Έφταιγαν οι Νοτιάδες, όχι ο καπετάνιος – Η απόφαση του Δικαστηρίου για το τρακάρισμα στο λιμάνι της Σούδας που διέλυσε μέρος της προβλήτας

έφταιγαν-οι-νοτιάδες-όχι-ο-καπετάνιος-2411888

Σε ανωτέρα βία και όχι σε κακούς χειρισμούς του καπετάνιου, αποδίδεται το ναυτικό ατύχημα που συνέβη τον Απρίλιο του 2021 στο Λιμάνι της Σούδας, όταν το πλοίο «Πελαγίτης» προσέκρουσε στον προβλήτα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές (ΕΔΩ).

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, με τον καπετάνιο να βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της επικίνδυνης βλάβης για την οποία αθωώθηκε ενώ απαλλακτική ήταν και η Εισαγγελική πρόταση.

«Αποδείχτηκε ότι υπήρχε ανωτέρα βία, δηλαδή θυελλώδεις άνεμοι με ριπές ανέμου ενώ στην αθώωση συνετέλεσε και το γεγονός ότι το Λιμενικό Ταμείο του νομού Χανίων δεν είχε βάλει εκεί  λιμενικούς προσκρουστήρες που θα απέτρεπαν τη ζημιά» σχολιάζει στο zarpanews.gr ο συνήγορος υπεράσπισης, Μανώλης Πετρακάκης.

Στη δίκη παρέστη προς υποστήριξη της κατηγορίας το Λιμενικό Ταμείο του νομού Χανίων, το οποίο από τη μεριά του υποστήριξε πως υπάρχαν οι απαραίτητοι προσκρουστήρες. Σύμφωνα με την πλευρά τους,  ο καπετάνιος ήταν αυτός που δεν ακολούθησε τους κανόνες ασφαλούς πρόσδεσης ώστε η πρόσδεση να γίνει σωστά ακόμα και αν έπνεαν θυελλώδεις  άνεμοι.

Η μερία της υπεράσπισης, αντέτεινε ότι  τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ναυσιπλοϊας και όλα τα προβλεπόμενα και ότι απλά υπήρχε ανωτέρα βία δηλαδή μία δύσκολη συνθήκη μίας ριπής θυελλώδους ανέμου 9 μποφόρ που τον παρέσυρε με αποτέλεσμα να προσκρούσει στον βραχίονα και επίσης υπήρχε παράλειψη από μεριάς λιμενικού ταμείου, ισχυρίσμοι που έγιναν δεκτοί από το Δικαστήριο. «Αποδείχτηκε πως ο καπετάνιος έκανε ό,τι μπορούσε και όφειλε να κάνει και δεν μπορούσε ούτε να προβλέψει ούτε να ανατρέψει τη συνθήκη» σημειώνει ο ο κ. Πετρακάκης.

Ζημιά άνω των 200 χιλ. ευρώ

Στο μεταξύ σε βάρος του καπετάνιου έχει κατατεθεί και αγωγή αποζημίωσης καθώς η ζημιά που είχε προκληθεί ήταν πολύ μεγάλη, άνω των 200.000 ευρώ καθώς χρειάστηκε να αποξηλωθεί μεγάλο μέρος της ράμπας εξυπηρετήσης ενώ απαιτήθηκαν και υποβρύχιες εργασίες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook