Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη – Εκκενώνονται κλινικές για να φιλοξενήσουν περιστατικά κορονοϊού

ασφυκτιούν-τα-νοσοκομεία-στη-θεσσαλο-1281944
Μνήμες από τον εφιαλτικό Νοέμβριο της περσινής χρονιάς ξυπνούν στη Θεσσαλονίκη, όπου η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πλέον ασφυκτική.
Μέσα στην τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι νοσηλείες τόσο στις κλινικές covid, όσο και στις ΜΕΘ, που λειτουργούν πλέον με πληρότητες που αγγίζουν το 100%. Υγειονομικοί εκφράζουν φόβους ότι θα αρχίσει και πάλι το σταδιακό κλείσιμο άλλων μονάδων της κοινής νοσηλείας, όπως ακριβώς έγινε και στο σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο κατέληξε με τα νοσοκομεία της πόλης να έχουν γίνει αποκλειστικά μίας νόσου.
Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα έχουν και οι υγειονομικές αρχές, ειδικά μετά το εορταστικό τριήμερο 26 – 28 Οκτωβρίου και με δεδομένο ότι θα γίνουν κανονικά τόσο οι λατρευτικές εκδηλώσεις όσο και οι παρελάσεις.
Ήδη, στο νοσοκομείο Παπανικολάου εκκενώθηκε η Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, όπως και πέρσι, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό. Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, εξήγησε στη Voria.gr πως «δεν σταματά η λειτουργία της, απλώς οι νοσηλείες γίνονται στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο και το αντίστοιχο προσωπικό και οι δομές χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία covid περιστατικών», τονίζοντας, πάντως, πως συνεχίζονται κανονικά τα τακτικά ιατρεία.
«Η κατάσταση συνεχώς επιβαρύνεται, βλέπουμε μονάδες να μετατρέπονται από απλής νοσηλείας σε covid, βλέπουμε να κλείνουν κλινικές, όπως η ψυχιατρική ενηλίκων, βλέπουμε δηλαδή να γίνεται αυτό που γινόταν πέρσι τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνέπειες.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στο μεταίχμιο, υπάρχουν νοσοκομεία όπου διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες», ανέφερε ο Χρήστος Καραχρήστος, μέλος του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, τη λειτουργία των οποίων επιδείνωσαν οι αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων. «Η κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε χειρουργεία του νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο και του δ.σ. της ΕΝΙΘ.
Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, βέβαια, οι κλίνες ΜΕΘ-covid είναι οι μισές από τις συνολικά διαθέσιμες και συγκεκριμένα οι 87 από τις 173. Ωστόσο, οι υγειονομικοί τονίζουν ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς λειτουργούν κανονικά οι κλινικές και τα χειρουργεία για την κοινή νοσηλεία.
Άλλωστε, η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι να μην αποδυναμωθούν οι υπόλοιπες νοσοκομειακές μονάδες, όπως πέρσι, δεδομένου ότι φέτος είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες στα 28 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και της 4ης ΥΠΕ ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανερχόταν σε 649, σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 64 και σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 128, όταν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα τα νούμερα ήταν 598, 51 και 126 αντίστοιχα.
Στο νοσοκομείο του Κιλκίς έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική, ενώ αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία υφίστανται μεγάλες πιέσεις. Επιπλέον, ιδιωτικές κλινικές έχουν δώσει περισσότερες ΜΕΘ για μη-covid περιστατικά, ενώ γίνεται προσπάθεια τα νοσοκομεία να έχουν από έναν διοικητικό υπάλληλο και τα Σαββατοκύριακα, για να δίνονται εξιτήρια.
Πηγή: voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook