Αυτές είναι οι πιο μισητές μητέρες στην Αγγλία – Τα απίστευτα εγκλήματα κατά των παιδιών τους

αυτές-είναι-οι-πιο-μισητές-μητέρες-στη-1308151

Και οι δύο γυναίκες αρχικά προσποιήθηκαν τα θύματα, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε η δράση τους – Μετά την αποφυλάκισή τους, ζουν στην ίδια γειτονιά σε μια μικρή πόλη

Η Μέιντρεντ Φίλποτ και η Κάρεν Μάθιους είναι δύο γυναίκες που δικαίως βρίσκονται πολύ ψηλά στον κατάλογο των «πιο μισητών μαμάδων» της Μεγάλης Βρετανίας, εξαιτίας των εγκλημάτων που διέπραξαν σε βάρος των παιδιών τους. Και οι δύο υποδύθηκαν τα θύματα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν οι ίδιες η πηγή του κακού. Σήμερα, είναι (και) γειτόνισσες καθώς μετά την έκτιση των ποινών τους ζουν σε απόσταση έξι λεπτών η μία από την άλλη σε μια μικρή πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Καλό θα ήταν να μην αρχίσουν να κάνουν παρέα…

Μέιντρεντ Φίλποτ

Στα 19 της χρόνια, το 2000, η ιρλανδικής καταγωγής Μέιντρεντ Ντάφι ήταν μια ανύπαντρη μητέρα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που μόλις είχε χωρίσει από τη σχέση της. Τότε γνώρισε τον Μικ Φίλποτ, που είχε ήδη πέντε παιδιά από δύο διαφορετικές γυναίκες. Η Μέιντρεντ μετακόμισε με το παιδί της στο σπίτι του, παντρεύτηκαν το 2003 και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά. Το 2001 όμως ο Μικ Φίλποτ έφερε στο σπίτι την 16χρονη ορφανή και ήδη ανύπαντρη μητέρα Λίζα Γουίλις, που έγινε ερωμένη του και μαζί απέκτησαν άλλα τέσσερα παιδιά. Όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι…

Τον Μάιο του 2012 ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειας, που οδήγησε στον θάνατο και τα έξι παιδιά της Μέιντρεντ. Όταν βρέθηκε βενζίνη στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού η Αστυνομία άρχισε να αντιμετωπίζει το περιστατικό ως εγκληματική ενέργεια. Αποκαλύφθηκε τελικά πως το σχέδιο του Μικ σε συνεννόηση με την Μέιντρεντ κι ένα φίλο του ήταν να βάλουν φωτιά στο σπίτι ώστε να αναγκασθεί ο Δήμος να του παραχωρήσει ένα μεγαλύτερο και καλύτερο. Δεν αποδείχθηκε ανθρωποκτόνος πρόθεση, αντιθέτως η πρόθεση ήταν να σώσουν τα παιδιά που κοιμούνταν στον πρώτο όροφο του σπιτιού, όμως όλα πήγαν στραβά με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλα, ηλικίας από 5 έως 13 ετών, από την εισπνοή καπνού.

Η Μέντρεντ Φίλποτ καταδικάστηκε σε 17 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, ενώ ο άντρας της σε ισόβια. Έμεινε στη φυλακή κάτι περισσότερο από οκτώ χρόνια και αποφυλακίσθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Στα 40 της τώρα, άλλαξε όνομα και τόπο κατοικίας και προσπαθεί να περνά απαρατήρητη. Οι γείτονές της μπορεί και να μην την αναγνωρίζουν, καθώς άλλαξε το χρώμα των μαλλιών της και κυκλοφορεί με μάσκα. Είναι ομολογουμένως μια αρκετά παράξενη σύμπτωση που ξεκίνησε μια νέα ζωή λίγα λεπτά μακριά από μια άλλη μισητή στην κοινή γνώμη γυναίκα.

Κάρεν Μάθιους

Οι άνθρωποι στην μικρή επαρχιακή πόλη μπορεί να εκπλήσσονται ακόμη περισσότερο όταν ανακαλύπτουν ότι ζουν επίσης κοντά στην 46χρονη Κάρεν Μάθιους, μητέρα επτά παιδιών, η οποία φυλακίστηκε το 2008 επειδή σκηνοθέτησε ψεύτικη απαγωγή της 9χρονης κόρης της προκειμένου να εισπράξει την αμοιβή που έδιναν τα ΜΜΕ για την εύρεσή της.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2008 αναφέρθηκε στην Αστυνομία από την Κάρεν Μάθιους η εξαφάνιση της 9χρονης κόρης της Σάνον Λουίζ Μάθιους, στο Ντιουσπουρι του Δυτικού Γιόρκσιρ. Η μικρή είχε πάει στο σχολείο της και δεν επέστρεψε σπίτι. Η αναζήτησή της εξελίχθηκε σε μια σημαντική αστυνομική επιχείρηση: Η αστυνομία του Δυτικού Γιόρκσιρ ανέκρινε 1.500 οδηγούς αυτοκινήτων και έκανε έρευνα σε 3.000 σπίτια. Μέχρι τις 5 Μαρτίου, περισσότεροι από 250 αξιωματικοί και 60 ντετέκτιβ συμμετείχαν στην έρευνα.

Η εφημερίδα «Sun» προσέφερε αμοιβή 20.000 λιρών για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ασφαλή επιστροφή της Σάνον. Το ποσό αυξήθηκε στις 50.000 λίρες στις 10 Μαρτίου, οπότε η μικρή είχε εξαφανιστεί για 20 ημέρες. Η αστυνομία του Δυτικού Γιόρκσιρ δημιούργησε επίσης μια ιστοσελίδα, το «Missing Shannon Matthews Appeal». Υπήρχε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τεράστια κάλυψη από τα ΜΜΕ. Οι περισσότεροι έκαναν σύγκριση μεταξύ της δημοσιότητας που δόθηκε στην εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν – της 3χρονης Βρετανίδας που εξαφανίστηκε ενώ έκανε διακοπές με τους γονείς της στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2007- και του πολύ χαμηλότερου επιπέδου δημοσιότητας για τη Σάνον. Τα πάντα έγιναν θέμα κοινωνικών διακρίσεων: Ο «Independent» σχολίασε: «Η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚαν είχαν πολλά: ήταν δυο καλοί γιατροί μεσαίας τάξης, που είχαν πάει διακοπές σε ένα πολυτελές θέρετρο… Η Κάρεν Μάθιους δεν είναι τόσο κομψή, ούτε μιλά τόσο όμορφα». Οι «Times» σημείωσαν ότι η τοπική κοινότητα είχε ενωθεί για την εύρεση της Σάνον , αλλά ότι η αναζήτηση φαινόταν λιγότερο σημαντική από τις πιο μικρές εξελίξεις στην αναζήτηση της Μαντλίν. Η Κάρεν Μάθιους και η Κέιτ ΜακΚαν, όπως υπογράμμιζαν τα ΜΜΕ της εποχής, αντιπροσώπευαν τις δύο όψεις του νομίσματος των κοινωνικών τάξεων στη Βρετανία.

Η Σάνον βρέθηκε ζωντανή και καλά στις 14 Μαρτίου 2008, 24 μέρες μετά την εξαφάνισή της, σε ένα σπίτι που ανήκε στον 39χρονο Μάικλ Ντόνοβαν, θείο του πρώην φίλου της μητέρας της μικρής Σάνον. Αποδείχθηκε πως η απαγωγή σχεδιάστηκε από την Κάρεν και τον Μάικλ Ντόνοβαν, ώστε να διεκδικήσουν οποιαδήποτε χρήματα ανταμοιβής θα είχαν προσφερθεί για την έρευνα στην υπόθεση εξαφάνισης της μικρής. Η Κάρεν εκτιμάται ότι εμπνεύστηκε την απαγωγή από ένα επεισόδιο της επιτυχίας «Shameless» του Channel 4. Το σχέδιο ήταν ο Ντόνοβαν να «εντοπίσει» τελικά τη Σάνον, να την πάει σε ένα αστυνομικό τμήμα και να διεκδικήσει τα χρήματα της αμοιβής, τα οποία θα μοιράζονταν μεταξύ εκείνου και της μητέρας του παιδιού. Ο Ντόνοβαν κατηγορήθηκε για απαγωγή και παράνομη κράτηση της Σάνον και η Κάρεν για παραμέληση ανηλίκου και παρακώλυση Δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς είπαν ότι το κοριτσάκι ήταν ναρκωμένο και πιθανότατα δεμένο κατά τη διάρκεια της κράτησής της από τον Ντόνοβαν. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια φυλάκιση.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook