Αυστρία: Οι πολίτες «κουρέλιασαν» το lockdown και τις απαγορεύσεις και διασκεδάζουν την καθημερινότητά τους

αυστρία-οι-πολίτες-κουρέλιασαν-το-lockdown-1214887

Οι κάτοικοι της αυστριακής πρωτεύουσας ζουν σαν να έχουν ξεχάσει ότι ισχύουν λοκντάουν και απαγόρευση εξόδου. Διασκεδάζουν την καθημερινότητά τους με αυτό που (περίπου) τους προσφέρει

Όποιος μετά από παραμονή μηνών στη Γερμανία επιστρέφει στη Βιέννη, ένα πράγμα τού προξενεί εντύπωση: Δεν υπάρχoυν όργανα τήρησης της τάξης. Στις παρυφές του πάρκου Burggarten στo αίθριο του Μουσείου Albertina στο κέντρο της πόλης με το ηλιοβασίλεμα συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας. Τρεις Skater κινούνται με την τροχοσανίδα τους πάνω-κάτω στην άσφαλτο, φίλοι τους τούς χειροκροτούν από τη μια πλευρά του δρόμου. Από την άλλη δύο νέες γυναίκες κάθονται με χάμπουργκερ και πατάτες τηγανητές στο χέρι, πίσω τους 4 άνδρες πίνουν κρασί. Κανείς από όλους αυτούς φορά μάσκα. Και όσο ο ήλιος βυθίζεται στον ορίζοντα, τόσο περισσότερος γίνεται ο κόσμος παρά το γεγονός ότι η Βιέννη ανήκει σε ζώνη της χώρας με μέτρα λοκντάουν και 24ωρη απαγόρευση εξόδου.

Ο κόσμος ξέχασε τι σημαίνει λοκντάουν

Αλλά στην αυστριακή πρωτεύουσα οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει σε όλα αυτά. Εδώ και έξι μήνες στην Αυστρία απαγορεύονται οι νυχτερινές έξοδοι και η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς σοβαρό λόγο. Το ίδιο ίσχυε επί μήνες και σε ολόκληρη τη χώρα, απαγόρευση κυκλοφορίας επί 24ωρου βάσης με 5 εξαιρέσεις που δυσκόλευαν τους ελέγχους: Για παράδειγμα μπορούσε κανείς να κάνει σκι με μάσκα FFP2 (σωματική αναψυχή), και να πίνει καφέ σε εξωτερικό χώρο με τον ή την κολλητή του (ψυχική αναψυχή με ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος). Στη Βιέννη η αστυνομία κόβει βόλτες έξω από σπίτια και σε διασταυρώσεις δρόμων, αλλά κανείς δεν φαίνεται να πτοείται, ούτε από την παρουσία αστυνομικών ούτε από τις απαγορεύσεις εξόδου. Η κατάσταση φτάνει σε σημείο που οι κάτοικοι να έχουν ξεχάσει τι θα πει απαγόρευση εξόδου και το θυμούνται μόνο όταν κάποιος κάνει λόγο γι αυτό. Έτσι συναντά κανείς μικρές ομάδες ανθρώπων στα κανάλια του Δούναβη, στα πλαγιές με τα αμπέλια έξω από την πόλη ή στα πάρκα στο κέντρο να απολαμβάνουν τη ζωή.

«Χαιρόμαστε για την 19η Μαΐου»

Παρά τον δείκτη θετικότητας πάνω από 170 κρούσματα σε 7 ημέρες ο καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς θέλει να βάλει τέλος στα μέτρα εγκλεισμού.Από τις 19 Μαΐου υποσχέθηκε τα πρώτα βήματα ανοίγματος στον ξενοδοχειακό κλάδο, στη γαστρονομία και άλλους τομείς. Ένα πανδοχείο λίγα μέτρα μακριά από το κτήριο της καγκελαρίας αποφάσισε αυθόρμητα να το γιορτάσει και ανάρτησε την επιγραφή “Χαιρόμαστε για την 19η Μαίου”. Ο δήμαρχος της Βιένης Μίχαελ Λούντβιχ προειδοποίησε ωστόσο τους πολίτες, ότι θα πρέπει να εξετάσει πρώτα, εάν αυτό το μέτρο είναι εφαρμόσιμο στην πόλη.

Δεν το βάζουν κάτω οι Βιενέζοι

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βιέννη έχει βρει μια αυστριακή εκδοχή ισορροπίας μπροστά σε όλα αυτά: Ο κόσμος έδειξε σημάδια παραίτησης μεν, αλλά με κάποιον τρόπο και με πολλή μουρμούρα κάπου τα βρήκε. Ήδη από τον Δεκέμβριο τα τεστ γίνονται δωρεάν και με εύκολη πρόσβαση. Επιχειρηματίες μοιράζουν μάσκες στους εργαζόμενους και προσφέρουν δωρεάν τεστ. Ακόμη και τεστ PCR ανίχνευσης του κορωνοϊού με γαργάρες μπορεί να κάνει κανείς στη Βιέννη σε σούπερ-μάρκετ που τα στέλνουν σε εργαστήρια. Όλα αυτά προσδίδουν στον κόσμο κάποια αίσθηση ασφάλειας και τον “σπρώχνει” προς τα έξω. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη βιεννέζικη Melange στο αγαπημένο του καφέ απέναντι από το υπουργείο Εξωτερικών. Ή πως μπορεί να αντισταθεί στην αγορά ενός κρασιού με τον πωλητή να του προσφέρει ένα ποτηράκι έξω από το κατάστημα; Το βράδυ από το παράθυρο ενός μπαρ μπορεί κανείς το Σαββατοκύριακο να αγοράσει το αγαπημένο του κοκτέιλ και να το απολαύσει λίγα μέτρα πιο κάτω με τους φίλους του.

Αλλά και ο κεντρικός δρόμος με τα πολλά καταστήματα, η Mariahilfer Straße, είναι γεμάτη με κόσμο τις Παρασκευές το μεσημέρι, όσο ακριβώς και προ πανδημίας, παρά το ότι σε συνθήκες λοκντάουν κανένα κατάστημα δεν είναι ανοιχτό. Ακόμη και το παραδοσιακό καφέ Demel προσαρμόστηκε στα σημεία των καιρών και προσφέρει το παραδοσιακό αυστριακό πανκέικ „Kaiserschmarrn to go“. Με όλα αυτά η Βιέννη επανέρχεται στη ζωή, παρά το λοκντάουν και την απαγόρευση εξόδου. Αλλά δεν προκαλεί εντύπωση. Διότι σύμφωνα με τον τίτλο βιενέζικο τηλεοπτικού σίριαλ του 1970 «ένας πραγματικός Βιεννέζος δεν το βάζει κάτω”.

Πηγή: dw.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook