Ασφαλιστικά μέτρα στην Τράπεζα Χανίων για το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Μαλάξα | Photos

ασφαλιστικά-μέτρα-στην-τράπεζα-χανίω-1343011

Σε δικαστική εμπλοκή έχει οδηγηθεί εδώ και μερικές εβδομάδες το έργο του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου στην Μάλαξα, μετά από προσφυγή του ιδιώτη μετόχου κατά της ανώνυμης εταιρείας ΕΠΙΧΕΙΠΑ Χανίων (συμμετέχει με 40% η Τράπεζα Χανίων μέσω της εταιρείας Κρητικά Ακίνητα, με 30% το ΕΒΕΧ και με 30% ο ίδιος ως ιδιοκτήτης της έκτασης).

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του zarpanews.gr o ιδιώτης έχει καταθέσει αίτημα διαχειριστικού ελέγχου έναντι της διαχειρίστριας εταιρείας και του νόμιμου εκπροσώπου της, που θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στα Χανιά, εξασφαλίζοντας μάλιστα προσωρινή διαταγή.

Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, το δικαστήριο απαγορεύει προσωρινά την λήψη πίστωσης οποιασδήποτε μορφής από την καθ’ής η αίτηση εταιρία, χωρίς την ρητή και έγγραφη συναίνεση του αιτούντος μετόχου, εφόσον η πίστωση υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, υπολογιζόμενο συνολικά και σωρευτικά για το διάστημα ισχύος της παρούσας προσωρινής διαταγής.

 

Σε επικοινωνία του  zarpanews.gr με το πρόεδρο της συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων Μιχάλη Μαρακάκη, ο κ. Μαρακάκης εκτίμησε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο έργο, το όποιο βρίσκεται πλέον σε φάση ολοκλήρωσης και για την ακρίβεια είναι ολοκληρωμένο κατά 93%.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ανέγερσης νέου Επιχειρηματικού Πάρκου στην Μαλάξα, ξεκίνησε το 2004, με προοπτική χρηματοδότησης μέσω της Τράπεζας Χανίων και του προγράμματος Jessica. 

Στην αίτησή του, ο ιδιώτης, κατηγορεί την καθ’ ήν η αίτηση ότι έχει παραδώσει με «λευκή επιταγή» τη διοίκηση της εταιρείας στον γενικό διευθυντή, ο οποίος δεν είναι καν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ότι αγνοεί τόσο τον ίδιο τον ιδιώτη όσο και τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ ο οποίος δεν έχει καν δικαίωμα υπογραφής αντίθετα με τον προκάτοχό του και ότι όλα αυτά έχουν ολέθρια αποτελέσματα τόσο για την επιχείρηση όσο και για την προσωπική του περιουσία.

Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι από το 2017 και μετά, ξεκινά ένας αδικαιολόγητος Γολγοθάς καθυστερήσεων και ότι ακόμα και σήμερα «τα έργα υποδομής παραμένουν στον αέρα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας και εκμετάλλευσης του πάρκου».

Ακόμη, κατηγορεί την εταιρεία για κακοδιαχείριση και ολέθριους χειρισμούς καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, έχει καταστεί μικρότερο από το 1/2 του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Τέλος, όπως υποστηρίζει, σκοπός της άσκησης της αίτησής του είναι να πληροφορηθεί:

α) το μέγεθος της ζημιάς με κάθε λεπτομέρεια

β) πώς φτάσαμε εδώ και

γ) ποιος ευθύνεται, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αναλογούν.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr ο ιδιώτης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση και των μετοχών του ΕΒΕΧ στο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Το ΕΒΕΧ

Μετά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ΕΒΕΧ, σε γραπτή ανακοίνωση της διοίκησης, αναφερόνταν για το θέμα τα εξής:

Το Επιμελητήριο Χανίων για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού έργου και τη διατήρηση της μετοχικής του συμμετοχής (30%) στην εταιρία ΕΠΙΧΕΙΠΑ ΧΑΝΙΩΝ ΑΕ (συμμετέχει και η Τράπεζα Χανίων 40% μαζί με τον ιδιοκτήτη της έκτασης 30%) όφειλε εντός του 2020 να καταβάλει σε αύξηση κεφαλαίου το συνολικό ποσό των €240.000. Παρά την αντίξοη χρηματοοικονομική συγκυρία και απορρίπτοντας τις αντίθετες προτάσεις της αντιπολίτευσης, η Διοικητική Επιτροπή επέλεξε να μη «θυσιάσει» και συνεπώς δεν «έσπασε» τις οικονομίες €1.216.034 του επιχειρηματικού κόσμου των Χανίων, δηλαδή το αποθεματικό του Επιμελητηρίου, το οποίο επιβλήθηκε το 2010 από την τότε κυβέρνηση να μετατραπεί σε ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου. Το ομόλογο μετά το 2010 ακολούθησε την απαξίωση της Ελληνικής οικονομίας των επόμενων χρόνων καταρρέοντας ακόμα και κάτω από το 50% της ονομαστικής του αξίας. Εναλλακτικά, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χανίων εφάρμοσε αποτελεσματικό πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων με αποτέλεσμα να επιτύχει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ίδια κεφάλαια χωρίς στην προσφυγή στη λύση ανάγκης του ζημιογόνου «σπασίματος» του ομολόγου».

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα και θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες τον Φεβρουάριο του 2022.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook