Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με το ωράριο στην εστίαση

άρση-μέτρων-τι-θα-γίνει-με-το-ωράριο-στ-1252411

Νέο πλήγμα δέχεται η εστίαση με το ωράριο και το «mute» στην μουσική να φέρνουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους επιχειρηματίες. Αύριο, Τετάρτη, η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει εκ νέου για να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναμένεται να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις.

Μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης συνεχίζουν να μένουν ανοιχτά μέχρι τις 00:00, ενώ η απουσία της μουσικής, αλλά και η παγωνιά που φέρνουν τα απανωτά κύματα κακοκαιρίας οδηγούν ολοένα και περισσότερους μακριά από τις βραδινές εξόδους.

Τα μέτρα στην εστίαση είναι το θέμα που συζητείται αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, είναι ακόμα θολό το τοπίο για το τι θα γίνει. Το πιθανότερο είναι πως θα επιστρέψει η μουσική, όμως το ωράριο φαίνεται να παραμένει τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμα.

Παρότι διαπιστώνεται μείωση στα κρούσματα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ήδη ότι η αποκλιμάκωση δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα των σκληρών δεικτών της πανδημίας (θάνατοι και διασωληνωμένοι). Μάλιστα, ορισμένοι, όπως ο Θεόδωρος Λύτρας, συστήνουν μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας ότι οι θάνατοι από κορονοϊό αυξάνονται περισσότερο από έναν μήνα από την αύξηση των κρουσμάτων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, χαρακτήρισε σήμερα στον ΣΚΑΪ, «πλασματικό» τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους» είπε, μεταξύ άλλων.

Πάντως, οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα που διαρκούν ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους για να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2022, γεγονός που ίσως προμηνύει ότι το ωράριο μέχρι τις 00:00 θα ισχύει για τουλάχιστον όλο τον Ιανουάριο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook