Αστερούσια Όρη, ο άγνωστος ορεινός όγκος της Κρήτης: Απόκρημνα βράχια, μαγευτική θέα

αστερούσια-όρη-ο-άγνωστος-ορεινός-όγκ-1532689
Shutterstock

Η νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας είναι αυτή των Αστερουσίων, στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου. Κρεμασμένα πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος, τα Αστερούσια Όρη δεν έχουν μεγάλο υψόμετρο, η ψηλότερη κορυφή είναι ο Κόφινας στα 1.231 μέτρα. Ο στενόμακρος όγκος των βουνών στέκεται ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσαράς και τη θάλασσα και είναι περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 λόγω της οικολογικής και αρχαιολογικής της σημασίας. Στα σεληνιακά, άγονα τοπία των Αστερουσίων συναντά κανείς γυπαετούς, χρυσαετούς και όρνια.

Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, απαιτεί υπομονή και προσεκτική οδήγηση. Ανάμεσα σε βατσινιές, θάμνους και πετρώδη υψώματα, θα νιώσετε από νωρίς σαν να είστε σε σαφάρι. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι περίπου 64 χιλιόμετρα και θα περάσετε από τα χωριά Άγιοι Δέκα, Βαγιονά, Λούκια και Καπετανιανά. Τα Καπετανιανά είναι η ιδανική βάση για να εξερευνήσετε την περιοχή.

H είσοδος στο χωριό Καπετανιανά/ Photo: Shutterstock
Η περιοχή έχει ελάχιστη φωτορύπανση και προσφέρεται για παρατήρηση του ουρανού/ Photo: Shutterstock

Αυτό που αξίζει επίσης να επισκεφθείτε είναι οι παραλίες στη νότια πλευρά της Κρήτης, κάτω από τα Αστερούσια Όρη. Η παραλία της Τρυπητής είναι με μεγάλη με βοτσαλάκια, αλμυρίκια και πεντακάθαρα νερά. Ακόμα λιγότερο κόσμο θα συναντήσετε στην παραλία Ελυγιά, δίπλα στον οικισμό Άγιος Ιωάννης, 10 χλμ νότια των Καπετανιανών. Από τον Άγιο Ιωάννη θα διασχίσετε ένα σύντομο και εύκολο μονοπάτι και θα αντικρύσετε την εντυπωσιακή παραλία με τη χοντρή άμμο.

Παραλία Τρυπητή / Photo: Shutterstock

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Μονή Κουδουμά, μία από τις παλαιότερες μονές στη Νότια Κρήτη. Η Μονή αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Ο δρόμος για τη Μονή Κουδουμά ξεκινά από το χωριό Στέρνες και στα τελευταία χιλιόμετρα είναι βατός χωματόδρομος αλλά υπάρχει και μονοπάτι από το χωριό Καπετανιανά, το οποίο διασχίζει μοναδικά τοπία.

Το φαράγγι τη Τρυπητής / Photo: Shutterstock
Λέντας / Photo: Shutterstock
travel.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook