AUKUS: Στα άκρα η Γαλλία – Ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

aukus-στα-άκρα-η-γαλλία-ανακαλεί-τους-πρέ-1124740

Στην αντεπίθεση η Γαλλία, η οποία λόγω της AUKUS ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Το Παρίσι φανερά δυσαρεστημένο από την συμφωνία των τριών ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου- Αυστραλίας (AUKUS) δείχνει τα δόντια του και αποφασίζει να ανακαλέσει τους πρέσβεις από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters αν και η ανάκληση αφορά διαβουλεύσεις, όλα γίνονται στο φόντο της AUKUS.

Ειδικότερα, αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Η ακύρωση της συμφωνίας για τα υποβρύχια

Σημειώνεται ότι μέσα από την AUKUS ακυρώθηκε η σύμβαση Αυστραλίας – Γαλλίας που αφορούσε την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», ανέφερε ο Μόρισον, με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει την απόφαση ως «μαχαιριά στην πλάτη».

Οι δύο χώρες είχαν συμβόλαιο ύψους 90 δισ. δολαρίων, τα οποία χάθηκαν από την Γαλλία. Και αυτό διότι η γαλλική Naval Group είχε επιλεγεί το 2016 από την Καμπέρα για την προμήθεια 12 υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης, ύψους 50 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (31 δισεκ. ευρώ) όταν υπογράφηκε. Η αξία αυτού του συμβολαίου υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 90 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας εξαιτίας υπέρβασης του κόστους και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, δεν αποτελεί προάγγελο ενός Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην Δύση και την Κίνα, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

Ο Μπεν Ουάλας είπε ότι το σύμφωνο δεν περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και δεν αφορά την Κίνα.

Ο Ουάλας ανέφερε επίσης στο BBC ότι μίλησε με την Γαλλίδα ομόλογό του και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια στρατηγική διαφορά ανάμεσα στην Βρετανία και τη Γαλλία».

«Κατανοώ την απογοήτευση της Γαλλίας για το βιομηχανικό της συμβόλαιο», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook