Αύρα ισπανόφωνου κινηματογράφου φέρνει «Ο Βορράς» του Νάβα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων | Video

αύρα-ισπανόφωνου-κινηματογράφου-φέρ-992570

Ο πολιτιστικός σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στα πλαίσια του αφιερώματος στον ισπανικό και ισπανόφωνο κινηματογράφο (Β’ κύκλος) θα προβάλει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70) την κοινωνική ταινία «Ο Βορράς/El Norte».

Πρόκειται για μία συμπαραγωγή (ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία, 1983, 141′) του Γκρέγκορι Νάβα, που ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει πάρει, το 1985 απέσπασε και το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Την ταινία, στην οποία η είσοδος για το κοινό είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ, θα προλογίσει η εκπαιδευτικός Βίκυ Παπαναγιώτου.

Λόγω αυξημένης προσέλευσης θα γίνουν δύο προβολές:

Α’ προβολή: 20.00μ.μ-22.30μ.μ.

Β΄προβολή: 22.30-01.00π.μ.

Ο Βορράς, του Γκρέγκορι Νάβα

ΣΥΝΟΨΗ: Δυο αδέλφια από τη Γουατεμάλα έρχονται στο Μεξικό, με μοναδικό σκοπό να βρουν τρόπο για να περάσουν κρυφά στις Η.Π.Α.

Συνοπτικές πληροφορίες για την ταινία

Πρωτότυπος τίτλος El Norte
Έτος παραγωγής 1983
Είδος Κοινωνική
Χώρα ΗΠΑ-Μεγάλη  Βρετανία
Γλώσσες Αγγλικά, Quiché. Ισπανικά
Διάρκεια 141′
Σκηνοθεσία Γκρέγκορι Νάβα
Σενάριο Γκρέγκορι Νάβα & Άννα Τόμας
Μουσική The Folkloristas
Ηθοποιοί Ντέιβιντ Βιλαλπάντο, Ζάιντε Σίλβια Γκουτιέρε

 

Λίγες περισσότερες πληροφορίες για την ταινία

Η ταινία El Norte (1983) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Telluride το 1983, ενώ προβλήθηκε πλατιά στους κινηματογράφους τον Ιανουάριο του 1984.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Γουατεμάλα, ιθαγενείς χωρικοί-Μάγια, αγανακτισμένοι από το να θεωρούνται σαν τίποτα παραπάνω από «brazos fuertes» (δυνατά χέρια), δηλαδή χειρώνακτες εργάτες, και ενώ προσπαθούν να οργανωθούν, για να βελτιώσουν τη ζωή τους, ανακαλύπτονται από τον κυβερνητικό στρατό.

Όταν ο στρατός καταστρέφει το χωριό και εξοντώνει την οικογένειά τους, δύο αδέλφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι στην εφηβεία, που μετά βίας ξεφεύγουν από τη σφαγή, αποφασίζουν να καταφύγουν στο Βορρά («El Norte», «the North», δηλαδή στις ΗΠΑ). Αφού πάρουν κρυφή βοήθεια από φίλους και χιουμοριστικές συμβουλές από έναν βετεράνο μετανάστη σχετικά με τους τρόπους, για να διέλθουν από το Μεξικό, ταξιδεύοντας με φορτηγά, λεωφορεία και άλλα μέσα, μετά από ένα επίπονο ταξίδι φτάνουν στο Λος Άντζελες, όπου προσπαθούν να κάνουν μια νέα ζωή ως νέοι και μετανάστες χωρίς χαρτιά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook