Αύριο το τελευταίο αντίο στον Ηλία Νικολακόπουλο – Πολιτική η κηδεία του

αύριο-το-τελευταίο-αντίο-στον-ηλία-νικ-1477990

Αύριο Σάββατο συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Ηλία Νικολακόπουλο. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει από το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών στις 11 το πρωί.

Η οικογένεια του Ηλία Νικολακόπουλου επιθυμεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος. (ΑΣΚΙ, Alpha Bank, GR9401403620362002002016123).

Ανακοπή καρδιάς

Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος πέθανε χτες από ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο καθώς ο εκλιπών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είχε συνδέσει το όνομά του με τις δημοσκοπήσεις και την ανάλυση των εκλογικών τάσεων και των αποτελεσμάτων των εκλογών στη χώρα μας.

Ο 75χρονος πολιτικός επιστήμονας και εκλογολόγος στάθηκε εξαιρετικά άτυχος καθώς είχε κλείσει ραντεβού για στεφανιογραφία την ερχόμενη Τρίτη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας ώστε να γίνει η επεμβατική θεραπεία, ενώ προ λίγων εβδομάδων είχε κάνει στεντ στα αγγεία των ποδιών και συγκεκριμένα στη λαγόνιο αρτηρία.

Γνώριζε τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε

Ο πολιτικός επιστήμονας γνώριζε τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά είχε κανονίσει τα επισκεφθεί τους γιατρούς του για να τα αντιμετωπίσει. Δυστυχώς, ο θάνατος τον πρόλαβε και η χώρα έχασε έναν εξαιρετικό εκλογικό και πολιτικό αναλυτή.

Δεκάδες είναι οι πολιτικοί, ανάμεσά τους, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους για το θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου και να τον αποχαιρετήσουν τονίζοντας την εξαιρετική δουλειά του τις τελευταίες δεκαετίες.

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και το σοβαρό πολιτικό διάλογο, επισημαίνοντας ότι η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες της.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την οδύνη του λέγοντας πως με το θάνατό του αισθανθήκαμε πιο φτωχοί. Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά «τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη. Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο την επιστημονική γνώση με την προοδευτική σκέψη και την προσωπική ακεραιότητα. Του χρωστάμε πάρα πολλά».

«Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία. Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αποχαιρετώντας τον πολιτικό επιστήμονα, αναλυτή και καθηγητή του Πανεπιστημίου.

Το 1994 εισήγαγε τα exit polls

Το 1994, ήταν η χρονιά κατά την οποία ο Ηλίας Νικολακόπουλος εισήγαγε στις ελληνικές εκλογές κάτι που μπορεί σήμερα να μοιάζει αυτονόητο, όμως τότε ήταν κάτι απολύτως πρωτοποριακό. Σήμερα τα ονομάζουμε «exit polls», τότε είχαν τον τίτλο «Μέθοδος Δημοσκόπηση έξω από τις κάλπες». Η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε η μέθοδος αυτή ήταν οι Ευρωεκλογές του 1994.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook