Αθηνά Παπαδόσηφου: Μια Σφακιανή κατακτά τον κόσμο με τα κοσμήματά της | Photos

αθηνά-παπαδόσηφου-μια-σφακιανή-κατακ-1021525

Η Αθηνά Παπαδόσηφου (Athena Pappa) είναι το κορίτσι πίσω από το ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο brand “AthenArt Jewelry”. Γλυκιά, χαμογελαστή, δημιουργική, τόσο που οι συλλογές της εκπροσωπούν επάξια τη γενιά των νέων Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων στο εξωτερικό, την γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από την συνέντευξή της στο Χανιώτικο free press περιοδικό InToWn

Η Αθηνά, γέννημα θρέμμα Χανιώτισσα, με καταγωγή από τον ορεινό Καλλικράτη του Δήμου Σφακίων, είναι απόφοιτος του τμήματος computer graphics dtp της Akto, έχει πάρει μαθήματα διακόσμησης, γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου και καλών τεχνών ενώ έχει παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια γλυπτικής και μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας δίπλα σε σπουδαίο αργυροχρυσοχόο…

Πόσο νωρίς ανακάλυψες την… καλλιτεχνική σου φύση;

Από μικρή έκανα μαθήματα Ελεύθερου και αργότερα Γραμμικού Σχεδίου. Το μικρόβιο της εξερεύνησης και το ενδιαφέρον για καθετί καινούριο με οδήγησε στην απόφαση να ακολουθήσω στην πορεία τον δρόμο της Γραφιστικής σπουδάζοντας στον όμιλο Akto Arts & Designs ηλεκτρονική Γραφιστική.

Δούλεψες ως γραφίστρια ποτέ;

Φυσικά! Αμέσως μετά το πέρας των σπουδών μου εργάστηκα ως γραφίστρια και σελιδοποιός σε περιοδικά, εφημερίδες, σε τυπογραφεία αλλά και σε διαφημιστικά γραφεία.

Και πώς προέκυψε η επιστροφή στην παραδοσιακή καλλιτεχνία και το χειροποίητο;

Θέλοντας να διευρύνω τις γνώσεις μου στην τέχνη γράφτηκα στη σχολή καλών τεχνών του Πολυτεχνείου Κρήτης μέχρι που την έκλεισαν. Επίσης, ως εξαιρετικά ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, το 2009 ξεκίνησα σεμινάρια γλυπτικής και παρακολούθησα μαθήματα κοσμήματος δίπλα σε αργυροχρυσοχόο, ενώ συγχρόνως έκανα μαθήματα σύγχρονου κοσμήματος σε σεμινάρια στην Αθήνα.

Και κάπως έτσι σε κέρδισε το κόσμημα;

Ναι, κάπως έτσι. Μου άρεσε πολύ να δουλεύω με τα μέταλλα δημιουργώντας φόρμες που με αντιπροσώπευαν και σιγά, σιγά με πολλή δουλειά, ανέπτυξα τις δικές μου τεχνικές παντρεύοντας την κλασσική αργυροχρυσοχοΐα με το μοντέρνο κόσμημα. Το αποτέλεσμα άρεσε τόσο σ’ εμένα όσο και στον κόσμο κι έτσι αποφάσισα να το εξελίξω και να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό.

Πότε στήθηκε το brand “AthenArt Jewelry”, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα;

Το 2014. Τότε ήταν που αποφάσισα να δώσω υπόσταση στο όνειρό μου και ίδρυσα το brand name AthenArt, με έδρα τα Χανιά.

Πόσο εύκολα “περπάτησε” το εγχείρημά σου αυτό;

Όχι και τόσο. Μου κόστισε τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, ενώ δεν κρύβω πως χρειάστηκε να θυσιάσω πράγματα για την επιλογή μου αυτή. Όποιος λέει ότι στάθηκε απλά τυχερός, εγώ πιστεύω πως δεν λέει όλη την αλήθεια. Χρειάζεται πείσμα, δουλειά, πολλή υπομονή και πάλι ίσως ποτέ να μη φτάσεις εκεί που ονειρεύτηκες αν δεν σε ευνοήσουν, όχι η τύχη, αλλά -ίσως- κάποιες συγκυρίες.

Εσένα, ποια είναι η συγκυρία που θεωρείς ότι σε ευνόησε;

Νομίζω το ότι η δουλειά μου, έτσι όπως την είχα εξελίξει και προωθήσει, εκτιμήθηκε το 2016 από την ιδρύτρια του θεσμού “A jewel made in Greece”! Εννοείται πως ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση – πρόκληση, αποφάσισα να συμμετέχω και εγώ σε αυτή την πλατφόρμα μέσα από την οποία παλαιοί αλλά και νέοι εμπνευσμένοι Έλληνες σχεδιαστές σύγχρονου κοσμήματος αναδεικνύουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι ακριβώς είναι το “A jewel made in Greece”;

Είναι το όραμά της εμπνεύστριας, δημιουργού και διοργανώτριάς του, της εικαστικού Μαίρης Σαμόλη που έγινε πραγματικότητα! Ένα όραμα που στόχευε στην αναγνώριση του ελληνικού αποτυπώματος σε επίπεδο αισθητικής και επιχειρηματικότητας στον κλάδο του κοσμήματος σε όλο τον κόσμο.

Από πότε το “AthenArt Jewelry” συμμετέχει στις εκθέσεις της συγκεκριμένης πλατφόρμας;

Από το 2017 συμμετέχω στην έκθεση που διοργανώνεται στο Ζάππειο κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Τον Φεβρουάριο του 2019 δε, μου έγινε η τιμή να συμμετέχω με ένα κόσμημά μου ειδικά σχεδιασμένο για το Νομισματικό Μουσείο Ελλάδας. Δεκαεννιά καλλιτέχνες αντιλαμβανόμενοι την ιδέα της ελληνικότητας συμμετείχαμε στην έκθεση αυτή με δημιουργίες εμπνευσμένες από έναν ή περισσότερους χαρακτηριστικούς καρπούς, όπως ελιά, ρόδι, στάχυ, σταφύλι, που απεικονίστηκαν σε αρχαία τέχνεργα του Νομισματικού Μουσείου. Εγώ συμμετείχα με ένα περιδέραιο εμπνευσμένο από καρπούς και με κύριο θέμα τους όφεις επηρεασμένη από τη Θεά των Φιδιών του Μινωικού πολιτισμού αλλά και από τη Μέδουσα με τα φιδίσια μαλλιά…

Πρόκειται για μια έκθεση που, από όσα γνωρίζω, πήγε τόσο καλά που ετοιμάζεται αυτές τις μέρες που μιλάμε να… ταξιδέψει, σωστά;

Ναι, σωστά! Τα εκθέματά μας αυτά συνεχίζουν το ταξίδι τους εκτός συνόρων πια, στην έκθεση China International Imports Expo 2019 στην Σαγκάη 5-10 Noέμβρη, αλλά και στη Νέα Υόρκη, 20-23 Νοέμβρη, όπου θα φιλοξενηθούν στο Μuseum Arts and Designs! Αν αυτό δεν είναι επιτυχία…

Πέρα από τις θεματικές εκθέσεις, τι σε εμπνέει όταν δημιουργείς τα εμπορικά κομμάτια AthenArt;

Πολλές συλλογές μου είναι εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα… έχουμε τόσα να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο! Η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει έμπνευση έχει ταλέντα, έχει -και μπορεί να συνεχίσει να παράγει- τέχνη!

Και η Κρήτη τι έχει;

Ααααα… η Κρήτη έχει επίσης ιστορία, έχει και τσαγανό, πείσμα, απίστευτη φύση και, εννοείται, σφακιανές πίτες!!!

Πώς αποφασίζεις να καταπιαστείς με κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο; Πού τα σκέφτεσαι αυτά που φτιάχνεις;

Η φαντασία δεν έχει όρια. Πολλές φορές ονειρεύομαι το βράδυ σχέδια και ξυπνάω για να κρατήσω σημειώσεις, μην τυχόν και τα ξεχάσω! Έπειτα, όταν τα ξεκινάω, τότε μου ‘ρχονται ολοένα κι άλλες, κι άλλες ιδέες. Κάπως σαν… τρελός επιστήμονας! Με πολλή αγάπη, πολύ πάθος, δημιουργώ κόσμημα. Κοσμώ, στολίζω… τόσο πλούσιο το Ελληνικό λεξιλόγιο και τόσο πλούσιοι εμείς οι Έλληνες με τις αστείρευτες πηγές έμπνευσης που αυτή η χώρα μας χαρίζει απλόχερα.

Το προσωπικό σου στιλ πώς θα το χαρακτήριζες;

Το στυλ μου; Χμμμμμ… νομίζω βρίσκομαι κάπου μεταξύ καουμπόικης μπότας, στιβανιού και γόβας. Από το συνονθύλευμα όλων αυτών προκύπτει το στυλ μου. Του γιατρού σα να λέμε! (γέλια)

Το στιλ της δουλειάς σου;

Θεωρώ πως στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια. Δεν έχω ένα στυλ, αλλά σίγουρα έχω το στυλ μου, το οποίο κινείται ανάμεσα στο μοντέρνο, το κλασσικό αλλά και το εικαστικό κόσμημα.

Στόχοι και όνειρα;

Όλα είναι ένα: θέλω και θα επιδιώξω να ταξιδέψω το Ελληνικό κόσμημα στον κόσμο με έδρα εδώ, τα Χανιά μας!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook