Ασθενείς με κορονοϊό έγιναν καλά και περιγράφουν τι έζησαν: «Ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής μου»

ασθενείς-με-κορονοϊό-έγιναν-καλά-και-π-1022020

«Έβλεπα πως οι νοσοκόμες φοβούνταν όσο κι εγώ. Μου ανακοίνωσαν πως η εξέτασή μου για κορονοϊό βγήκε θετική σαν να μου ανακοίνωναν πως θα πεθάνω» λέει η 42χρονη Ati, η οποία εισήχθη σε νοσοκομείο στο Εδιμβούργο με πυρετό, επίμονο βήχα, πόνο στην κοιλιά και το στήθος, δύσπνοια και απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Αρχικά της είχαν πει να μείνει σπίτι, αλλά όταν ο βήχας της άρχισε να περιέχει και αίμα της συνέστησαν να πάει στο νοσοκομείο, όπως αφηγείται η ίδια στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Την τρίτη ημέρα της νοσηλείας της- 13η της νόσου- άρχισε να βλέπει ακόμα περισσότερο αίμα όταν έβηχε και ένιωθα ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο στήθος, ενώ ανέβαινε και ο πυρετός. Εκείνη τη νύχτα άρχισε να πέφτει.

«Προς έκπληξή μου, δεν επέστρεψε. Το σώμα μου άρχισε να παλεύει με τη λοίμωξη και την επόμενη ημέρα μου είπαν πως αφού όλα σταθεροποιηθούν για μία ημέρα θα μπορώ να πάω σπίτι. Ανακουφίστηκα τόσο πολύ. Σκεφτόμουν πως θα έπρεπε να είχα πάει νωρίτερα στο νοσοκομείο και φοβόμουν πως ήταν πια πολύ αργά. Ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής μου» είπε.

Πάνω από 29.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν επιβεβαιωμένα Covid-19 και πιστεύεται πως τα κρούσματα είναι χιλιάδες ακόμα. Οι νεκροί φτάνουν τους 2.352.

Την ίδια ώρα, πάνω από 174.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει.

«Σηκώθηκα σήμερα από το κρεβάτι κι αυτό είναι φοβερό» λέει στην εφημερίδα η 51χρονη Lou. «Την περασμένη Τετάρτη νόμιζα πως πέθαινα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω και λιποθυμούσα».

Οι νοσηλευτές που έφτασαν στο σπίτι της τη βρήκαν με πυρετό και πεσμένα πίεση και οξυγόνο. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο μαζί με τον σύζυγό της, που επίσης είχε συμπτώματα. Έκανε την Παρασκευή εξέταση για Covid-19 και περιμένει ακόμα τα αποτελέσματα. Στο νοσοκομείο της έβαλαν ορό και κοκτέιλ φαρμάκων και η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε. Πήρε εξιτήριο πολλές ημέρες μετά, όταν υποχώρησε η δύσπνοια και ο πυρετός της.

Μόνο οι ασθενείς με βαριά συμπτώματα εισάγονται στο νοσοκομείο και ο 22χρονος Ryan είναι ένας εξ αυτών. Στην αρχή του είχαν πει να μείνει σπίτι σε αυτοαπομόνωση εκτός και αν εμφάνιζε σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση το ότι έγινα καλά» λέει ο φοιτητής στο Λονδίνο, περιγράφοντας όσα ένιωθε: βήχα με αίμα, εξάντληση, νυχτερινή εφίδρωση και  ναυτία. «Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι όταν ο πυρετός ήταν ψηλός. Έχασα την όρεξή μου και μετά βίας έπειτα νερό».

Η δοκιμασία αυτή ήταν για εκείνον μεγάλο σοκ. Τώρα θέλει μόνο να επιστρέψει στην πατρίδα του τη Μαλαισία.

Η 59χρονη Jenny, που πάσχει από σκλήρυνση, μπήκε σε απομόνωση και πλέον έχει επιστρέψει στην κατά το δυνατόν κανονική της ζωή.

«Είμαι μία εβδομάδα σε αυτο-απομόνωση σε ένα βαν στο πάρκινγκ έξω από το σπίτι μου» περιγράφει. «Ποτέ δεν είχα ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είμαι 99,5% σίγουρη πως είχα Covid ένιωθα σαν κάποιος να με έχει δέσει σφιχτά γύρω από το διάφραγμα».

Παρότι εξακολουθεί να νιώθει κόπωση και λαχανιάζει αμέσως έπειτα από λίγα βήματα, έχει επιστρέψει στη ζωή της, τη φροντίδα του συντρόφου της, που υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες, και του πατέρα της, που έχει άνοια.

«Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μείωση της καμπύλης της επιδημίας» είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει.

Για την Ati, όσα συνέβησαν της έδωσαν την αίσθηση της εγγύτητας ανάμεσα στους ανθρώπους. «Αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα από γείτονες, τον γιατρό μου και φίλους, όλοι πρόσφερα βοήθεια. Ήταν τόσο ανακουφιστικό να βλέπεις το πώς οι άνθρωποι έρχονται κοντά».

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook