω στην εμπειρία μας. Ένα τέτοιο ποτό, ελληνικής προέλευσης, είναι και το ρακόμελο. […]

  2. 1 λίτρο τσικουδιά.
    200 γραμμαρια καλο μέλι θυμαρισιο.
    Κανέλα.
    Γαρίφαλα.
    Ζεστενεις λίγη τσικουδιά με το μελι για να διαλύσει Προσοχη.. όχι να βρασει. Και προσθετεις.
    Κοπανηζεις 4 μασουρια κανέλα και 5.6 γαριφαλα μαζι. Τα βάζεις σε τούλι και τα αφήνεις στη τσικουδιά για 3.4 μέρες.

  3. ο αρθρογράφος θέλει να νομίζει οτι το μέλι στο ρακόμελο είναι και θρεπτικό αλλά θα του χαλάσω την φούσκα καθώς το μέλι όταν ζεσταίνεται σε φωτιά ακόμη και να μην βράσει, χαλάνε οι θρεπτικές του αξίες και η σμίξη με το αλκοόλ τις εξουδετερώνει τελείως. Αυτά, για να λέμε και καμιά αλήθεια που και που και όχι όπως μας βολεύει.

  4. “Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%)” , λέει το άρθρο.
    Θα ήθελα ο συγγραφέας να μου υποδείξει έναν παραγωγό που πουλάει τσικουδιά με 58% (vol, ανά όγκο) οινόπνευμα. Όλοι πουλάνε τσικουδιά με 37% έως 40% οινόπνευμα ανά όγκο. Το 58% είναι απλά εξωπραγματικό. Βέβαια, από το καζάνι βγαίνει 65% και βάλε, αλλά αυτό αφορά στα πρώτα λίτρα της απόσταξης.
    Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια, ένας πωλητής τσικουδιάς μου έλεγε: “έχω κι αυτην εδώ την φθηνότερη με 30% οινόπνευμα, αν έχεις να κεράσεις πολλούς, δεν θα σε ντροπιάσει”, και αναφερόταν σε πανηγύρια ή σε εκδηλώσεις με 500+ καλεσμένους. Βέβαια, αυτό είναι το αντίθετο από το κατά Ιωάννην “πρώτον τον καλόν οίνον τίθησι, και όταν μεθυσθώσι, τότε τον ελάσσω. Σύ τετήρηκας τον καλόν οίνον έως άρτι.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ