«Aσυνήθιστο κύμα ζέστης την επόμενη εβδομάδα» – Σε ποιες περιοχές θα έχει 30άρια

aσυνήθιστο-κύμα-ζέστης-την-επόμενη-εβ-1507850

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να φέρνει ουσιαστικά ένα… μίνι καλοκαίρι στα τέλη του Οκτώβρη.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στα social media ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, «το ασυνήθιστο κύμα ζέστης που πλήττει ορισμένες περιοχές της Ιβηρικής χερσονήσου και της Γαλλίας με θερμοκρασίες έως και 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (Ισπανία 35 βαθμοί, Γαλλία 34) αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να επηρεάσει πιο εξασθενημένα και περιοχές της Κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου.

» Στη χώρα μας δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 30 βαθμούς Κελσίου! Συγκεκριμένα από την Τρίτη 25/10/2022 μέχρι και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Ενδεικτικός της κατάστασης που θα επικρατήσει είναι ο παρακάτω πίνακας του μετεωρολόγου, Γιώργου Τσατραφύλλια, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες την προσεχή Τρίτη (25/10):

Έρχεται «γαϊδουροκαλόκαιρο»

Για άνοδο της θερμοκρασίας και ένα φαινόμενο που ονομάζεται «γαϊδουροκαλόκαιρο» είχε κάνει λόγο τις προηγούμενες ημέρες ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

«Συνεπές στο ραντεβού του το «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» ή «γαϊδουροκαλόκαιρο» τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!» αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται «Indian Summer» (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, «Altweibersommer» (καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στη Λιθουανία, στην Ουγγαρία και στην Εσθονία. Παράλληλα, σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ουκρανία, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στη Ρωσία και στη Σλοβενία- είναι γνωστή ως «(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι».

Στη Βουλγαρία, προσθέτει ο Σάκης Αρναούτογλου, είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των τσιγγάνων» ή «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως «Miholjsko leto», επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή «Miholjdan» γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στη γαελική Ιρλανδία το φαινόμενο ονομάζεται «μικρό φθινόπωρο των χηνών».

Επικαλούμενος τη Wikipedia, ο έμπειρος μετεωρολόγος σημειώνει ότι στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, στη Αργεντινή, στη Χιλή και στην Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Veranico», «Veranito» ή «Veranillo» (κυριολεκτικά «μικρό καλοκαίρι») και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως «μικρό καλοκαίρι του Μαΐου» ή ως «Veranito de San Juan» («μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη»). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.

Σε άλλες χώρες, το «γαϊδουροκαλόκαιρο» συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), «το καλοκαίρι του Αγίου Μιχαήλ» σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «ημέρα του Αγίου Μαρτίνου» στις Κάτω Χώρες και στην Ιταλία, «Bridget of Sweden« στη Σουηδία. Στην Τουρκία ονομάζεται «pastırma yazı«, που σημαίνει «καλοκαίρι του παστουρμά», καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!

in.gr

One thought on “«Aσυνήθιστο κύμα ζέστης την επόμενη εβδομάδα» – Σε ποιες περιοχές θα έχει 30άρια

  1. Αυτή η αποτομη εναλλαγή υψηλών βροχοπτώσεων και ψύχρας και εν συνεχεία καπάκι οι αυξημένες θερμοκρασίες, θα επηρεάσουν τις καλλιέργειες;
    Πχ τις ελιές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook