Αρναουτάκης: «Είμαστε η Εθνική Κρήτης – Τέσσερις πρωθυπουργοί μας έχουν δώσει συγχαρητήρια» | Video

αρναουτάκης-είμαστε-η-εθνική-κρήτης-1772971

Στο στούντιο του Zarpa Radio 89.6 φιλοξενήθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές και στη συζήτηση με τον Δημήτρη Παππά η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από τα έργα και τα χρήματα, χωρίς να λείψουν και οι αναφορές στην εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ότι αναμένει το 2024 να ξεκινήσει η κατασκευή του ΒΟΑΚ στο τμήμα που αφορά τα Χανιά: «Το θετικό είναι ότι έχουν δημοπρατηθεί τα δύο έργα Χερσόνησος – Νεάπολη και Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος. Έχει υποβληθεί προσφορά από τους αναδόχους του τμήματος από την Κίσσαμο ως το Ηράκλειο.

Εμείς ξεκινήσαμε με όνειρο να γίνει ο ΒΟΑΚ, ήρθαν τα μνημόνια, ήρθε η κρίση, τώρα επιτέλους είναι στην τελική ευθεία. Είναι θετικό ότι συνεχίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία που υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση ακόμα επί Σπίρτζη.

Και μπορεί να είναι κοντά στα 2 δισεκατομμύρια το κόστος, αλλά θα υπάρξουν προβλήματα κατά την εκτέλεση. Το νερό στο αυλάκι όμως μπήκε, έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα γίνει το έργο και εκτίμηση δική μου είναι ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει το 2024 και ως το 2030, μαζί με το αεροδόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος και την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού να έχουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης.

Υπάρχουν και άλλα έργα που συμβάλλουν στην ποιότητα του τουρισμού – και ζητούμενο πρέπει να είναι ο ποιοτικός τουρισμός – όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Στα Χανιά θα ολοκληρωθεί εντός του 2024 ο βιολογικός καθαρισμός Γεωργιούπολης, στην Παλαιόχωρα έχει ήδη τελειώσει και λειτουργεί. Με το νέο πρόγραμμά μας πλέον οικισμοί και κάτω των 2.000 κατοίκων μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ για βιολογικούς».

Ο περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, επανέλαβε όμως ότι όλοι πρέπει να κάνουν μελέτες ώστε να μπορούν να εντάσσονται έργα:

«Υπάρχει γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Έργα δημοπρατούνται και μπορεί να τα δούμε να ξεκινούν μετά από τρία χρόνια. Ή μπορει να χρειάζεται μια περιβαλλοντική μελέτη και να καθυστερεί πολύ. Από τότε που ήμουν δήμαρχος όμως λέω ότι πρέπει να ετοιμάζουμε μελέτες και να διεκδικούμε.

Όσο καλή διάθεση και να έχει οποιοσδήποτε περιφερειάρχης, όσο καλή διάθεση και να έχει ο υπουργός, αν δεν πας με ολοκληρωμένη μελέτη δεν θα σου δώσουν χρηματοδότηση για να δημοπρατήσεις. Το μεγαλύτερο έργο που έντάξαμε στο ΠΔΕ ήταν η Αγορά των Χανίων που είχε μελέτη και εντός του 2024 θα ολοκληρωθεί. Εμείς συνεργαστήκαμε και με τη νυν και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, προχωρήσαμε το έργο κι ας άλλαξε ο προϋπολογισμός και βρήκαμε τους πόρους».

Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ακόμα ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι που το κεντρικό κράτος παρέχει στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς δεν επαρκούν:

«Πρέπει να ενισχυθούν οι πόροι του ΠΔΕ που τώρα ονομάζεται εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Το ακούτε και λέτε, θα υπάρχουν πολλά χρήματα σε αυτό. Αλλά στην πραγματικότητα αν δεν δοθούν τώρα χρήματα, το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης είναι μηδέν. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν πόροι για μικρά έργα που χρειάζονται. Το 2011 παίρναμε 30 εκατομμύρια από τους ΚΑΠ και τα τελευταία δύο χρόνια παίρνουμε από 4.5 εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να σταθούμε αν δεν υπάρχουν πόροι όμως. Και στο ΕΣΠΑ πάνω από 200 εκατομμύρια άλλαξαν χρήση λόγω κρίσης, ακρίβειας και κορονοϊού. Το ζητούμενο δεν είναι η απορρόφηση, είναι να υπάρξει προστιθέμενη αξία από τα έργα και γιαυτό δήμοι και περιφέρεια πρέπει ενωμένοι να ζητήσουμε περισσότρους πόρους».

Όσο για το ψηφοδέλτιό του και τη στήριξη που έλαβε και από την κυβέρνηση, ο κ. Αρναουτάκης το χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «εθνική Κρήτης» και δήλωσε ότι στόχος ήταν να ενώσει τους πολίτες του νησιού και πως τα δείγματα γραφής της δικής του περιφερειακής αρχής έχουν γίνει αντικείμενο συγχαρητηρίων από τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς:

«Είμαστε Εθνική Κρήτης. Ενώνουμε πολιτικές ομάδες, ενώνουμε τους πολίτες της Κρήτης. Είναι μια κατάκτηση για μας που συμμετέχουμε στον συνδυασμό και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, ενώνουμε δυνάμεις, διεκδικούμε, οραματιζόμαστε και υλοποιούμε.  Η Κρήτη δεν εκχωρείται σε κανέναν. Είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση και ο καθένας έχει τη δική του πορεία, τα δείγματα γραφής μας τα δείχνουμε σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αφήσει έξω από την περιφέρεια την κομματική ταυτότητα και δεν υπάρχει κανείς στην Κρήτη να πει ότι έχουμε εκμεταλλευτεί κομματικά την περιφέρεια. Έχουμε συνεργαστεί με τόσες κυβερνήσεις και έχουμε πάρει τα εύσημα από όλους τους πρωθυπουργούς. Δεν είναι τυχαίο όταν σου λένε τέσσερις πρωθυπουργοί συγχαρητήρια για τη δουλειά σου και το θεωρώ τιμή μου«.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook