Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει πάντα να αγοράζεις βιολογικά

αυτά-είναι-τα-τρόφιμα-που-πρέπει-πάντα-887426

Ξέρεις ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι τα καλύτερα, αλλά μιας και είναι πιο ακριβά ξεχωρίζουμε ποια τρόφιμα είναι απολύτως απαραίτητα να αγοράζεις βιολογικά, για να κάνεις την αρχή.

Berries & Μήλα

Στη λίστα Dirty Dozen με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, οι φράουλες φιγουράρουν πρώτες – πρώτες! Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι είναι απολύτως απαραίτητα να αγοράζεις βιολογικά, που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα. Το ίδιο ισχύει και για τα βατόμουρα αλλά και τα μήλα.

Kale & Σπανάκι

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το kale (λαχανίδα) και το σπανάκι όταν δεν είναι βιολογικά έχει εντοπιστεί ότι φέρουν πάνω τους υπολείμματα παρασιτοκτόνων. Επίσης, στην λίστα Dirty Dozen, που αναφέραμε και παραπάνω, τα δύο αυτά λαχανικά βρίσκονται στη 2η και 3η θέση των πιο μολυσμένων λαχανικών.

Κοτόπουλο & Κρέας

Τα μη βιολογικά κοτόπουλα, βοοειδή, χοιρινά και πρόβατα, που συνεπώς δεν είναι ελευθέρας βοσκής, συχνά εκτρέφονται σε στενούς και περιορισμένους χώρους, όπου συνωστίζονται κατά εκατοντάδες. Και σίγουρα, δεν θέλεις να επικροτείς αυτές τις συνθήκες διαβίωσης αγοράζοντας τα. Πέρα από τους ηθικούς λόγους όμως, συντρέχουν και λόγοι υγείας. Με άλλα λόγια, αυτά τα ζώα συνήθως τρέφονται με μη βιολογικές τροφές που μπορεί να φέρουν και υπολείμματα ζιζανιοκτόνων, ενώ συχνά λαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες που σίγουρα δεν θέλεις να καταλήξουν στο πιάτο σου.

Αγελαδινό γάλα

Ορισμένοι συμβατικοί γαλακτοπαραγωγοί δίνουν στις αγελάδες τους αυξητικές ορμόνες για να παράγουν περισσότερο γάλα. Οι ορμόνες αυτές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στις αγελάδες, που για να αντιμετωπιστούν απαιτούν μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών. Και όπως με το κοτόπουλο πριν, έτσι και με το γάλα, όλα αυτά αναπόφευκτα καταλήγουν στους καταναλωτές.

Βρώμη

Όπως διαβάζουμε σε αφιέρωμα του Guardian για τα βιολογικά τρόφιμα, πολλοί αγρότες που δεν ακολουθούν το βιολογικό μοντέλο καλλιέργειας, ψεκάζουν με ένα ζιζανιοκτόνο πριν τη συγκομιδή το οποίο ξεραίνει τα φυτά. Αυτή η αποξήρανση όμως, έχει αποδειχθεί ότι αφήνει κατάλοιπα του ζιζανιοκτόνου και στα τελικά προϊόντα ή αλλιώς στις νιφάδες βρώμης που βάζεις στο πρωινό σου.

Ψωμί

Στο συμβατικό ψωμί έχει βρεθεί ότι τα τα συντηρητικά και άλλα πρόσθετα είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα σε σχέση με το βιολογικό ψωμί! Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αν μπορείς να βρεις βιολογικό ψωμί στο φούρνο ή στο σούπερ μάρκετ, καλό είναι να το προτιμάς.

Αβγά

Τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής, για την εκτροφή των οποίων χρησιμοποιείται η βιολογική μέθοδος, είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Τα βιολογικά αβγά προέρχονται από κοτόπουλα που εκτρέφονται με δίαιτα απαλλαγμένη από τα περισσότερα φυτοφάρμακα και δεν περιορίζονται σε στενά κλουβιά.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook