Αστεροειδής στο μέγεθος του Big Ben θα περάσει ξυστά από τη Γη το Σάββατο

αστεροειδής-στο-μέγεθος-του-big-ben-θα-περάσ-1655419

Ένας αστεροειδής στο μέγεθος του «Big Ben» του Λονδίνου, αναμένεται να περάσει «ξυστά» από τη Γη και συγκεκριμένα δύο φορές πιο κοντά από ό,τι βρίσκεται η Σελήνη.

Ο γιγάντιος αστεροειδής θα φτάσει σε απόσταση 107.500 μιλίων (173.000 χλμ.) από τη Γη το Σάββατο 25 Μαρτίου, με το φεγγάρι να βρίσκεται σε μέση απόσταση 238.855 μιλίων (384.400 χλμ).

Ο αστεροειδής με το όνομα «2023 DZ2», εκτιμάται ότι έχει διάμετρο έως και 93 μέτρα, ενώ το Big Ben έχει 96 μέτρα. Ακόμη, είναι 3 φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή του Chelyabinsk που έπληξε τη Ρωσία το 2013 και προκάλεσε ωστικό κύμα δύο φορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Eίναι ένας αστεροειδής του Απόλλωνα, που σημαίνει ότι διασχίζει την τροχιά της Γης ακριβώς όπως ο αστεροειδής με το όνομα «Απόλλων» το 1862, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατηρήθηκε να το κάνει αυτό.

Ο διαστημικός βράχος εκτιμάται ότι θα κάνει την πιο κοντινή προσέγγισή του στη Γη στις 21:51 (ώρα Ελλάδας), με ταχύτητα 17.426 mph (28.044 χλμ/ώρα).

Η ομάδα Asteroid Watch της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έγραψε στο Twitter: «Οι αστρονόμοι του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης Αστεροειδών χρησιμοποιούν αυτή την κοντινή προσέγγιση για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον 2023 DZ2 σε σύντομο χρονικό διάστημα – καλή πρακτική για την #PlanetaryDefense στο μέλλον, αν ποτέ ανακαλυφθεί μια πιθανή απειλή από αστεροειδή».

Σύμφωνα με την NASA, το να περνά ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους τόσο κοντά στη Γη συμβαίνει «μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία».

O αστεροειδής είχε μία στις 430 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 27 Μαρτίου 2026 στη λίστα κινδύνου της NASA, όμως, αυτή η πιθανότητα έκτοτε μειώθηκε στο μηδέν.

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023 από επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ευρωπαϊκό Έρευνα για Αστεροειδή κοντά στη Γη.

Το παρατήρησαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Isaac Newton στο Αστεροσκοπείο Roque de los Muchachos στη Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων.

Aφού περάσει από τον πλανήτη μας το Σαββατοκύριακο και εκτεθεί στη βαρύτητά του, η περίοδος τροχιάς του θα μειωθεί σε περίπου 3,01 χρόνια, όπως αναφέρει η Daily Mail.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook