Άρση lockdown: Τα νέα μέτρα και τι ανοίγει – Οι ημερομηνίες και οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

άρση-lockdown-τα-νέα-μέτρα-και-τι-ανοίγει-οι-η-1222013

Το lockdown φεύγει επίσημα από την ζωή μας, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ τις επόμενες ημέρες ανοίγουν δραστηριότητες, με νέα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι «η αργή αλλά σταθερή των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την άρση των επιδημιολογικών μέτρων».

Παράλληλα, ανακοίνωσε τις ημερομηνίες που ανοίγουν νέες δραστηριότητες και είναι οι εξής:

  • Δευτέρα 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία, με αναλογία 1:1. Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, «προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών».
  • Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
  • Στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Το μέτρο αυτό αφορά μόνο καθήμενους, ωστόσο, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι καταργήθηκε το SMS τόσο στο 13033, όσο και στο 13032, ενώ επεκτείνεται το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας και είναι σε ισχύ από σήμερα (14/5) στις 00:30 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00, επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους εργασίας
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας
  • Βόλτα με το κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από την οικεία

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η μετακίνηση για εργασία γίνεται με το αντίστοιχο έγγραφο που έχουν οι εργαζόμενοι, ενώ για τις άλλες δύο κατηγορίες χρειάζεται βεβαίωση μετακίνησης τύπου Β.

Μετακίνηση με πλοίο και αεροπλάνο

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, με αυστηρά μέτρα όμως, που αφορούν τις μετακινήσεις προς τα νησιά.

Εξαίρεση από τους νέους περιορισμούς, αποτελούν η Σαλαμίνα, η Εύβοια και η Λευκάδα.

Οι περιορισμοί για μετακίνηση προς νησί, είναι οι εξής:

  • Δήλωση του self-test στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr
  • Το PLF θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τους εισερχόμενους στη χώρα τουρίστες
  • Υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω

Με τη χρήση Green Pass

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών ή Self-test 24 ωρών
  • Βεβαίωση Νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Για τις μετακινήσεις στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας υπάρχει μόνο ισχυρή σύσταση για πραγματοποίηση self test ή rapid test.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook