Ασταμάτητες οι κομπίνες εις βάρος επιχειρηματιών στην Κρήτη – Άγνωστος υπόσχεται συμμετοχή σε εκθέσεις

ασταμάτητες-οι-κομπίνες-εις-βάρος-επι-985332

Δεν έχουν τελειωμό οι προσπάθειες των κάθε λογής επιτήδειων, οι οποίοι έχουν… “ξεσαλώσει” εν καιρώ lockdown και επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποκομίσουν παράνομο κέρδος εξαπατώντας συνανθρώπους μας.

Μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” πριν από μερικές ημέρες, το οποίο αποκάλυπτε ότι οι απάτες μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικές αγορές κ.ο.κ.) έχουν αυξηθεί αισθητά από το ξέσπασμα της πανδημίας κι έπειτα, το Επιμελητήριο Ηρακλείου έφερε χθες στο “φως” – μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε – τη δράση ατόμου, το οποίο προσπαθεί να εξαπατήσει ντόπιους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, το Επιμελητήριο «ουδεμία σχέση έχει με άτομο το οποίο επικοινωνεί με επιχειρηματίες του Ηρακλείου και υπόσχεται συμμετοχή σε εκθέσεις προϊόντων και Β2Β συναντήσεις στο εξωτερικό με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, στους τομείς των εξαγωγών, των επενδύσεων, των ακινήτων και του τουρισμού, ζητώντας, παράλληλα, λογότυπο, φωτογραφίες και αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας έναντι του ποσού των 180 x 24% ΦΠΑ».

«Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου έχουν περιέλθει αντίστοιχες καταγγελίες επιχειρηματιών, με τους οποίους επικοινώνησε μέσω e-mail, αλλά και τηλεφωνικώς, και ανέφερε ψευδώς ότι ενεργεί εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου ενημερώνει τακτικά τα μέλη του για όλες τις εκθέσεις που διοργανώνουν αξιόπιστοι φορείς και καλεί όσους χρειάζονται επιπλέον πληροφορίες για εκθέσεις, Β2Β συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες να επικοινωνούν με το Γραφείο Επιχειρηματικής Υποστήριξης, κ. Λένα Στεφανουδάκη, τηλ. 2810/247.034, [email protected]», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ΙΤΕ, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για επιθέσεις “ηλεκτρονικού ψαρέματος” (phishing), προκειμένου επιτήδειοι να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία. Το “ηλεκτρονικό ψάρεμα” γίνεται κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαφημίσεων ή από ιστότοπους που έχουν παρόμοια εμφάνιση με ιστότοπους που τα θύματα χρησιμοποιούν ήδη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΙΤΕ, συχνές είναι οι καταγγελίες για περιστατικά spam μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου, που αποστέλλονται μαζικά σε διάφορους αποδέκτες με σκοπό την εξαπάτησή τους. Ειδικότερα, επιτήδειοι στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους, ενώ κάποιες φορές το μήνυμα φαίνεται ψευδώς να έχει αποσταλεί από τον ίδιο προσωπικό λογαριασμό του παραλήπτη.

Παράλληλα, τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δε λάβουν bitcoins.

Καταγγελίες αναφέρονται και σε λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) που εμπεριέχουν αρχεία κακόβουλου λογισμικού (malware), ενώ ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στους χρήστες και για οργανωμένα κυκλώματα εγκληματιών που, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους, εκμεταλλεύονται τη μοναξιά και την ανάγκη επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του lockdown (romance scam).

Το ότι εν καιρώ πανδημίας φαίνεται ότι έχουν αναπτυχθεί νέες… μέθοδοι εξαπάτησης από τους επιτήδειους δε σημαίνει πάντως ότι η κοινωνία ξεμπέρδεψε με τους πιο… παραδοσιακούς απατεώνες.

Στη Δικαιοσύνη η σπείρα με τις τηλεφωνικές απάτες

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μόλις μερικές εβδομάδες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών δύο άνδρες, οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλοκή σε σπείρα, μέλη της οποίας τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες και, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους ενημέρωναν ψευδώς ότι κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα μικρό παιδί!

Τα μέλη της σπείρας έπαιρναν τηλέφωνο τα υποψήφια θύματά τους χρησιμοποιώντας απόκρυψη. Ισχυρίζονταν ότι ο γιος ή η κόρη των επίδοξων θυμάτων τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα ανήλικο παιδάκι και κατόπιν ζητούσαν από αυτούς την καταβολή χρηματικού ποσού, προκειμένου ο συγγενής τους να αποφύγει την ποινική διαδικασία και να μην καταλήξει στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ζητούσαν αρχικά είτε 60.000 είτε 70.000 ευρώ. Όταν, ωστόσο, τα θύματά τους τούς έλεγαν ότι δε διαθέτουν τόσο πολλά χρήματα, εκείνοι… δέχονταν και αρκετά μικρότερα ποσά της τάξης των 500 ή των 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την επίμαχη υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. τον Απρίλιο του 2019, μέλη της σπείρας «τηλεφωνούσαν μαζικά και σε ακαθόριστο χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου, επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού. Στη συνέχεια, όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τούς προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο, επικαλούμενοι την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο δυστύχημα, και απαιτούσαν χρήματα. Τα εν λόγω χρηματικά ποσά ή κοσμήματα τα παραλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης».

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook