Αυτές είναι οι δύο ταβέρνες στα Χανιά που πήραν βραβείο Ελληνικής Κουζίνας – Ποιοι βραβεύτηκαν σε όλη την Κρήτη

αυτές-είναι-οι-δύο-ταβέρνες-στα-χανιά-π-674466

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το Αθηνόραμα, στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, μεταφέροντας παράλληλα το ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας με το concept «Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα».

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας, κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 80 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Θράκη, τα οποία συγκέντρωσαν –από τη γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide– βαθμολογία από 14/20 και πάνω. Οι γευσιγνώστες του Αθηνοράματος γύρισαν και φέτος όλη την επικράτεια, για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν εκατοντάδες εστιατόρια και χιλιάδες πιάτα.

Στην Κρήτη βραβεύτηκαν συνολικά 15 εστιατόρια – ταβέρνες, εκπροσωπώντας την σύγχρονη ελληνική και την παραδοσιακή κουζίνα.

Συγκεκριμένα, στα Χανιά βραβεύτηκαν οι ταβέρνες «Λεβέντης» και Χρυσόστομος»

Όπως αναφέρεται από τους γευσιγνώστες του «Αθηνοράματος»:

Λεβέντης

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σεφ: Γιώργος Χατζημανωλάκης , Παναγιώτης Χατζημανωλάκης

Μεγάλη βεράντα στον Άνω Σταλό Χανίων με καταπράσινη θέα και μενού που περιγράφει αποτελεσματικά την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής. Οι αδελφοί Χατζημανωλάκη υπηρετούν τη γαστρονομική παράδοση του νησιού και ετοιμάζουν αυθεντικά κρητικά πιάτα. Μεγάλη αρετή της ταβέρνας οι τοπικές πρώτες ύλες, με αρκετές από το μποστάνι τους, καθώς και τα πολλά ιδιοσκευάσματα (ξινόχοντρος, απάκι, ελιές, καπνιστά κρεατικά). Δοκιμάστε δικό τους απάκι και λουκάνικο, κατσίκι τσιγαριαστό, κρεατότουρτα, κουνέλι σχάρας με φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο και σκόρδο και το περίφημο χταπόδι με αβρωνιές στην εποχή του.

Χρυσόστομος
Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

Σεφ: Χρυσόστομος Ορφανουδάκης, Ίνγκα Καρατσαουσίδη

Κοντά στις μεγάλες αποθήκες του Λιμανιού, με θαλασσινή θέα, ρουστίκ διακόσμηση και ξυλόφουρνο, στον οποίο ψήνονται καθημερινά ζυμωτό ψωμί και τα κρεατικά τους. Σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες είναι από τα Σφακιά, ενώ η αξιοποίησή τους δίνει αυθεντικό χαρακτήρα στα εδέσματα. Δοκιμάστε οφτό αρνί με πατάτες, προβατίνα στη λαδόκολλα, αρνί με σταμναγκάθι φρικασέ, κουνέλι κρασάτο, χορτοκαλίτσουνα.

 

Στην υπόλοιπη Κρήτη βραβεύτηκαν:

ΡΕΘΥΜΝΟ

Αλέκος

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

Σεφ: Βαγγελιώ Αλεξάκη

Δημοφιλές εστιατόριο στους Αρμένους του Ρεθύμνου, με κλασική κρητική κουζίνα και πιάτα που εναλλάσσονται σύμφωνα με τις εποχές. Τοπικές πρώτες ύλες και σπιτικά μαγειρέματα συνδυάζουν νοστιμιά και απλότητα σ’ αυτό το λιτό στέκι. Δοκιμάστε χοιρινό με ασκορδουλάκους, γαρδούμι (εντεράκι γεμιστό με κοιλίτσα), χοχλιούς κοκκινιστούς, κουνέλι κρασάτο.

Avli

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Σεφ: Βασίλης Λεωνίδου , Εύα Αραπάη , Αριστέα Δαφνομήλη

Στεγασμένη εδώ και 30 χρόνια στην πανέμορφη αυλή βενετσιάνικου αρχοντικού του 1600, κρυμμένη στα σοκάκια της παλιάς πόλης, η «Avli» είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια του Ρεθύμνου. Το μενού του σεφ Βασίλη Λεωνίδου μεταφράζει τις τοπικές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές και μοντέρνα παρουσίαση, ενώ δίνει βάση στα φρέσκα εποχικά υλικά. Ιδανική πρόταση για ρομαντικό δείπνο.

Elaia

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Σεφ: Νίκος Θωμάς

Ρομαντικό εστιατόριο σε γήινους τόνους με ξύλο και πέτρα και μεγάλη πράσινη αυλή στο ατμοσφαιρικό «Kapsaliana Village Hotel». Το μενού που επιμελείται ο σεφ Νίκος Θωμάς αναδεικνύει τις τοπικές γεύσεις, ταυτόχρονα όμως βάζει την προσωπική του σφραγίδα με πάτα όπως καλαμάρι τσιγαρέλι με κρέμα από βλίτα, κολοκύθια στα κάρβουνα με στάκα, κουνέλι τσιγαριαστό, αρνί στη γάστρα με άγριες αγκινάρες και παστό κρόκο αβγού.

Hasika

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σεφ: Μιχάλης Χάσικος

Μικρό, χαριτωμένο εστιατόριο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ο chef-patron Μιχάλης Χάσικος προτείνει μια φροντισμένη κρητική κουζίνα που λοξοκοιτάζει και προς την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και μια ποικιλία κρεάτων στα κάρβουνα. Παρουσιάζει πιάτα με κλασική βάση, χωρίς να παραβλέπει και πιο σύγχρονες προσεγγίσεις. Δοκιμάστε χανιότουρτα ανοιχτή, σουπιές «κάρβουνο», αρνί τσιγαριαστό με πλιγούρι, κουνέλι κροκέτα με σάλτσα ξινομυζήθρα, μπακλαβά με ξηρούς καρπούς, σιρόπι Metaxa και παγωτό καϊμάκι.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 

Apiri

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σεφ: Στέφανος Λαβρενίδης

Χώρος με καθαρές, μίνιμαλ γραμμές και φωτεινά χρώματα στην ευήλια γωνιακή σάλα, αλλά και al fresco διάταξη σε ήσυχο πλακόστρωτο πεζόδρομο του Ηρακλείου κάτω απ’ τις φυλλωσιές των δέντρων. Η κουζίνα μιξάρει ελληνικές γεύσεις με σύγχρονα διεθνή υλικά, ενώ δεν λείπουν και τοπικά πιάτα, ιδωμένα υπό μοντέρνο πρίσμα.

Ονήσιμος

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σεφ: Ελένη Βαρδάκη , Ονήσιμος Σαριδάκης

Λίγο έξω από το Ηράκλειο, στα Πεζά, ο Ονήσιμος Σαριδάκης και η σύζυγος του Ελένη Βαρδάκη «φωλιάζουν’ την παραδοσιακή κρητική κουζίνα σε έναν ζεστό χώρο με πρωταγωνιστή το ξύλο, το τζάκι και την κουζίνα. Η Ελένη αναβαθμίζει τις τοπικές γεύσεις αξιοποιώντας με μαεστρία τις ντόπιες πρώτες ύλες και ο Ονήσιμος διαχειρίζεται εξαιρετικά τα ψησίματα και το κρέας. Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια με ανθόγαλα, το τσιγαριαστό αρνί και τα χορτοπιτάκια.

Peskesi

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σεφ: Χρήστος Σχοιναράκης

Γευστικό hot point του Ηρακλείου στεγασμένο σε ένα παλιό αρχοντικό της πόλης, με πέτρα και ξύλο στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και τραπεζάκια έξω, στην πετρόστρωτη εσωτερική αυλή και στα δύο μικρά πεζοδρομημένα σοκάκια. Προτάσεις βασισμένες στην τοπική παράδοση του νησιού που διανθίζονται με αρκετές παλιές κρητικές συνταγές, δυσεύρετα τοπικά προϊόντα και ενδιαφέροντα κοκτέιλ φτιαγμένα με τοπικά ροφήματα και ποτά.

ΛΑΣΙΘΙ

Old Mill

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14,5 / 20

Executive Σεφ: Αντώνης Πετρέλης

Σεφ: Δημήτρης Βεργάκης

Βαδίζοντας σε σύγχρονα ελληνικά μονοπάτια με κρητική προφορά, η κουζίνα του έμπειρου σεφ Αντώνη Πετρέλη και της ομάδας του αναδίδει κομψότητα, με πιάτα όπως οι μακαρούνες γεμιστές με γαρίδα, σπανάκι, πορτοκάλι και πουρέ σελινόριζας και η πλάτη κουνελιού με σάλτσα χαρουπόμελου και χειροποίητα σκιουφιχτά. Το setting, στους κήπους του ξενοδοχείου ακριβώς απέναντι από τη θάλασσα, προσφέρεται για ρομαντζάδα, ιδίως την ώρα του ηλιοβασιλέματος που το τοπίο είναι μαγικό.

Ferryman

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σεφ: Μιχάλης Ντουvέτας

Το θεατρικό σκηνικό της αεράτης σάλας με τη χορταστική θέα στη θάλασσα, αλλά και της ανοιχτής κουζίνας, όπου κάθε βράδυ μοιάζει να φιλοξενεί μια νέα μαγειρική παράσταση, πηγαίνουν χέρι χέρι με το θεαματικό πανόραμα κρητικών σπεσιαλιτέ που υπογράφει η ομάδα του σεφ Γιάννη Ντουνέτα, με οδηγό την εξαιρετική πρώτη ύλη που συγκεντρώνει στο εστιατόριο-σημείο αναφοράς της Ελούντας ο ιδιοκτήτης Άκης Σφυρογιαννάκης. Δοκιμάστε προσούτο τράγου με πίκλες αγκινάρας και παλαιωμένη γραβιέρα, ρεβιθάδα απ’ τον ξυλόφουρνο, τράγο αγρίμι στην παραστιά με φρέσκα κηπευτικά στη σχάρα

La Bouillabaisse

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σύμβουλος Σεφ: Γιάννης Μπαξεβάνης

Σεφ: Κυριάκος Μυλωνάς

Στρατηγικά τοποθετημένο, σε ένα μπαλκόνι με υπέροχη θέα στη θάλασσα, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου της Ελούντας, υπό την εποπτεία του Γιάννη Μπαξεβάνη και με τη σύμπραξη του έμπειρου Κυριάκου Μυλωνά, προτείνει μια αξιοσημείωτου επιπέδου κουζίνα με σαφές ελληνικό πρόσημο, που τιμά την κρητική παράδοση. Ενδιαφέροντα επιδόρπια και μενού dégustation με wine & food pairing. Εξαιρετικά κρασιά από την εντυπωσιακή κάβα του εστιατορίου.

Pelagos Seaside Restaurant

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Σεφ: Πέτρος Κοσμαδάκης

Σε έναν ανοιχτόκαρδο χώρο με μέτωπο στο πέλαγος, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Κουτσουνάρι, ο Κρητικός σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης μαγειρεύει μια ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα με μνήμες παράδοσης, αλλά και φρέσκια ματιά. Υλικά του τόπου και της εποχής και έμφαση στη θάλασσα, χωρίς να λείπει το κρέας. Δοκιμάστε αθερινοτηγανίτες, γαριδοντολμάδες με αμπελόφυλλα, ροφοκριθαράδα, πετεινό Ρεθύμνης με άγρια αγκιναράκια και ασκορδουλάκους, σφυρίδα σε σάλτσα από μαυρομάτικα φασόλια, αλλά και ψάρια ημέρας.

Taverna Daios Cove

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Σεφ: Ζάχος Παπαδάκης

Το casual εστιατόριο του πολυτελούς συγκροτήματος έχει θέα θάλασσα και μια κουζίνα φρέσκια, με ελληνικό άρωμα και δημιουργική ανανέωση. Δοκιμάστε το μπαρμπούνι σοφρίτο με λεμονόχορτο και τηγανητό φαγόπυρο, τα ραβιόλι γεμιστά με κουνέλι στιφάδο και κρέμα γραβιέρας, τη γλώσσα με βούτυρο αμυγδάλου και ντολμά από χόρτα αβγολέμονο.

The Yacht Club

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

Executive Σεφ: Αντώνης Πετρέλης

Σεφ: Σταύρος Κοκκινάκης

Εστιατόριο σε ειδυλλιακό χώρο δύο επιπέδων στο πολυτελές ξενοδοχείο της Ελούντας, πάνω από μια γραφική μαρίνα. Το μενού του σεφ Σταύρου Κοκκινάκη έχει σαφές σύγχρονο ελληνικό πρόσημο, χωρίς να λείπουν οι πρωτότυποι συνδυασμοί και η καλή τεχνική σε πιάτα όπως ο ξινόχοντρος με καραβίδες, κολοκύθι μαρινέ και κρουτόν χαρουπιού, η σφυρίδα σχάρας με ριζότο ντομάτας, κάππαρη και ελιά και η κοκκινιστή κατσίκα με φρέσκα φασολάκια, κρέμα πατάτας, μους φέτας κι αφρό μαϊντανού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook