Αύριο Δευτέρα η έναρξη του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

αύριο-δευτέρα-η-έναρξη-του-προγράμματ-1038480

Με την τελευταία προσθήκη της κάλυψης εκτός από την αναπλήρωση του 60% της απώλειας του εισοδήματος και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ως γνωστόν, το πρόγραμμα έχει στόχο να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω μείωσης του τζίρου από την οικονομική κρίση που έφερε ο κορονοϊός, θα θέσουν μέρος των εργαζομένων τους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, πληρώνοντας το 50% των αποδοχών τους. Εξαίρεση θα αποτελούν όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό των 650 ευρώ όπου το κράτος θα καλύπτει το σύνολο της απώλειας εισοδήματος.

Με προϋπολογισμό 1,03 δις ευρώ (μετά την αύξηση του διαθέσιμου ποσού κατά 200 εκατ. ευρώ) και ύστερα από το ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, να παρατεθεί η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ως και το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ξεκινά από αύριο, Δευτέρα 15 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ο μηχανισμός «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» θα παραμείνει κατ’ εξαίρεση ενεργός σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αεροπορικές μεταφορές θα παραμείνει ανοικτό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ή έστω κάποια διαβούλευση, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μηνου, για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του. Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται.

Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί που στις 30 Μαΐου, που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, είχαν σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Όσο για τις επιχειρήσεις, βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να παρουσίασαν μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μετά την αίτηση στην ΑΑΔΕ, θα διασταυρώνονται τα οικονομικά – φορολογικά στοιχεία προκειμένου να βεβαιώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση και στο σύστημα Εργάνη. Μάλιστα προβλέπεται διαδικασία δύο φάσεων:

Στην αρχική του μορφή το πρόγραμμα προέβλεπε ότι θα επιδοτούσε το 60% από το 50% που θα ήταν η απώλεια του εισοδήματος. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι σε μειωμένη απασχόληση με το 80% των καθαρών αποδοχών τους. Στην τελευταία προσθήκη το πρόγραμμα θα καλύπτει και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών με το υπόλοιπο 40% να βαρύνει τον εργοδότη.

Μετά την μείωση των εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουνίου, το συνολικό ποσοστιαίο ασφάλιστρο στο βασικό πακέτο κάλυψης ανέρχεται πλέον στο 39,66% και επιμερίζεται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη. Επομένως στα 1000 ευρώ μεικτό μισθό οι εργατικές εισφορές ανέρχονται σε 153€ και οι εργοδοτικές σε 243€ (24,33%). Καθαρός μισθός προ φόρου 846€. Για τη μειωμένη εργασία, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει:

Στον μισθωτό καθαρό μισό μισθό προ φόρου 423€ και σε εισφορές – εργατικές 153€ και εργοδοτικές 170€ – σύνολο 323€ για την περίοδο από 15/6 έως 31/7. Πριν την ελάφρυνση θα πλήρωνε 396€.

Επομένως ο εργοδότης κερδίζει 73€ το μήνα.

Το κράτος καταβάλλει στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 254€ και στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 73€.

Αρμόδιος φορέας για την διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, ορίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παραπάνω καταβολή γίνεται με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου – εργαζομένου. Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων – εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό της καταβολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook