Ασταμάτητο το κύμα ακρίβειας: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

ασταμάτητο-το-κύμα-ακρίβειας-στο-121-ο-πλ-1278989

Σφίγγει κι άλλο η θηλιά της ακρίβειας στον λαιμό των καταναλωτών, καθώς καταγράφεται νέα εκρηκτική αύξηση στον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/9) η Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 11,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 11,2%.

Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο 10,0% από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

 

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό αναμένεται να έχει η Εσθονία με 24,2% και τον χαμηλότερο η Γαλλία με 6,2%.

 

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι εκτός από το ιστορικό ρεκόρ της ευρωζώνης του 10%, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ανήλθε στο 4,8% αυτόν τον μήνα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook