Αξιολογήσεις εκπαιδευτικών: Τι αποφάσισε η ΕΛΜΕ Χανίων στη Γενική Συνέλευση

αξιολογήσεις-εκπαιδευτικών-τι-αποφά-1414545

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Χανίων την Τετάρτη, με κεντρικό θέμα συζήτησης το θέμα της ατομικής αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο τύπου:

Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι η διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης, σε καμία περίπτωση δε στοχεύει σε ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο, όπως προσπαθεί να μας πείσει το Υπουργείο.

Σε έναν οργανισμό όπως είναι το σχολείο, τόσο η γεωγραφική κατανομή των μαθητών, όσο και οι ίδιοι οι μαθητές αλλά και το είδος των μαθημάτων δημιουργούν ένα τόσο πολύπλοκο μοντέλο που δεν μπορεί να αξιολογηθεί με αντικειμενικό τρόπο. Κάτι που αποδείχθηκε ήδη, σε όσες χώρες προσπάθησαν να εφαρμόσουν προγράμματα αξιολόγησης.

Ο πραγματικός στόχος του Υπουργείου, μέσα από την επανεμφάνιση των «επιθεωρητών», είναι να μετατρέψει τον εργασιακό χώρο του σχολείου σε χώρο εργασιακής ανασφάλειας, να θέσει σε αμφισβήτηση τη μονιμότητα των εκπαιδευτικών και να καταργήσει στην ουσία την ελευθερία στην εκπαίδευση.

Προσπαθεί να δημιουργήσει μια διαστρωμάτωση τύπου παλιοί – νεοδιόριστοι, στις τάξεις των εκπαιδευτικών δημιουργώντας έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα αξιολογηθεί καλύτερα και να διασπάσει τη συνοχή του κλάδου. Χρησιμοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, κατά την πάγια τακτική του, ώστε να δημιουργήσει ενοχές στους εκπαιδευτικούς και προσπαθεί να τους φέρει απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι αποκομμένα από αυτά που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία κλπ, η εργατική τάξη έχει ξεσηκωθεί απέναντι σε αντιδραστικούς νόμους που επιτίθενται στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πραγματοποιώντας μεγαλειώδεις απεργίες και συγκεντρώσεις.

Στην Ελλάδα ήδη οι καλλιτεχνικοί σύλλογοι, οι άνθρωποι που ασχολούνται με ή σπουδάζουν μουσική, θέατρο κλπ, έχουν ξεσηκωθεί, με αποκορύφωμα τη σύσσωμη παραίτηση του Συλλόγου Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, κάτι που καθιστά για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Σχολή Εθνικού Θεάτρου ανενεργή χωρίς καθηγητές, αλλά και χωρίς σπουδαστές (αφού λόγω απουσιών και κατάληψης χάνουν τη χρονιά τους).

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, καλούνται να πάρουν θέση. Θα μείνουν θεατές των παραπάνω εξελίξεων ή θα κινηθούν επιθετικά για κλείσουν το δρόμο σε κάθε επίδοξο μακελάρη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, απαιτώντας όχι μόνο την απόσυρση των αντιδραστικών διατάξεων περί αξιολόγησης αλλά και επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στην κατάσταση προ μνημονίων; Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων, ομόφωνα αποφάσισε το δεύτερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτάθηκε μια σειρά δράσεων όπως απεργιακές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΔΔΕ και γραφεία συμβούλων. Συντονισμένες δράσεις στα σχολεία προς στήριξη σε αρχική φάση των νεοδιόριστων, που πρώτοι βάλλονται από τη διαδικασία της αξιολόγησης, επαφή με συλλόγους γονέων, συγκρότηση απεργιακής επιτροπής για παρεμβάσεις σε σχολεία και συντονισμός με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

1) Η υπερψήφιση της εισήγησης της ΟΛΜΕ που θέτει το πολιτικό σκεπτικό και καλεί σε αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση (επισυνάπτεται).

2) Προσθήκες στην εισήγηση της ΟΛΜΕ, που θα μεταφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων στη Γ.Σ. των προέδρων το Σάββατο 11/2 (επισυνάπτονται).

3) Η δημιουργία απεργιακής επιτροπής – επιτροπής αγώνα για παρεμβάσεις σε σχολεία (ομόφωνα)

4) Ότι όποιο στέλεχος της εκπαίδευσης προχωρήσει, είτε άμεσα, είτε μέσω πιέσεων σε συναδέλφους, στη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης, δεν μπορεί να θεωρείται μέλος του σωματείου και διαγράφεται.

5) H κήρυξη Απεργίας – Αποχής από την ατομική αξιολόγηση και τοπικά από την ΕΛΜΕ Χανίων. Η απόφαση θα ενεργοποιηθεί και θα επιδοθεί το σχετικό εξώδικο στη ΔΔΕ Χανίων σε περίπτωση που:

α) η πρόταση της ΟΛΜΕ δεν υπερψηφιστεί στη ΓΣ των προέδρων,

β) η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ οδηγηθεί στα δικαστήρια από το ΥΠΑΙΘ και κριθεί παράνομη.

(ομόφωνα)

6) Η συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη.

7) Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών (επισυνάπτεται ψήφισμα).

8) Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 18 Μάρτη (επισυνάπτεται ψήφισμα).

9) Η συμμετοχή της ΕΛΜΕ Χανίων στη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας (επισυνάπτεται ψήφισμα – κάλεσμα).

10) Προσφορά οικονομικής βοήθειας στους δοκιμαζόμενους λαούς Τουρκίας και Συρίας η οποία θα διανεμηθεί μετά από επαφή με τις αντίστοιχες Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες των χωρών αυτών

.Ψηφίσματα:

1) Ψήφισμα για την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

2) Ψήφισμα για την ημέρα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό

3) Ψήφισμα στήριξης προς τους μισθωτούς μηχανικούς της Green Properties

4) Ψήφισμα – κάλεσμα για τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και Συρίας

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook