«Ατμός» έγιναν οι επιστροφές φόρου – Τι ισχύει σε κάθε περίπτωση συμψηφισμού

ατμός-έγιναν-οι-επιστροφές-φόρου-1283998

«Ατμός» έγιναν οι επιστροφές φόρου για χιλιάδες νοικοκυριά.

Αν και το εκκαθαριστικό τους ανέφερε ότι ήταν δικαιούχοι επιστροφής, εντούτοις τα ποσά αυτά συμψηφίστηκαν με άλλες υποχρεώσεις με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι φορολογούμενοι μάταια να αναμένουν … τα λεφτά τους πίσω! Αν μη τι άλλο δεν είναι λίγοι εκείνοι που γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο και «καλύπτει» το ποσό της επιστροφής!

Για όσους πάντως –ελάχιστους- διαπιστωθεί πως τους προκύπτουν υπόλοιπα προς επιστροφή μετά και τους συμψηφισμούς θα τα δουν το επόμενο διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως και να έχει, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές και πιστώσεις φόρων: Ήδη ολοκληρώθηκαν οι συμψηφισμοί χρεών από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και άλλων υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες.

Πώς συμψηφίζονται τα ποσά του προγράμματος παγίων δαπανών

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος των παγίων δαπανών χορηγείται ενίσχυση στους επαγγελματίες, με το ποσό της στήριξης να προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Ο δικαιούχος «επιδότησης παγίων δαπανών» αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, λαμβάνει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση καλύπτει υποχρεώσεις, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια «αυτοματοποιημένη» διαδικασία: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που γνωρίζει το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας, πιστώνει αυτομάτως όχι τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, αλλά τον τραπεζικό λογαριασμό της εφορίας, είτε του ασφαλιστικού ταμείου.

Τι προβλέπεται για τους συμψηφισμούς των ιδιοκτητών ακινήτων

Χρέη από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και άλλες συμψηφίστηκαν και με αποζημιώσεις Covid: Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση σχετικής συμφωνίας με το μισθωτή, υπήρχε η δυνατότητα το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου 2020 να μειωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoνοϊού COVID-19.

Οι εκμισθωτές ακινήτων όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος («Δήλωση Covid») και είχαν έκπτωση φόρου 12% επί τους αρχικού μισθώματος.

Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει για τους ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε συμφωνία με τους μισθωτές :

– Δεν θεωρείται εισόδημα και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης το ανείσπρακτο ποσό λόγω συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ενοικίου.

– Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου, ανεξάρτητα αν η συμφωνημένη μείωση ανέρχεται σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσοστό. Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει στο TAXISnet δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid).

-Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικών οφειλών του: α) φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκαν μαζί στο εκκαθαριστικό, β) ΕΝΦΙΑ , γ) ΦΠΑ.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook