Άρης Σερβετάλης: Οι αντιδράσεις καλλιτεχνών μετά τον σάλο που ξέσπασε

άρης-σερβετάλης-οι-αντιδράσεις-καλλι-1323437

Η απόφαση του Άρη Σερβετάλη, να αποχωρήσει από την παράσταση «Ρινόκερος», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό κόσμο, με τις απόψεις του να διίστανται.

Ζούμε στην εποχή του κορονοϊού, η οποία αδιαμφισβήτητα έχει αλλάξει ριζικά την ζωή των ανθρώπων και έχει επηρεάσει σημαντικά πολλούς τομείς της καθημερινότητας.

Εκείνοι, που έχουν λάβει το μεγαλύτερο πλήγμα είναι τόσο η διασκέδαση, όσο και η τέχνη, που υπολειτουργούσαν επί σειρά μηνών, με τους εργαζόμενους να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν την κατάσταση, τόσο οικονομικά, όσο και συναισθηματικά. Όταν κάποιος αγαπά το επάγγελμά του και ζει για πολύ μεγάλο διάστημα μακριά από αυτό, αδημονεί να επιστρέψει και να κάνει το κάτι καινούριο.

Το εμβόλιο και η επιστροφή στην κανονικότητα

Με τον ερχομό του εμβολίου, όλα δείχνουν να είναι πιο ελπιδοφόρα για την επιστροφή στην κανονικότητα, με τους εμβολιασμένους πολίτες να έχουν πλήθος ελευθεριών στην καθημερινή ζωή, έναντι των ανεμβολίαστων, όπου οι περιορισμοί πρωταγωνιστούν. Πολλές είναι οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για όλη αυτήν την κατάσταση και τις αποφάσεις των ελευθεριών ή των περιορισμών αντίστοιχα.

Όσον αφορά το κομμάτι της τέχνης και του θεάτρου, εκείνο που έχει αποφασιστεί είναι ότι οι θεατές, που θα παρακολουθούν την εκάστοτε παράσταση, ταινία κτλπ θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και κάτοχοι του συγκεκριμένου πιστοποιητικού, ή εκείνο της νόσησης.

Οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν εκφράσει πολλές φορές τις απόψεις τους, αλλά η θέληση για επιστροφή στη σκηνή είναι πολύ μεγαλύτερη και νικά τα πάντα. Όλοι δείχνουν να είναι πραγματικά πολύ χαρούμενοι, που βρίσκονται και πάλι επι σκηνής και που χαρίζουν στο κοινό στιγμές χαράς, μέσα από τη δουλειά τους και το ταλέντο τους. Οι παραστάσεις που ξεκινούν είναι πραγματικά αξιόλογες, με όλους τους συντελεστές ανεξαιρέτως να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Άρης Σερβετάλης: «Είμαστε μια κοινωνία προσώπων και όχι αγέλη, που διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί από την πρόσφατη απόφαση του ηθοποιού Άρη Σερβετάλη, ο οποίος λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης «Ρινόκερος», όπου και θα κατείχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποχώρησε, λέγοντας ότι τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, τα οποία αφορούν το θέατρο και το κομμάτι της τέχνης, τον βρίσκουν ριζικά αντίθετο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2021, η είσοδος στους χώρους στου θεάτρου επιτρεπόταν σε εμβολιασμένους και μη, είτε με την επίδειξη πιστοποιητικού, είτε με αρνητικό rapid test. Η αλλαγή σε είσοδο μόνο για εμβολιασμένους προκάλεσε την αντίδραση του Άρη Σερβετάλη.

Πριν από λίγη ώρα μάλιστα, ο οποίος, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τον διαχωρισμό των ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Η απόφαση αυτή οδηγεί αυτόματα τους συντελεστές στην ανεργία και αυτό είναι το δυσάρεστο.

Ό ίδιος, από την δημοσίευσή του, ξεκαθαρίζει τις θέσεις του και ζητά συγγνώμη από όλους τους συντελεστές ανεξαιρέτως, αφήνοντας αιχμές για την παραγωγή του θεάτρου, που αποφάσισε να προχωρήσει μαζί του, παίρνοντας το «ρίσκο.»

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις και οι γνώμες που διατυπώθηκαν επί του θέματος, καθώς και πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν θέση για την απόφαση του πασίγνωστου ηθοποιού. Το gossip-tv απέσπασε αποκλειστικές δηλώσεις από Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι εκφράζουν την άποψή τους επί του θέματος.

Γιάννης Ζουγανέλης: «Ίσως ήθελε περισσότερη σκέψη, γιατί συντρέχουν λόγοι βιοπορισμού»

Δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Σερβετάλη, αλλά τον εκτιμώ βαθύτατα, έχει εξαιρετικό ταλέντο και κοσμεί το ελληνικό θέατρο. Για εμένα, όποιος κοσμεί το θέατρο, κοσμεί και την ίδια τη ζωή. Δυστυχώς περνάμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο και έχει συνέπειες σημαντικές στη ζωή μας, επιβάλλοντας πράγματα που μπορεί και να μην τα θέλαμε. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω όμως τίποτε. Ίσως στο κομμάτι της απόφασης, θα ήθελε λίγο περισσότερη σκέψη, γιατί συντρέχουν λόγοι βιοπορισμού των συναδέλφων και αυτό είναι κάτι αρκετά σημαντικό.

Σπύρος Μπιμπίλας: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την τέχνη του.»

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ανεμβολίαστος, να έχει την άποψή του και να πηγαίνει και ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έχουμε ελευθερία έκφρασης. Αυτό όμως το θέμα, δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται στον καθένα να επηρεάζει την τέχνη του. Αν υπήρχαν ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, δεν θα συνέβαιναν αυτά τα πράγματα και τέτοιου είδους αποχωρήσεις.

Θα έπρεπε οι συμφωνίες με τους παραγωγούς να ήταν διαφορετικές. Παλαιότερα, όταν κάποιος αποφάσιζε να αποχωρήσει, ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει νωρίτερα σε διάστημα τουλάχιστον 25 ημερών. Δεν μπορεί να φεύγει έτσι ξαφνικά. Ο παραγωγός προσπαθεί να βρει αντικατάσταση και να συνεχιστεί η παράσταση, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το τι πρόκειται να γίνει.

Βαγγέλης Αλεξανδρής

«Ο διαχωρισμός της κοινωνίας με τρόπο επιτακτικό, πάντα έχει συνέπειες. Αυτό μας «είπε» και ο Άρης παίρνοντας θέση εμπράκτως», δήλωσε στο gossip-tv.gr ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.

Ο Άρης Σερβετάλης σε ανάρτησή του στο Instagram αναφέρεται σε κινήσεις που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα και καταλήγει: «Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook