Άρση lockdown: Ολόκληρη η ΚΥΑ με τα μέτρα που ισχύουν έως τις 24 Μαΐου

άρση-lockdown-ολόκληρη-η-κυα-με-τα-μέτρα-που-ισ-1221960

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα που αίρονται, αλλά και εκείνα που εξακολουθούν να ισχύουν. Τα μέτρα που περιγράφοονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει τίτλο «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτεια» έχουν ισχύ από σήμερα Παρασκευή 14 Μαΐου έως τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6 π.μ.

Μεταξύ άλλων αναλύονται όλα τα μέτρα για την επαναλειτουργία της εστίασης, των σχολείων, των δικαστηρίων, του λιανεμπορίου, αλλά και οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και εκείνες του Δημοσίου κ.α. Διευκρινίσεις δίνονται και για τις μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα, αλλά και για το πόσα άτομα επιτρέπονται μέσα σε αυτοκίνητα και ταξί.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Άρα, συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα.

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή θα ισχύει μεταξύ 00.30 με 5 π.μ. και θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους, περιοριστικά αναφερόμενους, λόγους:

β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και

γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Για τη μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Για τις περ. (β) και (γ) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β).

Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook