Αυστρία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της ευθανασίας

αυστρία-εγκρίθηκε-το-νομοσχέδιο-για-ν-1339327

Η Αυστρία θα γίνει η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη όπου η ευθανασία είναι νόμιμη.

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε σήμερα τον νόμο με τον οποίο νομιμοποιείται η υποβοηθούμενη ευθανασία για άτομα που πάσχουν από σοβαρή ή ανίατη ασθένεια, ανταποκρινόμενο έτσι σε μια δικαστική απόφαση που έκρινε ότι η απαγόρευση παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Πριν από έναν χρόνο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον νόμο που προέβλεπε την επιβολή ποινής φυλάκισης έως 5 ετών σε όποιον βοηθούσε κάποιον άλλον να πεθάνει. Σύμφωνα με το κείμενο που επικυρώθηκε από όλα τα κόμματα, εκτός του ακροδεξιού FPÖ, οι ενήλικες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας ή πάσχουν από ασθένεια που τους προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία επιτρέπεται να λάβουν βοήθεια για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Δύο γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να κρίνουν αν ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις. Θα δίνεται επίσης περιθώριο 12 εβδομάδων μέχρι την υλοποίηση της απόφασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αίτημα δεν υποβλήθηκε εν μέσω κάποιας προσωρινής κρίσης. Εάν ο ασθενής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, το χρονικό περιθώριο θα μειώνεται στις δύο εβδομάδες.

Ο νόμος αυτός σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έκρινε η υπουργός Δικαιοσύνης Άλμα Τσάντις, αλλά ταυτόχρονα εγγυάται και ότι «κανείς δεν θα επιλέγει τον δρόμο του θανάτου αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες». Για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκε ένας προϋπολογισμός ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη της παρηγορητικής φροντίδας.

Στην Ευρώπη, η ευθανασία είναι νόμιμη στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook