AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

astrazeneca-τι-θα-κάνουν-οι-470-000-που-εμβολιάστηκαν-1213364

Ανησυχία ότι πολλοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα θελήσουν να αλλάξουν εμβόλιο

Ανατροπές και έντονος προβληματισμός αναμένονται από τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca (1η δόση) σε πολίτες άνω των 60 ετών μόνο. Επιστημονική κοινότητα και πολιτική ηγεσία ενδεχομένως να έλθουν αντιμέτωπες με το σενάριο της μη προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα μεγάλου μέρους από τους 470.000 πολίτες που έχουν κλείσει το ραντεβού τους για δεύτερη δόση με το σκεύασμα.

Η ανησυχία του κόσμου για το εν λόγω εμβόλιο αποτυπώνεται και στο ποσοστό ακυρώσεων: σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, 1,89% είναι το ποσοστό ακυρώσεων για δεύτερη δόση με το AstraZeneca, τετραπλάσιο σχεδόν συγκριτικά με τα 0,5% και 0,45% Pfizer και Moderna αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό και προς αποφυγή του περαιτέρω κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών προ το σημαντικό όπλο των εμβολίων που θα έθετε σε κίνδυνο την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, ανοίγεται «παράθυρο» για όποιον από τους 470.000 πολίτες επιθυμεί να επιλέξει κάποιο άλλο σκεύασμα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, για όσους εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση εμβολίου, όπως θρομβώσεις, είτε πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.

Ωστόσο, η Επιτροπή διατηρεί τη σύσταση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι στη δεύτερη δόση ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας συνδυασμού θρομβοπενίας με θρόμβωση είναι πολύς χαμηλός, μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις με AstraZeneca στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό συναγερμού.

Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η παραπάνω αλλαγή στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας ήρθε ως αποτέλεσμα της καλής επιδημιολογικής πορείας της χώρας, η οποία χθες μεταφράστηκε σε 472 νέα κρούσματα, μειωμένους διασωληνωμένους ασθενείς (353 από 358), 18 θανάτους από COVID-19 και 66 μόλις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολισμοί συντέλεσαν στη διατήρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερές τις πτωτικές τάσεις της επιδημίας.

«Στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια για την προ διμήνου απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες, προσθέτοντας ότι με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα θα επικαιροποιούνται και οι συστάσεις περί τον εμβολιασμό.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προτεραιοποίησης για τα εμβόλια

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολιασμών –πάνω από 40,5% αναφορικά με μία δόση και περισσότερο από 27% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς–, υψώνει γοργά το τείχος ανοσίας που, κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook