Αρναουτάκης σε Τσίπρα: «Θέλουμε την στήριξη και την βοήθειά σας για να πάμε στην επόμενη μέρα»

αρναουτάκης-σε-τσίπρα-θέλουμε-την-στ-1298007

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στα χωριά του Ηρακλείου που καταστράφηκαν μετά τον σεισμό των 5.8 Ρίχτερ. Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με τους κατοίκους και είδε δια ζώσης τις πληγείσες περιοχές, ακολούθησε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης με το παρόν να δίνουν ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, Δήμαρχοι και Βουλευτές του Ηρακλείου.

«Θέλουμε την στήριξή σας, την βοήθειά σας»

Την στήριξη της αντιπολίτευσης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλουμε την στήριξη και την βοήθειά σας για να πάμε στην επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά.  «Η επόμενη μέρα, μαζί και με άλλους δήμους που έχουν τα προβλήματα, θα είναι δύσκολη. Χρειάζεται η συνεργασία, η συνέργεια μεταξύ μας, ο συντονισμός που πρέπει να υπάρχει και με την κεντρική εξουσία και με εμάς πρώτος και δεύτερος βαθμός για να μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει. και ιδιαίτερα με την στέγαση των ανθρώπων που είναι ένα από τα βασικά προβλήματα και ενόψει του χειμώνα και της κακοκαιρίας που έρχεται» κατέληξε.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο ΦΕΚ, το οποίο άλλαξε πριν λίγες ημέρες και σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι δεν θα λάβουν επαρκές ποσό για να πάρουν πίσω ότι τους στέρησε ο Εγκέλαδος.

«Εγώ είδα εκατοντάδες χτίσματα τα οποία δεν μπορούν να κρατηθούν και ανθρώπους οι οποίοι είναι μέσα στην αγωνία για το πως θα περάσουν τις επόμενες δύσκολες μέρες του χειμώνα, αλλά ας μου επιτραπεί να πω ότι εκεί πρέπει να είναι το βάρος όλων μας, η αγωνία αφορά το μέλλον του τόπου, να μην ερημώσουν τα χωριά τους, να μην χρειαστεί να γίνουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι τις προσπάθειές μας. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν μπορεί να έχει εισόδημα

Αναθεωρήθηκε το ΦΕΚ βάση το οποίο θα έπαιρναν τις αποζημιώσεις τους. Ενώ αρχικά θα υπήρχε αποκατάσταση στο 80% από την πολιτεία και 20% από άτοκα δάνεια για όλες τις ιδιοκτησίες. Προχθές βγήκε ένα νέο ΦΕΚ, που στην πραγματικότητα αναιρεί το προηγούμενο, λέγοντας ότι αυτό θα ισχύσει για μία ιδιοκτησία σε κάθε φυσικό πρόσωπο.

Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος έχει ένα σπίτι και έναν επαγγελματικό χώρο στην ιδιοκτησία του και τα δυο έχουν καταστραφεί και με βάση το προηγούμενο ΦΕΚ είχε πάρει χρηματοδότηση, τώρα θα πρέπει να γυρίσει πίσω χρήματα.

Αυτό εγώ δεν το έχω ξανά δει. Πέραν όλων των άλλων είναι ένα δείγμα έλλειψης συντονισμού και ασυνέπειας από την πλευρά της πολιτείας. Δεν θα σωθεί η πολιτεία από μερικές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ που ενδεχομένως να είναι η διαφορά. Νομίζω πρέπει να αποκατασταθεί, θεωρώ δίκαια τα αιτήματα των κατοίκων» είπε.Το επόμενο θέμα που ανέφερε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τσίπρας ήταν η κρισιμότητα να βρεθεί χώρος διδασκαλίας για τους μαθητές του Αρκαλοχωρίου, χαρακτηρίζοντας απόλυτα εύλογο και δίκαιο το αίτημα τους, να μην είναι για άλλη μία χρόνια σε τηλεκπαίδευση.

«Πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα να υπάρξει έστω και μέσα από προκάτ κατασκευές, η δυνατότητα δια ζώσης εκπαίδευσης» είπε ο κ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα, για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου ζήτησε να ισχύσει η μοριοδότησή τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε το ζήτημα της κατασκευής οικίσκων για τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι μένουν ακόμη σε σκηνές. Είπε επίσης πως «πρέπει να βρούμε την δυνατότητα αυτοί οι οικίσκοι να τοποθετηθούν σε σημεία που δεν θα είναι απομακρυσμένοι από τα σπίτια και τις περιουσίες των ανθρώπων».

Τέλος, επεσήμανε την σημαντικότητα της αποκατάστασης των ζημιών το συντομότερο δυνατών, ενώ πρότεινε ανοικοδόμηση σπιτιών τα οποία δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν.

«Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της αυτοδιοίκησης, πρέπει να γίνει σωστά συντονισμένη αυτή η προσπάθεια και σε συνεργασία με τους κατοίκους ώστε να δούμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία ως μία ευκαιρία να χτίσουμε κάτι καλύτερο για αυτόν τον τόπο σε συνδυασμό με την προσπάθεια να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook