Ατιμώρητα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη: Σημαντικές επισημάνσεις σε συνέδριο στα Χανιά

ατιμώρητα-τα-περιβαλλοντικά-εγκλήμα-1439332

Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις και οι εκτεταμένες συνέργειες είναι επιβεβλημένες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που άπτονται του περιβάλλοντος, είτε αφορούν ενεργειακά ζητήματα είτε επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Αυτό επισημάνθηκε στο συνέδριο για το περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με ειδικές θεματικές ενότητες το Δίκαιο Περιβάλλοντος, την Ενέργεια, τους Υδρογονάθρακες, την Κλιματική Αλλαγή, την Θαλάσσια Ρύπανση, την Προστασία Δασών και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο συνδιοργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, o Δήμος Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, το Frederick University και οι Νομικές Εκδόσεις Lex Book.

Ακόμη, τονίστηκε πως είναι επιβεβλημένη η προσαρμογή της νομοθεσίας αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να μην μένουν ατιμώρητα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως συμβαίνει σήμερα στο 80%-90% των περιπτώσεων στην Κρήτη.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, τόνισε πως η νομική επιστήμη και η επιστήμη του μηχανικού, συμπληρώνονται μεταξύ τους:  «Δεν μπορεί ένας μηχανικός σήμερα να έχει άγνοια της νομοθεσίας από τη μία πλευρά και από την άλλη η νομοθεσία για περιβαλλοντικά θέματα δεν μπορεί να αγνοεί τεχνικά ζητήματα» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων,  Χρήστος Πραματευτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Με χαρά βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ευαισθητοποίηση αλλά και παιδεία σε περιβαλλοντικά θέματα. Όμως αυτά πρέπει να εισακουστούν από εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε αυτόν τον κόσμο.»

Ο Νίκος Χαζιράκης, Δικηγόρος Χανίων, Επιστημονικός υπεύθυνος για τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων του LI FE NATURA THEM IS, Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης Χανίων «Δυστυχώς μέχρι τώρα η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν έχει ανταποκριθεί στο έργο της. Διαπιστώσαμε ότι σε ένα ποσοστό 80%-90% των περιβαλλοντικών αδικημάτων που διαπιστώθηκαν στην Δυτική Κρήτη δεν οδήγησαν ούτε σε διοικητικό πρόστιμο ούτε σε κάποια καταδίκη.  Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, τους φορείς, τους νομικούς, τους δικαστές αλλά κυρίως ευελπιστούμε στην βελτίωση της νομοθεσίας.

Η Ευπραξία-Αίθρα Μαριά, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικού Δικαίου- Δικηγόρος Χανίων, Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο επίκαιρο ζήτημα της δασογράφησης της χώρας που είναι σε εξέλιξη. «Είναι πολύ σημαντικό για τους μηχανικούς τόσο η γνώση της νομοθεσίας όσο και η γνώση της νομολογίας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Η  Ευτέρπη (Εύη) Τζινευράκη, Δικηγόρος Χανίων, Συνεργάτης Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης, αναφέρθηκε στο δικαίωμα αποζημίωσης από φυσικές καταστροφές, τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών, αγροτών και κτηνοτρόφων. Μάλιστα στην παρουσίασή της έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από περιπτώσεις αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2019 στον Δήμο Πλατανιά.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις

«Καταφανώς παράνομη» χαρακτήρισε την ρήτρα αναπροσαρμογής η Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος Πειραιά: «Τα θέματα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, το θέμα της τιμής του ρεύματος και της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία είναι καταφανώς παράνομη, το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις» είναι μερικά από τη ζητήματα που προσέγγισε ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην «Η απόφαση 2499/2012 ΟλΣτΕ για Ανανεώσιμες Πηγές

Ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις» με τότε πρόεδρο την Αικ. Σακελλαροπούλου.

«Η απόφαση 2499/2012 ΟλΣτΕ για Ανανεώσιμες Πηγές.  Ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις»

Τέλος για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα έκανε λόγο ο Αναστάσιος Προυσανίδης, Δικηγόρος Αθηνών, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τονίζοντας πως οι εισηγητές είναι άνθρωποι εγνωσμένοι ακαδημαϊκού κύρους που θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα.

zarpanews.gr

One thought on “Ατιμώρητα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη: Σημαντικές επισημάνσεις σε συνέδριο στα Χανιά

  1. Ας ρίξετε μία προσεκτική ματιά στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των 5* ξενοδοχείων, πάνω στην θάλασσα, εξαφανίζοντας τοπία, πανίδα, το γνωστό κρινάκι (που μόνο στο ελαφονήσι είναι σπάνιο, όχι στη Νέα Χώρα, στον Κλαδισό (και λίγο πιο κάτω…) στους Αγίους Αποστόλους) κλπ – φυτεύοντας αλμυρίκια και οριοθετώντας περιοχές για αντισταθμιστικούς λόγους- και αφήστε τα δάκρυα για να σπρώξετε ατζέντες (και να πληρωθείτε στο τέλος της ημέρας)!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook